KÜTAHYA DA TRAFİK VAR MI ?

571

    Evet Kütahya denince akla ilk gelenlerden biridir trafik sorunu. Bazı tespitler var hepsi haklı ama bir gerçek var ki, bütün yanlışların en yanlışı. Nedir mi.

     Kütahya son yıllarda merkez de oldukça büyüdü, gerek nüfus artışı, gerekse araç sayısı artışı baş tetikçi, ama bu artışı ön göremeyen, İdareciler, Belediye başkanları, hatta şehir plancılarıdır. Evet 20 yıl önce 120 bin nüfusa sahip ilimiz şimdilerde 250 bini geçen merkez nüfusu ile karşımızda . Belediyeler dedim, çünkü şehir içi trafik yani yol yapım ve idaresi Belediyeler dedir. Belediyelerin yeni yerleşim alanları oluşturması doğal   , yeni mahalle yada toplu konut alanlarını imara açarken yol planlamasını 10 yıllık yapıyor oysa planlama uzun vadeyi kapsamalı ve büyümeyi öngörmeli.   

     Baktığımızda Kütahya da en olumlu ve işlek iki ana arter var, Biri Menderes caddesi, diğeri ise Afyon yolu istikametidir. En olumsuz iki ana arter ise Asım Gündüz ile Osmanlı caddesidir. Bu yollar hem düzensiz hem dar hem ara girişleri ilke trafiği aksatan konumdalar. Yan yollar açılırken ana yolu aksatmaması öngörülmeli. Bakınız büyük şehirlerde ana yoldaki sapayı kaçırırsan en az 5 kilometre yol alıp gideceğin yöne ancak girebilirsin, yani adamlar ana yol trafiğini aksatmamak için bu yöntemi uyguluyor, ana yoldan her ara sokak yola giriş mümkün olduğundan trafik arap saçı oluyor.

     Mevcut durumda alternatif yol üretmek mümkün değil, mümkün olan ilimizin trafik keşmekeşini en aza indirmektir. Ara yol sokak  girişlerini azaltıp , gideceğin yöne arka sokaklardan ulaşmak fikri önemli. Adam yolunda ilerlerken aniden ara sokağa giren araç yüzünden hem kaza yapıyor hem de trafik akışını aksatıyor.  Ha birde ana arterlerde park sorunu devasa. Adam ana yolda bir araç değil, yan yana üç araç birden park ediyor hal böyle olunca tıkanma kaçınılmaz park etme yasağına ne sürücüler uyuyor nede esnaflar. Trafik ekipleri sıkça uyarmalı, sıkça ceza yazmalı yoksa hakkından gelinmez. Bizde kendine Müslümanlık var, canım iki dakika koysam ne olur deyip yarım saat kalıyor, kültür meselesi tabi ki.  Özellikle Asım gündüz ve Osmanlı caddelerinde bu durum sıkça yaşanmakta.

     Mevcut oto parklar yetersiz ama yetersiz olduğu halde oto parklar boş adam parası çok diye oto parka koymuyor, yola tecavüz ediyor. Oto park ücretleri gözden geçirilmeli.  Oto parkların çoğalması tek çözüm ama makul ücretlerle her sürücü özendirilip oto parka aracını koymalı. Bir diğer çözüm ise Asım Gündüz caddesinde trafiğin terse çevrilmesi lazım. Eğer bu olursa trafik daha akıcı hale gelir. Diğer yandan Vazo önü yolu mutlaka araç trafiğinin sağlıklı akması adına en az birer metre daha genişletilmesi lazım. Özellikle vazo civarı dönüş istikametleri dar olduğundan trafik tıkanmakta . Saray avlusu gibi oturacak halk yolu, araçlara ise daracık yol nesi mantıklı bunun.

     İlimizin başta da vurguladığım gibi şehir planlamasında yeni açılacak yerleşim yerlerinin planlaması günü birlik değil, uzun yıllar sonrası düşünülerek yapılması şart, en azından geleceğimizi kurtaralım. Bir de hatalı parklar için mutlak surette denetimlerin artması ve caydırıcı, özendirici uygulamalar yapmak sorundayız.  Yakın zamanda trafikte boğulmamak adına diyorum




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *