ÇEKİN ELİNİZİ ÇİNİLİ CAMİDEN

803

     Kütahya denince akla iki sembol gelir. Bu semboller 1970-1980 li yıllarda yapılmış ve bu sembolü görmeden ve resim çekilmeden giden yoktur. Her gelen misafir hatta bizler mutlaka VAZO önünde ve ÇİNİLİ CAMİ önünde mutlak fotoğraf çektirmiştir.

     Şimdi ilimize böyle bir armağanı kazandıran rahmetli zatlara saygı adına ve onu yaşatıp gelecek kuşaklara taşımak adına hepimize düşen görevdir, bu eserler yapılırken şehrin imajına katkı sağlaması amaçlandığından saygıyı ve korumayı hak etmekte.

     VAZO nun yerinin değiştirilmesi, aslına uygun restore edilmemesi yerine ucube bir eser çıkması geçmişte çok tartışılmıştı. Alim Işık başkanlığına nasip olan bu yanlış maalesef her kesimi üzmüştü. Bu konuda hala tartışma yaşanmıştı. Hakeza aynı tartışma bu seferde ÇİNİLİ CAMİ için yaşanmaya başladı. Bu konunun müsebbibi ne yazık ki bu sefer DPÜ REKTÖRLÜĞÜ.  Bakıldığında cami derneği çabalasa da bu konuyu gündemden düşüremedi. Rahmetli üstat ve Kütahya adını dünyaya duyuran ressam, neyzen , tasavvuf ehli muhterem AHMET YAKUPOĞLU Kütahya ya minnet borcunu  dünya ya mal olmuş ÇİNİLİ CAMİ yi yaptırarak ödemiştir.

    Rahmetli Yakupoğlu bu camiyi ve sanat resimlerini DPÜ ye bağışlayarak eserlerinin bu sayede yaşatılacağını ve korumasını yapmaları için üniversiteye bağışlamıştı.  Yani aslında bu oldukça önemli bir emanetti. Emanet ettiğin kurum emanete hıyanet etme konusunda güvenilir olma konumunu bırakarak absürt sebeplerle Çinili cami ile ilgili yıkma ve aslına uygun restore etmek için kılını kıpırdatmadı, hatta umursamaz tavırlarla Kütahya kamu oyunda eksi puan aldılar. Üniversitemizin son iki rektörü bu konuda son noktayı koyup Cami ile ilgili olumlu bir beyanat vermediler. Aslında bizler beklerdik ki DPÜ bu konu bizim prestijimiz demediler.  Umarım bu olumsuz konu bir an önce netliğe kavuşur ve kapalı olan Sembol Camimiz yeniden hayat bulsun rahmetli Yakupoğlu da mezarında huzur içinde uyusun.

     Bu cami yi yıkan İFLAH olmaz mabed özelliğinden çok vakfedilmiş bir eserdir ve ilimizin sembolüdür. Derneğin daha aktif olmasını bekliyorum hakeza sayın Valimizin de bu konuda devreye girerek DPÜ ile ilgili pürüzleri gidermesini istiyorum. Sanatçı NİDA OLÇAR ın oluşturduğu platform oldukça etkin,  kendilerini desteklemek hepimizin görevi,  DPÜ rektörü size bağışlanan esere böyle sahipsizmiş gibi davranmak yakışmaz, sizlerin daha duyarlı olacağına inanarak son noktayı koyup kamu oyunu aydınlatacak olumlu bir demeç vermeniz hepimizi rahatlatacaktır.  7 yıldır kapalı olan mekanın ATALARA saygı adına geçmişi sahiplenmek adına , Kütahya ya hizmet adına bunu bekliyoruz.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *