KÜTAHYA’NIN TARİHİNE ŞAHİTLİK EDEN AĞAÇLAR

216

Kütahya’nın merkezi başta olmak üzere birçok bölgesinde yer alan anıt ağaçlar adeta şehrin tarihine şahitlik eder nitelikte. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da türü ve yaşları belirlenen ağaçlar yıllardır vatandaşlardan gölgelerini eksik etmiyorlar.

Kütahya şehir merkezi başta olmak üzere ilçelerde ve beldelerde onlarca anıt ağaç bulunuyor. Bu ağaçlar anıt ağaç olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma genel müdürlüğü tarafından tek tek tescilleniyor.

ANIT AĞAÇLAR TESPİT EDİLEREK BELİRTİLİYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma genel müdürlüğü tarafından anıt ağaç olduğu tespit edilen ağaçlar üzerlerine konulan yazılarla yaşı ve türü gibi bilgilere yer veriliyor. Böylelikle vatandaşlar ağacın anıt ağaç olup olmadığını bilmiş oluyor. Bu ağaçlara zarar vermek kesinlikle yasaklanırken, anıt ağaçların şehrin görüntüsünde ve insanlara faydasında büyük rol oynadığı görülüyor. .

BİN YILA YAKIN YAŞI OLAN AĞAÇLAR VAR

Kütahya merkez ve ilçelerinde yer alan bu ağaçlar adeta tarihe de şahitlik eder nitelikte. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü verilerine göre ilde bin yaşını bulan ağaçlar yer alıyor.

Bu ağaçlardan biri Simav ilçesinde 900 yaşında olduğu tespit edilirken, Domaniç’te ise 743 yıllık mızık çamı yer alıyor. Yine şehrin birçok bölgesinde 700-800 yılı aşkın ağaçlar tespit edilmiş durumda.

ŞEHRİN MERKEZİNDE ANIT AĞAÇLAR 

Kütahya’nın şehir merkezinde yine onlarca anıt ağaç mevcut. Ali Paşa mahallesi olarak geçen Zafer meydanı ve vazo çevresinde bulunan bu anıt ağaçlar yıllardır gelen misafirleri ağırlıyor. Şehrin tarihine şahitlik eden bu ağaçlar arasında ise 300 yılı aşkın ağaçlarda yer alıyor. Zaman zaman kuşların yuva yaptığı anıt ağaçlar yıllardır vatandaşlardan gölgelerini de eksik etmiyor. Gerek saat kulesi çevresinde, gerekse Vazo ve Sevgi yolunda anıt ağaçların gölgesinde oturan vatandaşlar yazın sıcağından biraz olsun korumuş oluyor.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *