ZİRAİ İLAÇ VE HASAT SÜRELERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME YAPILDI: NUMUNEDE İLACA RASTLANMAMALI

226

Çiftinin zirai ilaçlamalar yaparken ilaçlama günü ve hasat dönemi arasındaki geçecek süre hakkında sıkıntı yaşaması için bilgilendirme yapan Bitkisel Üretim Ve Bitki Sağlığı Müdürü Güray Çelik, müdürlüğün aldığı numunelerde yapılan analiz sonucu ilaca rastlanmamasının çok önemli olduğunu vurguladı.

‘HER İLACIN ARKASINDA

SÜRE BELİRTİLİR’

Şaphane, Pazarlar, Simav bölgesinde ve belli birkaç bölgede ilaçlamaları çiftlilerin kendilerinin yaptığını vurgulayan Çelik, her ilacın etiketinde ya da arkasında ilaçlama ile hasat arasındaki sürenin yazdığını belirtti. Her ilacın arkasında bu bilgilendirmenin yer aldığını ifade eden Çelik “Bu ilacın etken maddesinin kullandığımız hastalık zararlıya göre 7 gün 14 gün 21 gün gibi rakamlarla belirtilmiştir” dedi.  Hasat öncesi müdürlük tarafından numunelerin alındığını ve analiz yapıldığını kaydeden Çelik “Önemli olan burada numune alındığında analizde, üründe bir ilaç kalıntısı çıkmaması gerekiyor. İlaçlama yaparken çiftçinin buna dikkat etmesi gerekiyor. Bunlarla alakalı biz hem toplantılarda hem de saha çalışmalarımızda çiftlilerimize üreticilerimize anlatıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘SADECE MEYVELERDE

GEÇERLİ DEĞİL’

Bu uygulamanın sadece meyve için değil tüm buğday arpa da dahil tüm ürünlerde geçerli bir durum olduğunu vurgulayan Çelik “Çiftçilerimizin hepsine bu bilgilendirmeyi yapmaya çalışıyoruz. Buna mümkün olduğu kadar dikkat etmeye çalışıyoruz. Zaten bakanlık ruhsat verirken bu ilaçların bitki üzerinde ne kadar sürede kaybolduğunu test ediyor raporluyor o şekilde ruhsat veriliyor. Bunlarla alakalı bir eksiklik varsa tekrar bir bilgilendirme de yapabiliriz. Ama bunlar her sene söyleniyor” ifadelerini kullandı.

‘HASTALIK DA İLACA KARŞI

BAĞIŞIKLIK KAZANABİLİR’

Özellikle domates, kiraz ve vişnede çok sık ve farklı ilaçlamalar olduğu için karıştırılabildiğine dikkat çeken Çelik, etki mekanizmasına göre ilaçların değiştiğini ifade etti. Hastalığın da ilaçlara karşı bağışıklık kazanabildiğine vurgu yapan Çelik “Mümkün olduğu kadar biz bu konuları anlatıyoruz, söylüyoruz. Çiftçilerimiz karıştırabiliyor. Örnek olarak; ilaçladıktan sonra hasat süresi 7 gün veya 21 gün sürülüyor. 21 gün boyunca bu ilacın bitkiyi, ürünü hastalıktan zarardan koruyacağı anlamına gelmiyor” diye konuştu. Hava şartlarına ve hastalığın yoğunluğuna göre 3-5 gün sonra tekrar takip edilmesi gerektiğini çok önemli bir konu olduğunun altını çizen Çelik,  bu durumda dikkat edilmesi gereken unsurun sürenin ilacın bitki içerisinde kaybolma zamanı olduğunu vurguladı. Numune alındığında analizlerde ilacın bitki içerisinde yok olma süresinin dikkate alındığını belirten Çelik şu ifadeleri kullandı; “Bununla alakalı tekrardan tüm çiftçilerimize bilgilendirme de yapabiliriz. Simav, Pazarlar ve Şaphane toplantılar yaparak bilgilendirme de bulunuruz.” 

ENGİN SAĞLAM




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *