FİYATLAR ARTARSA ASGARİ ÜCRET ERİR

378

Asgari ücretin belirlenmesinin ardından temel tüketim maddelerime gelecek zamların bir an önce durdurulması gerektiği belirten TÜRK-İŞ Kütahya İl Temsilcisi İsmail Gök, “Yüzde 50 zam tüketim maddelerine yansırsa hiçbir anlamı kalmaz. Asgari ücretin koruma altına alınması lazım.” Dedi.

TÜRK-İŞ Kütahya İl Temsilcisi İsmail Gök, 2024’te geçerli olacak 17 bin 2 lira olarak açıklanan asgari ücrete ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Asgari ücret tespit komisyonu başladığı günden beri kamuoyuna yansıtılan farklı rakamlar olduğuna değinen İsmail Gök, 15 bin liradan başlayıp 18 bin 20 bin civarında öneriler sunulduğunu ifade etti.  

‘PİYASAYA HÂKİM OLUNMASI GEREK’

Önemli olanın asgari ücretin zammı olmadığını vurgulayan Gök, bundan sonraki süreçte önemli olanın 2024 yılında piyasaya hâkim olunması gerektiğini söyledi. Piyasadaki ana temel tüketim maddelerime gelecek olan zamların bir an önce durdurulması gerektiğinin altını çizen Gök, “Bugün asgari ücret 17 bin lira oldu. Gelen yüzde 50 zam eğer bizim aldığımız tüketim maddelerine aynı şekilde birinci ayın sonu gibi yansıyacak olursa; ikinci ayın birinde bile bizim aldığımız asgari ücret zammının hiçbir anlamı kalmaz. İnşallah asgari ücretle çalışanlarımız başta olmak üzere tüm çalışanlarımıza tatmin edici bir rakam olarak kalmaya devam eder. 17 bin liranın en azından bizi yılın ilk 6 ayında çalışanları rahat bir şekilde geçinimi sağlaması için piyasaya da hükümetimizin koyacağı tedbirlerle beraber bizleri daha da mutlu eder.” İfadelerini kullandı.

‘ASGARİ ÜCRETİN KORUMA

ALTINA ALINMASI LAZIM’

Bu sene asgari ücrete tek düzenleme yapılması ihtimalini de değerlendiren Gök, Türkiye’de özellikle son 3 senedir yaşanan yüksek enflasyon dönemlerinde 3 ayda bir zam yapılması taraftarı olduğunu belirtti. Enflasyon oranlarının her geçen gün tavan yaptığına değinen Gök, TÜİK verilerine göre yüzde 62 olsa da; gerçek enflasyon yüzde 120, 130 olarak görünüyor. Bu yılın tamamında iki sefer veya bir sefer yerine 3 aylık dönemlerde mesela ortaya çıkan enflasyonla insanların ezilememesi lazım. Yani ilk 3 ayda tüketim maddelerine ya da geçim maliyetine yansıyan zamlarla beraber aynı oranda bu asgari ücretin koruma altına alınması lazım. Bir sefer yapılmış senede. Temmuz ayında ara zam yapılmış. Hiç fark etmez. Biz istersek her ay asgari ücrete güncelleyelim; ülkemizde bizim fırsatçılarımız olduğu sürece, bu memlekette ana tüketim maddelerine gelen zamlarla beraber bizim cebemize gelen para çalınıyor.” Şeklinde konuştu.

Asgari ücretin belirlenmesin işçi tarafından Türk-İş’in bulunduğuna değinen Gök, “Türkiye’de 1 milyon 350 bin kişinin sözleşmesini yaparak bu masalarda yer alıyoruz. Genel Başkanımız Ergün Atalay elini taşın altına koydu, 16 milyon çalışan işçi için geçim maliyetlerini hesaplayarak masalarda önerilerde bulundu.” İfadelerini kullandı.

ENGİN SAĞLAM




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *