İNŞAAT SORUNLARI TEK TEK ELE ALINDI

193

Kütahya Belediyesi’nde düzenlenen imar ve nitelikli inşaat sorunlarına yönelik çalıştayda kat yükseklikleri yönetmelik seviyesine getirilmesi, mantolama kalınlıklarındaki yetersizlik, yangın yönetmeliğinin uygulanmaması gibi önemli konular masaya yatırıldı. Çalıştayda zemin iyileştirme uygulamalarındaki düzenlemeler de ele alındı.

Kütahya Belediyesi’nde meslek odaları ile şehrin imar ve nitelikli inşaat sorunlarına yönelik çalıştay yapıldı. Belediye Başkan Yardımcısı Mimar Gülteri Uyanık’ın yönettiği çalıştaya; Meclis Üyeleri Kadir Fırat Zeybek, Melek Mankan, Tahsin Görkem Lekesiz, Seda Arkaç Kavak, Mimarlar Odası Temsilcisi A. Yasin Karakuzu ve ekibi, İnşaat Mühendisleri Odası Temsilcisi Emirhan Aydın ve ekibi, Makine Mühendisleri Odası Temsilcisi Hasan Donat Yıldızay, Elektrik Mühendisleri Odası Temsilcisi Nadi Sarıışık, Harita Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği’ni temsilen Süleyman Çavuşoğlu, Jeoloji Mühendisleri Odası Temsilcisi Yahya Daban ve ekibi, Jeofizik Mühendisleri Odası Temsilcisi Berra Sarıoğlan katıldı.

KAT YÜKSEKLİKLERİ YÖNETMELİK SEVİYESİNE GETİRİLMELİ!

İmar planlarında düzeltilmesi gereken noktalara değinerek başlayan Mimarlar Odası Temsilcisi Abdullah Yasin Karakuzu, yapıların kat yüksekliklerinin sınırlandırılması sebebiyle konforlu daireler planlayamadıklarını, kiriş altı seviyesinin çok alçak kaldığını ve halkımıza konforsuz daireler üretmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Diğer şehirlerde bu tarz kısıtlamaların olmadığını dile getiren Yasin Karakuzu, yönetmeliğin 360 cm yüksekliğindeki dairelere izin verdiğini ancak Kütahya’da plan notlarıyla bu seviyenin 280 cm seviyesinde kısıtlandığını belirtti.

Konu hakkındaki görüşlerini dile getiren İnşaat Mühendisleri Odası Temsilcisi Emirhan Aydın, bu kısıtlama nedeniyle tasarımlarda kiriş boyutlarının küçültüldüğünü ve estetik kaygılar nedeniyle taşıyıcı sistem boyutlarının küçültülmesinin kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Kat yüksekliklerindeki sınırlamaların bir an önce kaldırılması gerektiğini ifade eden Aydın; “elektrik tesisatı, buat gibi elemanları kirişlere koyuyoruz. Bu çok yanlış. Kat yükseklikleri yönetmelik seviyesine getirildiğinde bu hataları da önlemiş olacağız.” dedi.

MANTOLAMA KALINLIKLARI YETERSİZ

Çalıştayda değinilen bir başka konu ise mantolama kalınlıkları oldu. Makine Mühendisleri Odası Temsilcisi Hasan Donat Yıldızay, “Kütahya’nın iklimine göre yaygın uygulamalar baz alındığında en az 7 cm kalınlığında taşyünü ile mantolama yapılmasına ihtiyaç var.” dedi. Kullanılan malzemelere göre bunun değişebileceğini ifade eden Yıldızay, bu hesapları sahadaki yaygın uygulamalara göre yaptığını ifade etti.

YANGIN YÖNETMELİĞİ VAR, UYGULAYAN YOK

Gediz Depremi’nde ölenlerin bir kısmının da çıkan yangınlar nedeniyle hayatını kaybettiği hatırlatılırken yangın konusunun, şehrin hafızasında olması gereken bir konu olduğuna dikkat çekildi. Buna rağmen Kütahya’nın müteahhitleri ve kontrol mercilerinin yangın yönetmeliğine dikkat etmediği belirtilirken, “Yangın yönetmeliğindeki koşullar oldukça açık. Kat yüksekliğine göre değişen maddeler ile bina cephelerinde mantolama malzemesi olarak petrol türevi ürünler yerine taş yünü malzemelerin kullanılması gerekiyor. Taş yünü malzemeler hem yangına karşı dayanıklı, hem de ithal ürünler değil. Tabi yönetmeliklere göre bu konudaki zorlamalar kat yüksekliği arttıkça artıyor olsa da, Kütahya’da bunu denetleyen bir merci yok. Oysa ki 2022 yılında Belediye’ye bu konuda bir dilekçe dahi yazılmış.

“Meslek odalarının talebi ise cephelerin tamamen taşyünü malzemeler ile kaplanarak yangına dayanıklı hale getirilmesi. Son olarak Bursa’da cephe malzemesinin alev almasıyla 10 katlı iş yerinde en aşağıdan en yukarı alevlerin ulaşması sadece 6 dakika sürmüştü. Bursa’daki olayda müteahhitin ve kontrol mercilerinin bu konudaki ihmallerine istinaden yargı süreci devam ediyor.” İfadelerine yer verildi.

ZEMİN İYİLEŞTİRME UYGULAMALARINDA DÜZENLEMELER SÜRÜYOR

Jeoloji Mühendisleri Odası Temsilcisi Yahya Daban, İnşaat Mühendisleri Odası ile yaptıkları uzun çalışmalar sonucunda zemin iyileştirme uygulamalarındaki kazık çapları, kazık derinlikleri ve test yöntemleri ile ilgili akılcı adımlar attıklarını ifade etti.

Zemin iyileştirmeler ile alakalı oluşturulacak komisyon ile çok kısa sürede çalışmalar tamamlanıp Belediye’ye bildirilecek.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *