‘ÜRETİM MALİYETLERİ DÜŞMEDEN FİYATLAR DÜŞMEZ’ KENDİMİZİ KANDIRIYORUZ

582

Süt ve süt ürünlerinin raf fiyatlarında üreticinin ve süt birliğinin hiçbir müdahalesi olmadığının altını çizen Kütahya Süt Ve Süt Üreticileri Birliği Başkanı Metin Alptekin hayvan üreticisinin üretim maliyetleri altında belinin büküldüğünü ve kar edemediğini dile getirdi. Üreticinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Alptekin “Üretim maliyetleri düşmeden fiyatlar düşmez. Türkiye olarak kendimizi kandırıyoruz” diye konuştu.

Raflarda süt ve süt ürünlerinin vatandaşa çok yüksek gelmesinin nedenlerini ve fiyatların nasıl düşüşe geçirilebileceğini GAZETE KIRKÜÇ’e değerlendiren Kütahya Süt Ve Süt Üreticileri Birliği Başkanı Metin Alptekin üretim maliyetlerinin düşürülerek üreticiye destek olunması gerektiğinin altın çizdi.

MALİYETLER YÜKSEK

ÜRETİCİ VAZGEÇİYOR

Süt ve süt ürünlerinin pahalı olmasının 2 sebebi olduğunu vurgulayan Alptekin “En önemlisi ve birincisi maliyetlerin çok yüksek olması. İkinci ise bu üretim maliyetleri karşısında vatandaşımızın hayvancılıktan vazgeçmesi” diye konuştu.

Maliyetlerin düşürülmediği sürece sonucun değişmediğini dile getiren Alptekin üreticinin çok zor şartlarda üretim yapmaya çalıştığına dikkat çelerek “Vatandaş ucuz peynir yesin diye üretici sütünü 10 kuruşa değil de 5 kuruşa mı versin? Zaten üretici kazanmıyor. Üretici artık cepten yemeye başladı. O yüzden hayvancılığı, üreticiliği bırakıyor. Hayvanını da kesime gönderiyor” ifadelerini kullandı. Üreticinin son ana kadar mücadele ettiğine vurgu yapan Alptekin “Hayvancılık yapan vatandaşımız son ana kadar pes etmiyor. Mesleği bu vatandaşın. Anadan babadan gördüğü bu. Ama devam ettiremiyor. Mazot bir taraftan, elektrik yem bir taraftan her şey pahalı. Veteriner masraflarını saymıyorum bile. Veteriner masrafları o kadar yükselmiş ki hayret edersiniz” şeklinde konuştu.

 ÜRETİCİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK

YENİ MÜJDELER GELMELİ

Bir ürünü ucuz ve kaliteli yiyebilmek için arzın çok olması gerektiğini kaydeden Alptekin “Arz yok, talep çok, ürün pahalı. Maliyetleri de katıyorsunuz buna iş rayından çıkıyor. Raftaki fiyatların da önü alınmıyor” dedi.  Yeni düzenlemeler getirilmesinin şart olduğunu belirten Alptekin, üreticinin desteklenmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı; “Bıkkın ve tükenen üreticiye yüzünü güldürecek yeni müjdelerin gelmesi lazım. Et fiyatları artıyor. Yurt dışından hayvan getiriliyor. Dışarıdan hayvan alımı olur mu? Dışarıdan hayvan getiriliyor burada üreticinin beli kırılıyor. Fiyatlar bu şekilde düşmez maliyetlerin düşürülmesi lazım. Türkiye olarak kendimizi kandırıyoruz. Üretim maliyetleri düşmeden fiyatlar düşmez.”

‘BİZ HİÇBİR ŞEYE MÜDAHALE EDEMİYORUZ’

Kütahya Süt Ve Süt Üreticileri Birliği dâhil hiçbir birliğin hem üretim hem tüketim maliyetlerine müdahalesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Alptekin “Biz hiçbir şeye müdahale edemiyoruz. Süt konseyi var. Bir fiyat belirliyorlar ama üretici bu fiyat belirleme içerisinde söz sahibi değil. Birlikler de değil. Süt konseyinde bir fiyat belirleniyor. Ama kimse uymuyor. Çünkü kanunda bağlayıcı bir şey yok” ifadelerini kullandı.

‘FİRMA, BİRLİĞİ YOK SAYABİLİR’

5200 sayılı kanunun gerekliliklerini hatırlatan Alptekin “Birlikler bu kanuna göre kurulur ama hiçbir geçerliliği olmayan bir kanun. Süt piyasasına birliğin müdahale edebilme yetkisi yok. Kanunda diyor ki; süt üretenlerin sütünü alın, pazarlayın. Ama birliğin pazarlama yetkisi de yok. Firma birliği yok sayabilir. Bizim süt fiyatlarını belirleme yetkimiz yok. Çünkü kanunda bir yeri yok” şeklinde konuştu. Kanunda bir değişiklik yapılaması halinde birliklerin söz sahibi olabileceğini altını çizen Alptekin “Bizde yetki olsa ilçelerimizde bölgeler halinde ihalelere çıkarız. 3 ayda ya da 6 ayda bir bölgelere ayırdığımız yerlerde ihale yaparız. Deriz ki ‘x bölgesinde süt ihalemiz var’. Ne kadar firma varsa gelir ve süt birliğinden fiyat tespiti yapar. Sütte fiyat birliği sağlanır. Fiyat pazarda belirlenmiş olur” ifadelerine yer verdi.

‘FİYATLAR 15 KURUŞA BİLE DÜŞÜYOR’

Sütte fiyatın belirlemesinin başka yolları da olabileceğini dile getiren Alptekin “Süt birliği süt fiyatını belirler ve ihaleye çıkar. Firmalar sütü, süt birliğinden alır başka bir yerden alım yapamaz. Yani bir firma bir köye gidip süt alacaksa süt birliğine gelip ihaleye katılması zorunlu olması gerekiyor ama böyle bir şart yok” dedi.  Raflardaki süt ve süt ürünlerin pahalı olmasının sebebinin üretim maliyetleri olduğunu dile getiren Alptekin “Bunu kaçırmamak lazım. Yem fiyatlarına yüzde 20-30 civarında zam gelirse, yemin torbası kat ve kat artarsa nasıl olacak?” diye konuştu. Süt üreticisinin sütten tonda 300 lira para kazandığına dikkat çeken Alptekin üreticinin kiloda 30 kuruş bazen 15 kuruşa kadar bile düşen ücretler kazandığına vurgu yaptı.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *