KÜTAHYA’DA HAFTADA BİN ADET PLAKA BASILIYOR: ARAÇ FİYATLARINDA REKOR DÜŞÜŞ

619

30 yıllık meslek hayatında araç fiyatlarında bu kadar düşüş yaşandığını görmediğini dile getiren Ünal Otomotiv İşletme Sahibi Abdullah Ünal araç fiyatlarının şu an en dip seviyede olduğunu belirtti. Araç almak için uygun bir dönem olduğunu vurgulayan Koçyiğit Otomotiv İşletme Sahibi Osman Koçyiğit faizlerin düşürülmesi halinde araç fiyatlarının hızlı bir yükseliş göstereceğinin altını çizdi.

Otomotiv sektöründe bir durağanlık yaşandığını ancak ‘battık, bittik’ algılarının doğru olmadığını dile getiren otomotiv sektörünün öncülerinden Ünal Otomotiv İşletme Sahibi Abdullah Ünal ve Koçyiğit Otomotiv İşletme Sahibi Osman Koçyiğit Kütahya’da otomotiv sektörünü GAZETE KIRKÜÇ’e değerlendirdi.

‘BATTIK BİTTİK’ SÖZ KONUSU DEĞİL

Son zamanlarda sosyal medyanın da etkisiyle büyüyen ‘galericilik sektörü bitti, galericiler kepenk kapatıyor’ söylentilerinin doğru olmadığını düşündüğünü dile getiren Koçyiğit Otomotiv İşletme Sahibi Osman Koçyiğit “Öldük, bitiyoruz diye bir durum yok. Satışlar yavaşladı elbette ama bittik, battım gibi bir durum da yok” dedi.

Türkiye genelinde geçen yılın aynı ayına göre araç satışlarının yüzde 15 azalma gösterdiğini hatırlatan Koçyiğit, “Hadi biz yüzde 20 düştü diyelim. 100 araba satılırken 80 araba satılıyor demektir bu. Bu piyasanın bittiği anlamına gelmiyor. Bu piyasayı bitirmez. Sadece kar marjınızı düşürür. Sirkülasyonunuzu biraz daha azaltır” ifadelerini kullandı.

‘2. EL ARACI SIFIR FİYATINA SATAMAZSINIZ’

Sosyal medyada ‘2. el arabaları sıfır araç fiyatına satıyorlar’ yorumlarının yanlış olduğunu kaydeden Koçyiğit “2. el araçları hiçbir şekilde sıfır araç fiyatına satamazsınız. Bu belki sadece 2023-2024 modeller için geçerli olabilir. Ama alt klasmanda 8-10 yaşındaki arabalarda 2015 model arabalarda öyle bir şey mümkün değil. Zaten insanımız araştırmalarını yapıp aracını alıyor” şeklinde konuştu.

KÜTAHYA’DA BİR HAFTADA BİR HARF ATIYOR

Kütahya’da plaka harflerinin her hafta değiştiğini vurgulayan Koçyiğit “Plakalar değişir. ABC, ABE olur. Kütahya’da bir haftada bir harf atıyor. Bu da haftada bin tane arabanın plakası değişiyor demek. Kütahya’da 43 plaka basılıyor bin tane. Plakası değişmeyenlerde var. Emin olun değişmeyenler daha fazla. Galericilerin hiçbiri değiştirmiyor. Bu da araç alıp satışlarının iyi olduğunu gösterir” ifadelerine yer verdi.

AZ PARAYLA TİCARET DÖNDÜRÜLÜYOR

Kar marjlarının yapılan ticaretin büyüklüğüne göre çok düştüğünün altını çizen Ünal Otomotiv İşletme Sahibi Abdullah Ünal “Bugün bir milyonun altında doğru düzgün araba yok. Bir milyonluk arabada 10-20 bin kazançla ticaret döndürülmeye çalışılıyor. Şu an ticaret az paralarla dönüyor, karlar azaldı. Bu sisteme ayak uydurabilirsen ticaret oluyor. Biz de sürümden kazanmaya çalışıyoruz. Bir arabadan çok kazanayım diye bekletmenin anlamı yok. Az kazanıyoruz. Gelen müşteriyi boş çevirmemeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Çok hızlı bir alış-verişin olmamasına rağmen ticaret öyle durmuş, bitmiş seviyesinde de olmadığını vurgulayan Ünal ‘Bu faiz oranlarıyla Türkiye’de ticaret çok zor bir dönemden geçiyor. Bu konutta da otomotivde de böyle’ diye konuştu.

‘30 YILDIR BÖYLE BİR DÜŞÜŞ GÖRMEDİM’

30 yıldır sektörün nabzını tutan Ünal, 30 yıldır otomotiv sektöründe araç fiyatlarının bu ölçüde düşüş yaşandığını görmediğini belirterek “Şimdi hem konut hem araç dip fiyatlarda. Yarın para politikası değişir, fiyatlar yükselişe geçer” dedi.  Hayat devam ettiği sürece ticaretin de devam edeceğini dile geçiren Ünal şu ifadeleri kullandı “Bu sektör ölmez. İnişli çıkışlı dönemler her sektörde olduğu gibi bu sektörde de olabilir. Oluyor da. Hayat devam ettiği sürece işler de durmayacaktır.”

‘KEŞKE SATMASAYDIK DİYORDUK’

Şu anki piyasanın aslında galericilerin arzu ettiği piyasa olduğunu dile getiren Koçyiğit Otomotiv İşletme Sahibi Osman Koçyiğit, “ Yani fiyatlar yükselmiyor. Galerici sattığı arabayı tekrar kar edebilecek şekilde kullanabiliyor. Örneğin galerici 460 bin liraya bir araba aldıysa 500 bin kiraya bir araba sattıysa bu arabadan yüzde 10 kar kazanıyorsa yine ayni minvalde aracı aynı fiyata bulup kazanabiliyor. Ama piyasanın çok hızlı olduğu zamanlarda öyle değildi. O zaman bir araba satıyordu sattığımız fiyata aracı yine bulamıyorduk. Keşke satmasaydık diyorduk. Ama şimdi sattığımızda hemen yerine uygun hesaplı bir araba alabiliyoruz” şeklinde konuştu.

‘ARAÇ ALMAK İÇİN EN DOĞRU ZAMAN’

Şu an elinde birikmiş parası olan biri için araba almanın doğru zaman olduğunun altını çizen Koçyiğit  “Ben binici olsam bu dönemde aracımı alırdım. Böyle bir dönem bir daha denk gelmez. Hatırlayın, daha önce sadece bir söylenti oldu. Mayıs başından itibaren ev kredilerini düşüreceğiz dediler. Ev fiyatlarını 300’den 500’e çektiler. Araç piyasasında da aynısı olacak. ‘Faizleri yavaş yavaş indiriyoruz’ dedikleri an da piyasa yükselmeye başlayacak. Hem de hızlı bir yükseliş olacak. Çünkü 1-2 yıldır piyasayı tutuyorlar” ifadelerini kullandı.

‘GEÇEN SENEKİ İŞLER

BU SENE YOK’

Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Kütahya otomotiv sektöründe de işlerin çok hızlı olmadığını vurgulayan Ünal Otomotiv İşletme Sahibi Abdullah Ünal “İş oluyor mu? Oluyor. Geçen seneki fiyatlar çok yüksekti. Bu sene araçlarda ciddi anlamda bir indirim söz konusu. Bu sisteme uyabilirsen ticaret dönüyor. Uygun alıp, uygun satarsan ticaret oluyor. Geçen seneki işler maalesef bu sene yok. Bize genelde çok takas geliyor. Yapıyoruz. Çok hızlı olmasa da ticaret öyle durmuş bitmiş değil” diye konuştu. Galericilerin hiçbir şekilde 2. el aracı sıfır araç fiyatına satmadığına dikkat çeken Ünal böyle bir şeyin mümkün olamayacağını ifade etti.  Vatandaşın alacağı her aracı araştırdığını sistemden baktığını dile getiren Ünal “En uygununu en temizini bulup öyle alıyor. Vatandaşın eskisi gibi bir mal 5 lirayken bunu 6 bine alma lüksü yok. Çok araştırıyor. Fiyatı uygun makul bulursa alıyor. Aynı mal İzmir’de İstanbul’da uygunsa gidip oradan alıyor” dedi.

‘FAİZLER DÜŞERSE

FİYATLAR YÜKSELİR’

Kredi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu kaydeden Ünal, vatandaşın araç alacağı zaman elinde hazır birikimi yoksa banka finansmanı ile bu işi çözmek istediğinde bankların çok ciddi bir maliyet çıkaracağını ifade etti.  Şu anki faiz oranlarıyla Türkiye’de ticaretin çok zor bir dönemden geçtiğine vurgu yapan Ünal “Bu konutta da otomotivde de böyle. Para sıkılığı devam ettiği sürece bu sürecin ne kadar süreceğini kimse kestiremiyor. Faizler düşürülürse de hemen alış-verişler açılır hem fiyatlar yükselir diye tahmin ediyorum” şeklinde konuştu.

‘ARACA YATIRIM YAPAN KALMADI’

Araba fiyatlarının en dip seviyede olduğunu ifade eden Ünal “Neticede aracın bir maliyeti var. Bugün sıfır aracında bir maliyeti var. 2. El aracın da bir maliyeti var. Şu an piyasa sıkıntılı olduğu için maliyetinin altında döndürmek için şartları zorluyor. Yarın bu devran tersine dönebilir. Kredi maliyetleri düşer. 2022-2023 yıllarında piyasa çok yükselmişti. Araç yetişmiyordu. Şu anda artık araç yatırım olmaktan da çıktı. İhtiyaç varsa vatandaş araç alıyor. Araca yatırım yapan neredeyse hiç kalmadı” ifadelerini kullandı. Para politikası değişirse fiyatların yükselişe geçeceğini belirten Ünal sözlerine şöyle son verdi; “Şu an fiyatlar son bir yılın en düşük halinde. Biz 30 yıllık bir firmayız. Ben 30 yıldır araç fiyatlarının düştüğüne pek şahit olmamıştım. İlk defa bu dönemde fiyatlar ciddi anlamda gerilemiş oldu. Bunun altına da düşmez.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *