ÇİNİLİ CAMİ’NİN SON HALİ YÜREKLERİ BURKTU

205

Çinili Cami’yi önünde inşaat tabelası, etrafında çelik plakalar ile gören Kütahyalılara ilk açıklama firma yetkilisinden geldi. Yapılan işin bir yıkım işi olmadığının altını çizen Turgay Yıldız, “Biz sadece caminin dışındaki çinileri özüne uygun bir şekilde sökeceğiz ve depolayacağız” dedi.

Kütahyalı vatandaşlar, uzun zamandır ibadete açılması beklenen Çinili Cami hakkında yıkım kararı verilmesi büyük tepkilere neden oldu. Caminin akıbeti hakkında yapılan tartışmalar halen devam ederken cami önüne dikilen inşaat tabelası, camii etrafını çevreleyen çelik plakalar şehre büyük bir hüzün yaşattı.

Dünyaca ünlü Kütahyalı neyzen, ressam ve minyatür sanatçısı Ahmet Yakupoğlu tarafından yapılan Kütahya’nın gözbebeği caminin önüne dikilen tabelada Kütahya DPÜ Çinili Camii Çini Demontajı ve Konservasyon işlemi yapılacağı belirtilirken çalışmanın 210 gün sürmesi bekleniyor.

Gazete Kırküç’e açıklamalarda bulunan Firma Yetkilisi Turgay Yıldız, firmanın sadece çinileri ve muhdes yapıları söküm işini aldığını belirtti. Sökümleri yaptıktan sonra caminin akıbetinin ne olacağı konusunda bizim bir bilgileri bulunmadığını belirten Yıldız, “Ama bazı söylentiler var o söylentileri de vatandaş da duyuyordur zaten. Bundan sonraki sürecin ne olacağını bilmiyorum.” Şeklinde konuştu. 

‘ÇİNİLERİ SÖKÜP, DÜZELTİP, KORUYACAĞIZ’

Firmalarının sadece caminin dışındaki çinileri özüne uygun bir şekilde sökeceğini ve depolayacağını ifade eden Yıldız, “Biz ihya edeceğiz, düzelteceğiz. Kırık olanları da tamir edeceğiz. Bozuk olanları aslına uygun düzelteceğiz, renklendireceğiz. Sonra istifleyip kutulayıp koliler halinde üniversiteye teslim edeceğiz. Sonrasında ise o çiniler tekrar kullanılacak.”dedi.  Yeni başladıkları çalışmayı tamamlamak için 7-8 ay süreleri olduğunu dile getiren Yıldız, belirlenen süre için çalışmayı tamamlayacaklarını öngördü. 

‘YAPTIĞIMIZ BİR YIKIM İŞİ DEĞİL’

Yapılan işin bir yıkım işi olmadığının altını çizen Yıldız, “Biz soran vatandaşımızı bilgilendiriyoruz. Çinili Cami önünde tabelada yazan ‘çinili camii çini montajı ve konservasyonu’ işini yapıyoruz biz. Bundan sonraki süreç üniversitenin belirleyeceği işleyişe bağlı.” İfadelerini kullandı.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *