PERSEİD METEOR YAĞMURU GÖKYÜZÜNÜ AYDINLATACAK; PLANLARINIZI ŞİMDİDEN YAPIN

224

Ağustos ayının yıldızlarla dolu geceleri, bu yıl da Perseid meteor yağmuruyla taçlanıyor. 2024 Perseid meteor yağmuru, 11 Ağustos gecesi ve 12 Ağustos sabahı zirveye ulaşacak ve bu tarihlerin birkaç gün öncesi ve sonrasında da gökyüzünde izlenebilecek.

Yıllık olarak en çok beklenen gökyüzü olaylarından biri olan Perseid meteor yağmuru, saatte 50 ila 75 meteora kadar gözlemlenebilen yoğunluğu ile dikkat çekiyor. Atmosfere büyük hızla giren göktaşları, ardında bıraktıkları ışık izleriyle izleyenlere unutulmaz anlar yaşatıyor.

PERSEİD METEOR YAĞMURUNUN KAYNAĞI

Meteor yağmurları, kuyrukluyıldızların Güneş etrafında dönerken bıraktığı toz ve kaya parçalarının, Dünya’nın yörüngesiyle kesişmesi sonucu oluşur. Perseid meteor yağmuru, Swift-Tuttle kuyrukluyıldızından yayılan bu parçaların atmosferimize düşmesiyle meydana gelir. Dünya, bu kuyrukluyıldızın bıraktığı kalıntılarla karşılaştığında, gökyüzünde göz kamaştırıcı bir gösteri ortaya çıkar.

GÖZLEM İÇİN İPUÇLARI

Bu doğa olayını izlemek için, ışık kirliliğinden uzak bir noktada, çıplak gözle gökyüzüne bakmak yeterli. Tatil döneminde, şehirden uzak bir alanda yıldızları ve Samanyolu’nu izlemek, meteor yağmurunu daha net görmenizi sağlayacaktır. İdeal izleme saatleri, gecenin ilerleyen saatleri ve sabahın erken saatleridir. Bu yıl da Perseid meteor yağmuru, gökyüzünü süsleyecek ve doğanın bu muhteşem gösterisi, evrenin büyüleyici güzelliklerine tanıklık etmek isteyenler için eşsiz bir fırsat sunacak. Bu harika doğa olayını kaçırmamak için planlarınızı şimdiden yapmayı unutmayın!




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *