ÇEVRE VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARINI ANLATTILAR

109

SBL TÜRKİYE’YE

ÖRNEK GÖSTERİLDİ

Kütahya Sosyal Bilimler Lisesindeki çevre bilinci ve sürdürülebilirlik projelerinin aktarıldığı Yeşil Doğa Programında çevre eğitimini bir felsefe haline getirmiş okulların sayısının artması gerektiği vurgulandı. Okul Müdürü Ahmet İren, çevreye duyarlı öğrenciler ile dünyanın gelecek nesillere en güzel şekilde aktarılacağını belirtti.

Kütahya Aysel-Selahattin Erkasap Sosyal Bilimler Lisesi, yeşil doğa bilinci ve geri dönüşüm çabalarıyla Güven İslamoğlu’nun sunumuyla CNN Türk ekranlarında yayınlanan Yeşil Doğa” programına konuk oldu.

Yeşil doğa bilinci ve geri dönüşüm konularında gösterdiği öncü çabalarla dikkat çeken Sosyal Bilimler Lisesinin Okul yönetimi, öğrencileri çevre bilinci ve sürdürülebilirlik alanındaki çalışmaları anlattı. 

Kütahya Aysel-Selahattin Erkasap Sosyal Bilimler Lisesi Okul Müdürü Ahmet İren, okulda öğrencilerin ekip başı olduğu geri dönüşümle ilgili birçok proje çalışması yürütüldüğünü aktardı. Okul olarak önceliklerinin insan yetiştirmek olduğunu dile getiren Ahmet İren, “Bu okulun özelliği tamamen öğrenciler, hayırseverler ve veli emeği ile oluşması.” İfadelerini kullandı.  

‘DÜNYAYI GELECEK NESİLLERE EMANET EDECEĞİZ’

İnsanların ruhu olduğu gibi eşyaların da ruhu olduğuna dikkat çeken İren, “Biz okulumuzun bir ruhu olsun ve öğrenci okula severek gelsin istiyoruz. Ve bu güzelliği gittiği her yere götürsünler istiyoruz. Öğrenciler işe yaradığını hissetsin, ideolojik kaygılara takılmasın, çizgilerini korusun, çevreye duyarlı öğrenciler olsun ki; bize emanet bu dünyayı gelecek nesillere en güzel şekilde aktaralım istiyoruz.” Dedi.

Programda eğitim araçları müzesi, bir öğrenci fikrinden hayata geçirilmiş ve içindeki bitkilerin öğrencilerin sorumluluğunda olduğu çiçek bahçesi, değerler sokağı, tarih sokağı, edebiyat sokağı ekranlara taşındı. Öğrencilerin Almanca atasözü ve deyimleri kelime kelime çeviri ile değil, yerelleştirilmiş anlamı ile geri dönüşümle yapılmış maketlerden oluşan performans ödevi sergisi aktarıldı.

‘BÖYLE OKULLARIN SAYISI ARTMALI’

Çevre ve doğa konusunda okullardaki bilincin yavaş yavaş verilmeye başlandığını belirten Güven İslamoğlu, “İşte o umudu, Kütahya Sosyal Bilimler Lisesinin hikâyesini ekranlara taşıdık. Muhteşem şeyler yapmışlar. Çevre eğitimini bir felsefe haline getirmişler. Bir yaşam tarzı haline getirmişler. Öğrenciler, öğretmenleri, veliler birlik içinde bir tarz, bir farkındalık oluşturmuşlar.” Dedi. Öğrencilerin akıcı Türkçeleri ve özgüvenlerine duyduğu hayranlığı belirten İslamoğlu, Kütahya Aysel-Selahattin Erkasap Sosyal Bilimler Lisesi gibi okulların sayısının artması gerektiğini ve bu farkındalığın tüm okullarda yaşaması gerektiğini vurguladı.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *