‘EMEKLİLERİN HAYAT KALİTESİNİ ARTIRMAK İSTİYORUZ’ EMEKLİLER DENİZİ BİLE GÖREMİYOR

155

Kütahya’da emeklilerin çarşıda, pazarda, evde tek gündeminin geçim sıkıntısı olduğunu vurgulayan Türkiye Emekliler Derneği Kütahya Şubesi Başkanı Hasan Tüfek, Kütahya’da emeklilerin yüzde 75’inin denizi hiç görmemiş olabileceğini ifade etti. Emeklilerin hayat kalitelerini artıracak çalışmalar yürüttüklerini belirten Tüfek, üye sayısının artması gerektiğinin altını çizdi.

Kütahya’da emeklilerin yaşadığı sorunları GAZETE KIRKÜÇ’e değerlendiren Türkiye Emekliler Derneği Kütahya Şubesi Başkanı Hasan Tüfek, yürüttükleri çalışmaları anlatarak Kütahya’da emeklilerin yaşam şartlarını iyileştirmek için gece gündüz demeden çalıştıklarını dile getirdi.

‘EMEKLİLER HAYATTAN

BIKMIŞ DURUMDA’

10 bin lira olan en düşük emekli maaşı yeni düzenlemeyle birlikte 12 bin 500 lira olduğunu hatırlatan Tüfek bu ücretin hiçbir şekilde yeterli olmadığını vurguladı. Emekliler için durumun çok sıkıntılı olduğuna dikkat çeken tüfek “Emekli dediğiniz an aklınıza gelen yaşlı kesim. Gerçekten yaşlı. Allah hepsine uzun ömürler versin. Ama emeklilerimizin hepsi hayattan iyice bıkmış durumda. Bizim dernek olarak amacımız emeklilerimizin stresini atmasına vesile olmak. Yaşamları uzun olsun, kaliteli olsun amacımız bu. Emeklilerimiz hayat ne, nasıl yaşanır bunu görsün. Bir şeyler yaşasın, deneyimlesin. Biz bunu istiyoruz. Eşiyle, dostuyla, hanımıyla güzel anılar biriktirdiği bir emeklilik hayatı yaşasın” ifadelerini kullandı.

‘EMEKLİ MAAŞLARI ASGARİ

ÜCRETİN ÜZERİNDE OLMALI’

Emekli maaşı düşük olduğu için emeklilerin hiçbir yere gidemediğini evinden dahi çıkmadığını belirten Tüfek “Emeklilerimiz kaplıca şehri Kütahya’da hamama gidemiyor. Evine tıkılıp kalıyor. Sevgi yolundan giderken bir bakın. Emeklilerin hepsi emekli otuyor, kara kara düşünüyor. Maaşlar düşük çünkü. 2 bin 500 lira günümüzde zam değil, para değil” şeklinde konuştu. Kendisinin de emekli olduğunu ve emeklilerin durumunu içinden bildiğini dile getiren Tüfek “Biz burada gönül işi yapıyoruz. Gönülden emeklilerimizin sorunlarını çözmek istiyoruz. Gerçekten çok zor durumdalar. Eskiden emekli maaşları asgari ücretin üzerindeydi. Biz tekrar o seviyelere gelmesini istiyoruz” dedi.

KÜTAHYA’DA EMEKLİLERİN

YÜZDE 75’İ HİÇ DENİZ GÖRMEDİ

Kütahya’da 90 bin emekli olduğuna kaydeden Tüfek “Güzel yaşayan var mı derseniz, yok. Kütahya’da deniz görmeyen emekli oranı yüzde 75’tir. Emekli olmuş gidemiyor. Nasıl gidecek? Genel merkezimizin deniz kenarında bir yer daha alma düşüncesi var. Dernek üyelerimizi deniz kenarında tatil yapmaya gönderiyoruz. Şu an derneğimizin Erdek’te bir dinlenme tesisi var. Oraya belirli sayıda üyemiz seçiliyor. Kütahya’da 3 aile seçiliyor. Bu üye sayınıza bağlı” diye konuştu. Türkiye Emekliler Derneği Kütahya Şubesi olarak üye sayısı ne kadar artarsa imkânlardan da daha fazla yararlanabileceklerine vurgu yapan Tüfek “Üye sayımız 10 bin olsa 10 emekli ailemiz gidebilecek buraya. Bizim üye sayımız düşük olduğu için gönderebildiğimiz aile sayısı da düşük” dedi. 

‘EMEKLİNİN HAYAT KALİTESİNİ

ARTIRACAK ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ’

Yeni başkan olarak Kütahya’da emeklilerin öncelikle sağlıklı yaşamı ön plana alarak, sağlık bilincini oluşturarak stres atmasını sağlayacakları, güzel indirim protokolleriyle hayat kalitesini artıracakları refah seviyesi yükseltecekleri çalışmalar yürütme gayreti içerisinde olduklarını dile getiren Tüfek “Şu anda emeklimizin düşündüğü hep para sıkıntısı. Sevgi yolunda, zafer meydanında, evinde, kahvede oturan emekli bunu düşünüyor, bunu konuşuyor. Çünkü maaşları düşük. Emeklinin kendi arasından ettiği sohbet bile maaşlar. Nasıl olur? Ne alınır? Dertleri bu” ifadelerine yer verdi.

‘EMEKLİLER ÖNCEDEN

HAYAL KURABİLİYORDU’

Emeklinin en büyük derdinin geçim sıkıntısı olduğunun altını çizen Tüfek şu ifadeleri kullandı; “Emekli sitem ediyor. Ben bunu istemiyorum. Emeklimiz sitem içerisinde olmasın. Ben isterim ki emeklimiz ‘Allah’a şükür, iyi oldu. Maaşlar güzel’ desin. Emeklimiz 3-5 yıl öncesinde mutluydu. Hayatından memnundu hayaller kuruyordu. Kahkaha atarak muhabbet ediyordu. Artık o kalmadı.”

SULTAN MARKET

EMEKLİLERİN YANINDA

Türkiye Emekliler Derneği Kütahya Şubesi’nde yapılan anlaşmaların çoğunun sona erdiğini dile getiren Tüfek “Örneğin şu an hastanelerle anlaşıyoruz. Sultan market ile bir anlaşma yaptık. Şimdi otellerle anlaşma protokolleri imzalama noktasında çalışmalar yapacağız. Yoncalı’da Ilıca’da, ilçelerimizde 4-5 otelle anlaşma yapmaya çalışacağız. Simav, Emet ilçeleriyle anlaşma çalışmalarımız olacak. Haftaya bu süreci başlatacağız” dedi.  Sultan Market ile yaptıklarını anlaşmanın puan sistemi üzerine olduğunu belirten Tüfek “Emekliler Derneği üyelerimizin artık Sultan Market’te puanları 2 katı olacak. Biz sultan markete listemizi gönderdik. Üyelerimiz SUMA uygulamasını indirecek. Üyelerimizin numaraları zaten sisteme tanımlı olacak. Sultan marketlerden alışverişlerini yaptıklarında bu puan sisteminin 2 katı olması uygulanacak. Protokolümüzü imzaladık” ifadelerini kullandı. Trafik sigortaları ile ilgili çalışma yürüttüklerini belirten tüfek “Anlaşmalar için birçok ziyaret gerçekleştirdik. Bize dönüş sağlanacak. Berberlerle DE anlaşma sağlanma yolunda ilerliyoruz. Zamanla çalışmalarımız sonuçlarını verecek. Üyelerimiz de bu konuda bilgilendireceğiz” dedi.

‘KÜTAHYA BELEDİYESİNDEN

İNDİRİM TALEP EDİYORUZ’

Kütahya Belediyesi Sosyal Tesislerinde her vatandaşa yüzde 25 indirim uygulaması olduğunu ancak dernek üyesi emeklilere yüzde 30-35 indirim talepleri olduğunu belirten Tüfek “Belediye başkanımız Eyüp kahveci ile görüştüm. İnşallah bize bilgi verildi. İnşallah protokol imzalama şansımız da olur” dedi.

‘ÜYE SAYIMIZ NE KADAR ÇOK OLURSA SESİMİZ O KADAR ÇOK DUYULUR’

Dernek olarak en büyük sıkıntılarının üye sayısının az olması olduğunu vurgulayan Tüfek “Kütahya emekli şehri. Kütahya’da 90 bin emekli var. Bizde kayıtlı olan 3 bin 800 üye var. Bizde daha önce 5 binden fazla üye vardı ama covid-19 bizi çok kötü etkiledi. Üyelerimizin çoğunu kaybettik. Yaş ortalaması çok yüksek üyelerimizin vatandaşımız zaten emekli olduğunda kaç yaşına gelmiş oluyor. Sağlık problemleri yaşıyorlar. Bizim üye sayımızı artırmamız lazım. 90 bin gibi sayıda bizim 3 bin de kalmamız çok cüzi oluyor. Bizim üye sayımızın artması demek gücümüzün sesimizin de artması demek” şeklinde konuştu.  Köylere, ilçelere giderek emeklilerle bir araya geleceğini aktaran Tüfek “Anlaşmalarımızı protokollerimizi tamamladığımız zaman vatandaşımıza da anlatacağız. Köylerde anlatacağımız ilk detay, 1 ay ertelemeli 6 taksitle kömür alma imkanı sağlıyor olmamız. Bu avantajlardan yararlansınlar. Bu maaşlarından otomatikman kesiliyor. Bizimle hiçbir alakası yok. Taksit taksit ödeme imkanı bulmuş oluyorlar. Artı olarak hastanelerden, kurumlardan da bizim sağlayabileceğimiz avantajlardan yararlansınlar istiyoruz” diye konuştu. Kütahya’da emeklilerin gezip görmesini çok istediğini bunun için çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Tüfek “Biz yeni tur düzenliyoruz. Emeklilerimiz gezip görsünler diye. Stresini atsın. Karadeniz Batum turu düzenliyoruz. Olumlu bir sonuç olacak inşallah. 27-31 Ağustos tarihleri arasında, kişi başı 9 bin lira teklif aldık. Emeklilerimize duyurularımı da yaptık” diye konuştu.

‘DPÜ VE SSK BÜTÜN İMKANLARIYLA YANIMIZDA’

Dumlupınar Üniversitesi ve Sosyal Sigortalar Kurumu yani SGK-SSK’nın Türkiye Emekliler Derneği ile işbirliği halinde kurs programları düzenlendiğini müjdeleyen Tüfek, görüşülmelerin hala devam ettiğini belirtti. Kütahyalı emekliler için seramik, arıcılık gibi konularda kurslar verileceğini kaydeden Tüfek bu programdan 20 emeklinin yararlanacağını duyurdu. Kütahya’nın birçok kurumunun emeklilerin yanında yer almak için çalışma yürütme gayreti içerisinde olduğunun altını çizen Tüfek “Dumlupınar Üniversitemiz ve SSK’mızda emekliler için böyle bir adım atmış oldu. Emeklilerimiz arasında aşçı olanlar var mesela ama unutmuş. Kimisi arıcıyım diyor ama ilgilenemiyor. Bu konularda bir teşvik bir meşgale olacak emeklilerimiz için. Biz sağlık konularında da eğitim görmelerini istedik. Bütün herksin önce sağlığı. Sağlıklı olduktan sonra her şeyi kazanırız. Ani kalp krizleri, korunma yöntemleri alınacak tedbirler, sağlıklı beslenme konusunda eğitim de alacak emeklilerimiz. Akademisyenler verece bu eğitimleri. 3 hafta sürecek kurlar. Haftada 4 gün kursumuz olacak. Emeklilerimiz yaşasın güzel yaşasın amacımız güzel yaşatmak” ifadelerine yer verdi.

‘EMEKLİNİN DERDİNİ

ÇÖZME ÇABASINDAYIZ’

Türkiye Emekliler Derneği Kütahya Şubesinin yıllık aidat ücretinin 120 lira olduğunu aktaran Tüfek “Bunu emeklilerimiz genelde aylık diye algılıyorlar ama 120 lira bizim yıllık ücretimiz. Aylık 10 liraya denk geliyor. Aylık bir simit parası. Bunu bazı üyelerimiz yüksek görüyor ama aylık 10 liranın şu an çok büyük bir önemi yok. Biz üyelerimizin yıllık verdiği 120 liralık aidatı zaten onlara fazlasıyla geri verme gayesi içerisindeyiz. Yaptığımız anlaşmalarla da çoğunu karşılıyoruz. Bizim üye sayımız ne kadar çok olursa bizim de yapacağımız işler daha büyük daha güçlü olur. Yeter ki üye sayımız artsın. Üye olmayanlar yerimiz belli gelsinler görsünler. Kapımız açık. Hepsine yardımcı oluruz. Yeter ki üye olsunlar. Emeklinin derdini çözme çabasındayız” dedi. Sendikaların iller bazında bir yürüyüşü olacağını aktaran Tüfek, her ilde yürüyüş düzenleneceğini ifade etti. Kütahya’nın da bu yürüyüşe katılmaya davet edildiğini dile getiren Tüfek sözlerine şöyle son verdi; “Yürüyüşün günü belli değil. Ama emekliler tepki göstermek istiyor. Biz tepki göstermeden olmaz. Emekli geçinemiyor. Haliyle tepki de göstermek istiyor.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *