KREDİ TALEBİ AK PARTİNİN ÇEKİMSER CHP’NİN RED OYU İLE KABUL EDİLMEDİ ‘BÖYLE İTTİFAK OLMAZ’

246

Kabul edilebilir bütçe limiti içinde 120 milyon TL’lik kredi kullanımına engel olmanın seçim öncesi kendisine ve ekibine projeleri tamamlatmayarak kendilerine siyasi rant sağlamak olduğunu ifade eden Başkan Işık, Biz vatandaş yararına bir projede, birileri bize bunu dayatıyor diye böyle bir karar almamalıyız. Böyle ittifak olmaz” dedi.

Kütahya Belediye Meclisi 5. Dönem 10. Olağan Toplantısı, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık başkanlığında Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Gündem maddelerinin karar bağlandığı toplantıya Kütahya Belediyesinin Çamlıbahçe, Küçük Park, Azerbaycan Parkı, Şelale Park’ın imalatlarının tamamlanması, 15 mahalleye  asfalt yapımı ve toplu taşıma aracı alımı için yaklaşık 120 milyon TL’lik kredi talebini damgasını vurdu. Ak Parti grubunun çekimser, CHP grubunun red oyu kullanması üzerine Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık açıklamalarda bulundu.  

‘RED KULLANIN VATANDAŞ BİLSİN’

Kütahya Belediye Meclisi toplantısında yapımı büyük bir aşama kaydetmiş 4 park alanı, 15 mahalleye asfalt yapımı ve toplu ulaşım aracı alımı için yaklaşık 120 milyon TL’lik kredi kullanımı konusunda Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık’a yetki verilmesi oylanırken; kredi talebi, AK Parti meclis üyelerinin çekimser, CHP meclis üyelerinin red oyuyla karşılıksız kaldı. Finansının karşılanması amacıyla ön görülen bütçe limitleri doğrultusunda kredi kullanmanın en doğal haklarını kullanmak istediklerini ifade eden Başkan Işık, “Seçim gibi bir mazeretin belediye çalışmaları ile hiçbir ilgisi yok. AK Parti grubunun çekimser oy kullanacağız sözünün böyle bir mazeretle karşılığı yok. O zaman red kullanın vatandaşımız da bu projeler AK Parti grubunun istemediğini bilsin.”şeklinde konuştu.

‘NİYET PROJELERİ TAMAMLATMAMAK’

Kütahya’nın parasını Kütahya’nın huzuru için kullanmak isteyen bir belediyeye yönetimine bu tür gerekçelerle hayır demenin tek bir sebebi olduğunu ifade eden Başkan Işık, “Yaklaşan seçim öncesi Belediye Başkanı Alim Işık ve ekibine bu projeleri tamamlatmayarak kendilerine siyasi rant sağlamaktır. Dün evet dediğiniz borçlanmaya bugün kabul vermemeniz tek bir izahı vardır. Aramızda geçmiş dönemde de meclis üyeliği yapan arkadaşlarımız var. Sorgusuz sualsiz limit aşımı krediyi dahi onaylayarak belediyeyi borç batağına sürüklemiş 650 milyon TL borçla bir sonraki döneme devretmiş bir yönetimin enkazını temizlemiş tüm olumsuzluklara rağmen bütçeyi on katına çıkarmış bir belediye yönetimine sadece teşekkür edilir.” İfadelerini kullandı.

‘SON GÜNE KADAR YÖNETECEĞİZ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin birlikte Türkiye’nin 2. Yüzyılı ihya ve imar yüzyılı olduğunu açıkladığını hatırlatan Başkan Işık, şu ifadeleri kullandı: “Buna rağmen eğer Kütahya Belediye meclisinde aynı büyüklerimizin aldığını kararın hilafına karar veriyorsak size saygı duyarım. Türkiye’de hiçbir MHP grubu AK Partili belediyenin getirdiği teklife red oyu vermemiş, çekimser kalmamıştır. Ben de aldığımız kararı bundan sonraki süreçte gerekli büyüklerimizle görüşürüm ama böyle ittifak olmaz Biz Cumhur İttifakı olarak vatandaş yararına böyle bir projede birileri bize bunu dayatıyor diye böyle bir karar almamalıyız. Şu anda iki partinin daha komisyonu yeni kuruldu toplanıp görüşmedi bile “Biz her seçim bölgesinde kendi adayımızı çıkartacağız” diye açıklama yapılıyor. Saygı duyarız daha önce birlikte girmedik. Neymiş yüzde 46 oyu varmış beni de bu millet buraya da havadan getirmedi. “Seçim öncesi belediye projelerine evet vermeyin” denirse kusura bakmasın ben de çıkar söyleyen kişiyi deşifre ederim. Ben daha burada 5 ay icraat yapacağım. Biz son günümüze kadar belediyeyi seçimi dışarıda bırakarak yönetmek zorundayız. ”

‘1 TL DAHİ KREDİ KULLANMA HAKKIMIZ YOKTU’

Projelerin bütçe müzakerelerinde detaylı görüşüldüğünü bütçe planlamasının yapıldığını ifade eden Başkan Işık, söz konusu projeler için imalatı tamamlanmak üzere olan projeler de olduğunu vurguladı. 2019 yılında belediyenin 3 yılda geri ödenmek üzere takvime bağlanmış toplam 550 milyon TL kredi borcu olmak üzere 650 milyon TL’lik borcu olduğunu ifade eden Başkan Işık, “Gerçekleşmiş bütçe ise 280 milyon TL idi. Bütçenin iki buçuk katı borçla devralanmış belediyenin o günün şartlarında zaten kredi ile borçlanması mümkün değildi. Kaldı ki en son limit aşımı 52 milyon TL kredi bakan onayı ile kullanılmıştı. Bizim 3 yıl içinde onları bitirinceye kadar 1 TL dahi kredi çekme hakkımız yoktu. 4 yıl sonunda o durumdan 2 buçuk milyon TL kredi kullanma hakkı olan bir bütçeyi buraya getirdik.” Dedi.

4 buçuk yılda 100. Eseri Kütahya’ya kazandırdıklarını dile getiren Başkan Işık, “Taahhütlerimizi yerine getirirken kaynakları da verimli kullandık hiçbir israf yapmadık. 30 Ağustos İş Merkezinde benzer sorunu yaşadık siz bana yetki vermediniz kasadaki 100 milyar TL’lik nakdi gerekirse buraya harcarım ben bunu yaparım dedim. Kasım ayı sonu içerisinde burayı yapacağız Ulu Camii gibi bir ecdat yadigârının önünü temizleyerek gelecek nesillere aktarmanın gururunu yaşayacağız.” Dedi. Başkan Işık, talep edilen kredinin bahsedilen projeler için kullanılma şartı taşıyacağına da değindi.

‘ENFLASYON ORTAMINDA KREDİ KULLANMAK LEHİMİZE’

4 buçuk yılda 155 yıllık Kütahya Belediyesi tarihindeki 1 milyon metrekarelik sosyal donatı alanlarının 2 milyon metrekareye çıkardıklarının altını çizen Başkan Işık, geçmişteki büyük miktar kredi borçlanmasına onay verip 120 milyon TL’yi bahane göstererek borçlanmaya karşıyız gibi bir söylemin vatandaş karşılığımızda hiçbir değeri olmadığını belirtti. Kredi kullanılan dönemin önemine de değinen Başkan Işık, “İnşaat malzemelerinin aylık ortalama yüzde 10 arttığı bir dönemde kredi kullanmak belediyemizin lehinedir. Faiz oranı enflasyon oranının yarısı bile değil. Enflasyonun oranının faiz oranından düşük olduğu dönemde bir TL kredi talebi ile gelmedik biz. Son iki yılda kredi kullanıyoruz çünkü enflasyon yüzde 70-80, inşaattaki enflasyon ise yüzde 100, bugünün şartlarında kredi kullanmak tasarruf demektir.” İfadelerini kullandı.

‘HİZMET DEĞİL SİYASİ ODAKLA YAKLAŞTINIZ’

Görev süresinin sonuna kadar Kütahya Belediyesine icraat yapabileceğini ifade eden Başkan Işık, geçen dönem mazbata almasına kısa süre kala 97 kişinin Kütahya Belediyesinde işe başlatıldığını hatırlattı. Son gün işe alımlar yapılmasına rağmen münferit olaylar hariç hiçbir personelim ekmeği ile oynamadığına dikkat çeken Başkan Işık, “31 Mart günü vatandaşın kararına saygı duyacağız ama meclis grupları aldıkları telkinle burada farklı karar vermeye çalışıyorlarsa bu doğru olmaz. Şehir için kötülük olur 5 ay çok uzun süre 5 ayda çok işler yapılır. İlk defa kredi onayı verilmeyen belediye olmadık, ilk kez de bunu yaşamıyoruz ama bundan sonra sürecin farklı bir noktaya gittiğini; artık partilerimiz olaya hizmet odağında değil siyasi odakla yaklaştığını kamuoyuyla paylaşalım.” Dedi.

‘SÖZÜMDÜR PROJELER YAPILACAK’

Salt çoğunluğun sağlanamadığı için kredi kullanılmasa da projelerin yapılacağını vurgulayan Işık, şu ifadeleri kullandı: “Bu muhatara seçim öncesi ben ilettim belediye yapmadı diyecek belediye neden yapmadı meclis üyesi arkadaşlarımız buna müsaade etmediği için yapmadı. Açık ve net sözümdür öngördüğümüz süre içinde mahalle sakinlerine projeleri yapacağız. Kütahyalının seçimi ile burada bulunan meclis üyelerimize yapılan yönlendirme ile farklı bir sürece girilmiştir. Başlamış olan imalatlarımızın tamamını yapacağız bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bunları yapacağız ve ödeyeceğiz.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *