GELECEĞİ BİRLİKTE ŞEKİLLENDİRMEK İÇİN ÖĞRENCİLERE KAPIMIZ AÇIK

252

Üniversite tercihlerini yaparken öğrencilerin yanında olduklarını ifade eden Kütahya Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Muhammet Aksu, “Belki onların daha önce hiç karşılaşmadığı vizyonu onlara sunabiliriz. Herkese kapımız açık”dedi. Rehberlik Hizmetleri bölüm Başkanı Fatih Kocakaplan ise iyi bir tercih listesi hakkına ipuçlarını anlattı.

SERA AVM’DE STANT KURULACAK

Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS) açıklanmasıyla öğrenci ve velileri tercih telaşı sardı. Kütahya Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) 25 Temmuz’da başlayıp 2 Ağustos’ta sona erecek tercih süresinde öğrencilerin yanında. Kütahya’daki öğrencilerin tüm liselerde ve RAM’da tercih danışmanlığı hizmetinden yaralanabileceğini ifade eden RAM Müdürü Muhammet Aksu, “Aynı zamanda ve Sera AVM’de tercih noktası kurağız. Mezuna kalmış olsun ya da olmasın Kütahya’da okumuş olsun ya da olmasın tüm öğrenciler bizi öğrencilerimiz. Biz onlar için buradayız. Kapımızı çalarlarsa hem tanışıp, sohbet edip hem de onlara en iyi şekilde yardım edeceğimize inanıyoruz. Belki onların daha önce hiç karşılaşmadığı vizyonu onlara sunabiliriz. Tüm öğrencilerimizi kurumumuza bekliyoruz, herkese kapımız açık.” İfadelerini kullandı.

İYİ BİR TERCİH LİSTESİ NASIL OLMALI?

Öğrencinin sıralamaya başlarken en çok gitmek istediği bölümden başlamasını tavsiye eden RAM Rehberlik Hizmetleri Bölüm Başkanı Fatih Kocakaplan, “Çünkü bu noktada bazı yanlışlar yapılıyor. Örneğin öğrenci, “Sıralamam 50 bin, 40 binden başlayayım. Daha sonra yavaş yavaş sadece geçen seneki sıralamaya göre bir tercih sırlaması yaparım” diyor. Ama burada önemli olan şu, her üniversitenin her bölümün sıralaması aniden değişebiliyor. Geçen sene 80binde alan bir yer bu sene 50 bin ile alabilir. Geçen sene 50 bin ile alan yer bu sene 80 binle alabilir. O yüzden en çok gitmek istediği üniversite, şehir, bölüm neyse ondan başlamalı. Tabii ki geçen seneki sıralama büyük bir referans ama örnek veriyorum 50 bininci olmuş bu sene, “Geçen sene 25 bin ile alan yer bana gelmez” diye yazmam azlık yapmasın. İstiyorsa o bölümü kesinlikle tercihe oradan başlasın. Tercih sıralamasını kendinden yükseklerden başlatsın, sonra kendi sıralamasına eşdeğer olanlarla devam etsin ve gelmesi kesin olan 4-5 bölümler, üniversite ile tamamlasın.” Şeklinde konuştu. 24 tane tercih hakkı olduğunu hatırlatan Kocakaplan, bu şekilde hazırlanmış bir listesinin doğru planlanmış bir tercih olacağını vurguladı.

Okul birinciliği, 34 yaş üzeri kadın, depremzede adaylar, gazi şehit eş ve yakınları, çocukları ve meslek liselerinde mezun öğrenciler için kontenjanlar ayrıldığına dikkat çeken Kocakaplan,  “Bu kontenjanlar genel kontenjan dışındadır. Yapılacak tercihler kendi içlerinde bir sıralama usulüne göre sıralanacaklar. O yüzden öğrenciler bunlara dikkat etmeli. Örneğini meslek lisesi mezunu bir öğrenci bu bölüm bana gelmez demesin meslek lisesi kontenjanından hiç ummadığı bir şekilde gelebilir.” İfadelerini kullandı.

‘HER ÖĞRENCİYE DESTEK OLURUZ’

Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS) tercihleri 25 Temmuz- 2 Ağustos tarihlerinde başlıyacak. Kütahya Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) Müdürü Muhammet Aksu ve Rehberlik Hizmetleri Bölüm Başkanı Fatih Kocakaplan öğrencilere bu süreçte verilecek danışmanlık hizmetini aktardı. Kütahya RAM olarak lise sınavlarında yaklaşık yüz yüze ve uzaktan olmak üzere 800 öğrenciye hizmet verdiklerini belirten RAM Müdürü Muhammet Aksu, “Sen hangi okuldan geldin?, Okulunda rehber öğretmen var mıydı, yok muydu? Sormayız. Biz ulaşan her öğrenciye destek olduk, oluyoruz, olacağız.” Şeklinde konuştu. Tercihlerin daha önce tercih danışmanlığı yapmış bu konuda deneyim ve tecrübesi olan insanların eliyle yapılmasının önemine dikkat çeken Aksu, öğrencilerin özellikle mezun yığılmaları olan programları tercih ederken mesleğin uzun vadede getirisini incelemeleri gerektiğini belirtti.

Tercih döneminde Kütahya’daki bütün liselerde Rehber Öğretmenler tarafından, RAM’da tercih danışmanlığı hizmeti verdiklerini belirten Rehberlik Hizmetleri Bölüm Başkanı Fatih Kocakaplan, hangi okulda okursa okusun ya da mezuna kalmış tüm öğrencileri Vefa Mahallesindeki RAM’a daveti etti.

‘SON YILLARDA SIRALAMALAR OYNAKLIK GÖSTERİYOR’

Öğrencilere başarı sıralamalarına yönelik yapabilecekleri tercihlerle ilgili hizmet verdiklerini açıklayan Kocakaplan, “Onların başarı sıralaması neyi kapsar bunları anlamaya çalışıyoruz. Zaten puana bakmayacaklar tercih yaparken başarı sıralamasına bakacaklar. Başarı sıralamalarında son yıllarda özellikle büyük oynaklıklar var. Mesela mühendislik programları çok fazla yukarı çıkmaya, sıralamalar yükselmeye başladı. Bu da etki tepki doğurdu. Tıp, Diş Hekimliği gibi alanlarda sıralamalar düşmeye başladı. Bunlara dikkat etmeleri gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

Tercih yaparken sadece başarı sıralamasına değil üniversitenin sunduğu olanaklar, illerdeki ulaşım imkânları, ev kiraları, maddi olanaklar gibi etmenlerin bir havuzda eritilmesi gerektiğini belirten Kocakaplan, “Bunlar hem ebeveynler için hem öğrenciler için çok önemli. Benim çocuğum İstanbul’da okusun ama oradaki ev ve yurt imkânlarını ben nasıl karışılabileceğim, orada kalacağı yurt üniversiteye ne kadar uzaklıkla. Bunların hepsi büyük değişkenler hepsi göz önüne alınmalı. Bazen küçük şehirlerin küçük üniversitelerin büyük imkânları olabiliyor ve potansiyeli olan öğrenci bu imkanları değerlendirebiliyor. Bu şekilde çok güzel yerlere gelmiş çok örnek var. Bunun tam tersi büyük üniversitelere gidip o büyük havuzdaki küçük balık olmuş boğulmaya yüz tutmuş öğrenciler olabilir. Tüm bunları kendileri değerlendirecekler. Biz buradayız yardıma hazırız.” Dedi.

FARKLI ŞEHİR HAYALİ YÜK OLMASIN

Özel Üniversitelerin de bir ihtimal olduğuna değinen Kocakaplan ancak öğrencilerin kalma baskını çok daha fazla yasayabildiğini belirten Kocakaplan, “Özel üniversiteye gideyim daha sonra yatay geçiş yaparım düşüncesi oluyor. Ebeveynler bu noktada çok pollyannacılık yapabiliyor. İnanın çoğu bunu yapamıyor ve bu durum ebeveynlere büyük yükler getiriyor.” Dedi. Üniversitelerdeki kontenjanları bilerek tercih yapmanın önemine değinen Kocakaplan, “Özellikle devlet memurluğu isteyen öğrenciler ve memurluk ile sonuçlanacak bölümlerde üniversitenin çok da farkı olmadığını düşünüyorum ben. Çünkü nerede okursanız okuyun KPSS puanına göre atanacaksınız. Tabii ki eğitimin kalitesi değişebilir ama uzaklara açılmanın çok da farkı yok. Aynı şekilde iktisat işletme, öğretmenlik bölümleri için kendi şehrinde farklı bir yere gitmek sadece aileye ve öğrenciye külfet getirebilir. Örneğin Boğaziçi İşletme olmadığı sürece herhangi bir işletmenin çok daha büyük farkları yoktur. Geçen sene böyle örnekler gördük. Örneğin Afyon yazmayı düşünen öğrenci burada kaldığı için daha mutlu. Çünkü yakın da olsa bir düzen oturmak gerekiyor bu da maddi manevi bir yük.” Dedi. Öte yandan spesifik bölümler için şehrin de önemine dikkat çeken Kocakaplan, mühendislik bölümleri için büyükşehirleri, sanayisi gelişmiş şehirleri tercih etmenin daha mantıklı olduğunu belirtti.

‘İŞ İMKANLARINDA GELECEĞİ DÜŞÜNÜN’

Öğrencilerin iş imkanlarını şu anki konjonktüre göre değerlendirmemesi gerektiğini ifade eden Kocakaplan, “Var olan durumu değil 5-8 sene sonrasını göremeye çalışsınlar. Özellik öğretmenlik bölümlerinde açık var gibi görünen bölümler için mezun olduklarında pek çok şey değişebiliyor. Bu yüzden öğrenciler, sadece var olan duruma göre hareket etmesinler.” Dedi. Bu sene için olmasa da gelecek sene ikinci öğretim programlarının kalkacağını ifade eden Kocakaplan, öğrencilerin bir hak kaybı yaşamadan ikinci öğretim kontenjanlarının birinci öğretimlere aktarılacağını öngördü.  

SOSYAL MEDYAYA DİKKAT!

Sosyal medyadaki canlı yayınlarda tercih danışmanlığı iddiasında bulunan kişilerin de uzmanlığının sorgulanması gerektiğini dile getiren Kocakaplan, “Tabii ki sosyal medya da bu işi hakkıyla yapan alanında uzman insanlar var ama bu ayrımı yapabilmeniz gerekiyor. Eğitimcilerden destek alınmalı. Sosyal medyada sadece izlenme peşinde düşmüş insanlara geleceğini emanet etmeyin. Ayrıca ben tercihin biraz mahrem bir konu olduğunu düşünüyorum. Herkesin gözü önünde açıklamak çok doğru değil. Çünkü birebir konuşulması gereken çok konu var. Öğrencinin hayalleri, başarı sıralaması harmanlanıyor. Şunu da diyebilir “Ben şu bölümü istiyorum ama uzaklaşmaya ihtiyacım var.” Bunu herkesin gözü önünde yapmak ne kadar doğru.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *