RUHA ÜFLEYELİM

277

  Ruha üfleyelim derken, yanlış anlaşılmasın, benim bahsettiğim ruh GİRİŞİMCİ RUH . Evet ruh eksik hem de girişimci ruh eksik, Kütahya ne çektiyse ruhsuzluktan çekti,  yıllardır devlet yatırımları ile doyan sonra zamana yenik düşen bu ekonomik hamleyi artıya çevirecek olan ÖZEL SEKTÖR GİRİŞİMCİLERİ idi, maalesef işte bu ruhu yakalayamadığımız için emekli şehri olduk.

     Bu konuyu 32 yıllık köşe yazarlığımda defalarca yazdım, gel gör ki bir arpa boyu ilerleyememişiz. Baktığımızda ilimizde bir elin parmakları kadar girişimci var, sen ben bizim oğlan gerisi yatırım yapmak yerine rantiyeciliğe soyunmuş. Ah bir taşın altına elini koyanlar çoğalsa ilimiz kalkınacak, çünkü kalkınma için ne ararsan var Kütahya da, 34 çeşit maden, 32 ayrı kaplıca, Dünya BOR başkentliği, Dünya seramik ve çini başkentliği, doğal güzellikleri, 7 bin yıllık tarihi dokusu gibi bir çok artıya sahip ilimizin valili köy, emekli cenneti, batının doğusu gibi tabirleri hak ettiği için hepimizin üzgün olması lazım, ama en çok ta siyasilerin ve yetkililerin sorumluluğu yadsınamaz.

    İlimizde en önemli eksik GÜVEN EKSİKLİĞİ . Eski yazılarımda Kayseri ve Denizli örneklerini verip adamlar 3-5 kişi bir araya gelip güçlü sermaye ile şirket kurup yatırım yapıyorlar ve ben onlara özeniyorum demiştim. Çok değil 50 yıl önce ilçemiz olan Uşak, Eskişehir, Bilecik illerinin nasıl sıçrama yaptığı ortada onların kalkındıran özel sektör ruhudur.      

      Geçen hafta internet te bir haber okudum ESKİŞEHİR  deki RUMELİ İŞ ADAMLARI derneği fabrika açmak için girişimlerde bulunmuşlar ve son adımları atıp kolları sıvamışlar. Yani pek çok özel girişimcisi olan Eskişehir de bir de STÖ ler girişime başlamış, Sivil toplum örgütlerinin böyle bir çaba içinde olduğu ortamda bizim STÖ lerin varlığı sorgulanmalı, üyelerini aidat ağacı olarak görme yetisi artık bırakılmalı ilimize çivi çakma hususunda bir şeyler beklediğimi belirtmek istiyorum.  İşin aslı STÖ ler kadar özel sektörün kıpırdanması ve güvem ortamı içinde bir birine güvenip 3-5 beş iş adamının güçlü sermaye ile güçlü fabrika veya işyeri  açması lazım. Büyük sermaye büyük yatırım demek en önemli problem GÜVEN bu ortamı mutlak sağlarsak işin üstesinden geliriz. Bu güveni tesis edecek olan KÜTSO- KÜTESAB- İş adamları derneği, Valimiz, Reisimiz ve siyasi erklerdir.

      İşin özü un var, yağ var, şeker var ama helva yapacak usta yok dememek için lütfen birlik ruhunu sağlayıp güçlü sermayeler ile atılım yaparak ilimizdeki köye havasını dağıtıp, işsizliğe, ekonomiye ilaç olmak adına taşın altına hep birlikte elimizi koyalım, sonuçta kazanan hepimiz oluruz.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *