KÜTAHYA’NIN ÇİNİLERİ ORTAYA ÇIKTI

228

Kütahya Valiliği Hizmet Binasındaki değişimi yorumlayan vatandaşlar, yenilenen binanın Zafer Meydanına ferahlık verdiğini, Kütahya’nın dillere destan çinilerinin çok daha görünür hale geldiğini belirttiler. Böylelikle Vazo ile bütünlük sağlayan binanın son hali vatandaş tarafından geçer not almış oldu.

VALİLİK YENİ GÖRÜNÜMÜNE KAVUŞTU

2019 yılında yeni binasında hizmet vermeye başlayan Kütahya Valiliği hizmet binası Nisan ayının sonlarına doğru başlayan çalışmalarla yeni görünümüne kavuştu. Daha önceki rengi ile Kütahya’nın tarihi dokusuna ve şehrin siluetine uymadığını eleştirilerine konu olan Valilik binasında yaşanacak değişimi Kütahya Valisi Musa Işın, 2023 yılı Aralık ayında sosyal medya hesabından açıklamada bulunarak binanın dış cephesinin yenileneceğini “Kütahya Valiliğimizin yeni dış cephesi” ifadeleriyle duyurmuştu.

Valilik binasındaki çalışmalarının tamamlanmasının ardından GAZETE KIRKÜÇ, vatandaşlara Kütahya’nın merkezindeki Kütahya Valiliği binasının yeni görünümü hakkındaki düşüncelerini sordu.

‘ORTALIĞI AÇIVERDİ FERAHLIK GELDİ’

Kütahyalı vatandaşlar daha önceki sarı rengi zaman zaman eleştirilere konu olan Kütahya Valiliği Hizmet Binasındaki değişimi yorumladı. Sarı rengi beğenmediğini, beyaz rengi ise binaya çok yakıştırdığını belirten Nazik İşler, değişimi çok doğru bir karar olarak yorumladı. Beyaz rengin çinileri ön plana çıkardığını dile getiren İşler, “Şehrimize böyle daha çok yakıştı. Ortalığı açıverdi. Şehrimize güzel bir değişim oldu, ferahlık geldi”şeklinde konuştu.

‘BİR BİNA BOYASI DEMEYİN

KÜÇÜK ADIMLAR DEĞERLİ’

Kütahya’da yavaş yavaş değişimin yaşandığını ifade eden Tahsin İşler, “Yeni yeni alanlar da oluşturulsun, gençlerimize istihdam sağlansın bir bina boyanması deyip geçmeyin, şehrin gençleşip güzelleşmesi adına küçük adımlar bile çok değerli.” İfadelerini kullandı. İrfan Türegül, sarı rengi beğenmediğini yeni beyaz rengin ise daha sade daha temiz görünerek göze hitap ettiğini belirtti.

Kütahya’ya zaman zaman Balıkesir’den geldiğini ifade eden Savaş Yalnız, “Çinileriyle meşhur bir il burası. Sarı renkteyken çinileri fark etmemişim. Ancak beyaz olunca çiniler ön plana çıkmış, vazoyla da çok uyumlu olmuş bütünlük sağlamış”şeklinde konuştu.

KÜTAHYA’YA YAKIŞIR HALE GELDİ

Kütahya’nın bir çini memleketi kendisinin ise bir çini seramik ustası olduğunu dile getiren Mehmet Can, sanatçı gözüyle şu değerlendirmelerde bulunu: “Protokol girişinin hemen üzerindeki kemerde bulunan çinilere nakkaş işi denir, gerçekten çok güzel işlenmişler. Bunlar hep Kütahya işi çiniler ve Kütahya’ya özgü turkuaz kullanılmış. Beyazla da çok güzel bir ahenk yakalanmış. Valilik binası Kütahya’ya yakışır hale gelmiş.”

İNSANLAR BAKA BAKA SIKILIYOR

Kütahya Valiliği’nin yeni görünümünü beğendiğini dile getiren Nazik İşler, “Zafer meydanı da yapıldı daha güzel oldu. Binanın boyanması da çok güzel oldu. Önceki sarı rengi de vatandaşlar seçmiş ama insanlarımız baka baka sıkılıyor.” Şeklinde konuştu.

‘DEĞİŞİM YAŞANDIKÇA

KÜTAHYA GENÇ KALIR’

Şehirlerde yaşanan değişimlerin büyük etki yarattığını belirten Tahsin İşler, “Daha büyük şehirlere gittiğiniz de içiniz açılırdı. Ama bizim buralarda böyle şeyler yoktu. Ama şükür Allah’ıma yavaş yavaş bir gelişmeye döndü Kütahya’mız”dedi. Gençlerin de bu değişimleri benimseyip değişim istedikçe şehrin gelişeceğine değinen Tahsin İşler, vatandaş şehrine sahip çıktıkça bu değişimlerin yaşanacağı ve Kütahya’nın hep genç kalkacağını belirtti.

 ‘ÇİNİLERİ ŞİMDİ FARK ETMEYE BAŞLADIM’

İşi gereği sık sık Kütahya’da gelen Savaş Yalnız, çalışmanın ardından çinileri fark etmeye başladığına değinerek “Daha önceleri de hep gelip giden biri olarak fark ediyorum ki sarı renk ruhunu öldürüyormuş. Bu şekilde gayet şık olmuş.” İfadelerini kullandı.

Kütahya Valili Hizmet binasının değişimi sayesinde çinilerin de ön plana çıktığını dile getiren İrfan Türegül, binanın Kütahya’yı daha iyi temsil ettiğini ve şehre yakıştığını vurguladı.

‘KÜTAHYA’NIN ÇEHRESİNE ÇOK UYGUN’

Daha önce sarı rengin de kendisini rahatsız etmediğini ancak Valilik binasının bu haliyle çok daha güzel göründüğünü ifade eden Mehmet Can, “Çiniler de yenilendi, çini desenleri çok hoş. Nakkaşları güzel işlemişler. Mükemmel olmuş. Kütahya’nın çehresine çok uygun olmuş. Çini binaya güzelliğini vermiş. Çiniler harika görünüyor.” Dedi.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *