ARAÇ KLİMA BAKIMI 2 YILDA BİR YAPILMALI ‘AİLENİN SAĞLIĞINI ETKİLİYORSUN’

667

Araç klima bakımlarının en geç 3 yılda bir yapılması gerektiğini vurgulayan Oto Mekanik Ustası Necmettin Aslan, yaptırılmayan bakımların araçlara çok büyük sorunlar oluşturmayacağını ancak araç sahibinin ve ailenin sağlığını olumsuz etkileyeceğini belirterek “Mesele sensin, eşinin, çocuğunun sağlığı. Klimanın bakımını zamanında yaptırmadın, gazını değiştirmedin” dedi.

Hem sıcak hem de soğuk havanın kurtarıcısı olan araç klimalarının bakımlarının önemini ve yapılması gerekenleri GAZETE KIRKÜÇ’e anlatan Aslan Otomotiv İşletme Sahibi, Oto Mekanik Ustası Necmettin Aslan bakımları yaptırılmayan klimaların öncelikle insan sağlığını etkilediğine dikkat çekti.

‘KİŞİNİN SAĞLIĞINA CİDDİ ZARAR VERİR’

Her iki senede ya da maksimum 3 senede bir klima gazının değiştirilmesi gerektiğinin altını çizen Oto Mekanik Ustası Necmettin Aslan, araçlarda hava alma kanallarına dışarıdan gelen toz toprağın yoğun olması nedeniyle havanın kirli havayla karışarak kötü koku oluşmasına sebep olacağını belirtti.  Oluşan kötü kokunun baş ağrısı yapacağına değinen Aslan, uzun yolculuklarda oluşan baş ağrısının kötü sonuçlar doğurabileceğine vurgu yaptı. 2-3 yıldır klima bakım ve temizliğinin yapılmadığı arabalarda hala iyi ısıtmaya veya iyi soğutmaya devam etse bile sağlık sorunlarının yaşanabileceğini belirten Aslan “Mesele sensin, eşinin, çocuğunun sağlığı. Klimanın bakımını zamanında yaptırmadın, gazını değiştirmedin. Ailenin sağlığını da etkiliyorsun” şeklinde konuştu.  Klima bakımında polen filtresi değişerek, havalandırmalar ilaçlanması yapıldığını dile getiren Aslan “Klima tüm pislikten arındırılır. Dezenfektan spreyi kullanılır. Hem güzel kokmaya başlar hem de mikropları öldürür” diye konuştu.  Klima bakımlarını yaptırmamanın insan sağlığı dışında araçlara başka büyük bir zararı olmadığını kaydeden Aslan “Ama klima randımanı çalışmayı bırakır. Belli bir süre sonra da klima gazı asitlenme yapar. Oksidasyon arabanın klima sistemine zarar verir. Delinme olur. Bu sefer dışarıya gaz kaçağı olur. Bu da yine kişinin sağlığına ciddi zarar verir. O gazı kişi yine kendi koklayacak. Bu yüzden düzeni olarak klima bakımının da yatırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Klima filtresinin değiştirilmesinin vatandaşlar tarafından çok pahalı bulunduğunu ve çoğu zaman yaptırılmaya gerek duyulmadığını ifade eden Aslan “Klima filtresi 3 bin liradan 8 bin liraya kadar değiştirtilebiliyor. ‘3 bin 5 bin ona verilir mi?’ deyip değiştirmiyorlar. Bunun amacı içerisindeki oksidasyonu önlemek” diye konuştu.

‘BİZİM CANIMZIN DEĞERİ YOK’

Kütahya’da düzenli olarak araç bakımların yaptırma kültürü olmadığını vurgulayan Aslan “Bizim insanınızda bu istikrar yok. Periyodik diye bir şey tanımıyoruz. Doğalgaz bakımızı düzenli olarak yaptırmayız. Ondan sonra doğalgaz patlar. Çünkü zamanında periyodik bakımı yaptırmadık. Bizim insanımızda bu kültür yok. Tatil zamanlarında Bizim yurtdışından da müşterilerimiz oluyor. Vatandaş ‘değiştirilmesi gerekiyorsa yapılması gerekiyorsa yap, aman gözden kaçmasın’ diyor. Aracın kendi canını ve ailesinin canını taşıdığının farkında” şeklinde konuştu. Kütahyalıların canının kıymetini bilmediğinin altını çizen Aslan şu ifadeleri kullandı “Bizim ülkemizde ‘ustam idare etsin bakalım biraz daha’ diyorlar.” FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *