BOZULAN EKONOMİNİN BEDELİNİ BİZ ÖDEMEYECEĞİZ! ‘SORUMLU OLMAYANDAN FEDARKARLIK BEKLEMEYİN’

466

Bozulan ekonominin bedelini hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon sebebiyle yaşam şartları ağırlaşan vatandaşın ödemeyeceğini belirten Türk İş Kütahya İl Temsilcisi İsmail Gök, “Enflasyonun yükselmesinde hiçbir sorumluluğu olmayan işçilerin enflasyonu düşürmek için de fedakârlık etmesi beklenmemelidir.”dedi.

Türk-İş Kütahya İl Temsilciliği tarafından hayat pahalılığı, yüksek enflasyon, adaletsiz vergi sistemi, işsizlik, güvencesiz çalıştırma ve kayıt dışı istihdam gibi sorunlar sebebiyle başta işçiler olmak üzere, toplumun büyük bölümünün yaşam şartlarını ağırlaştığına dikkat çeken basın açıklamasında bulundu.

İşçinin, yoksulun dayanacak gücü kalmadığına, insanların yüksek kiralar sebebiyle sağlıksız ortamlarda yaşamak zorunda kaldığına, tüketim ürünlerine, tepeden tırnağa her şeye her gün zam geldiğine değinen Türk İş Kütahya İl Temsilcisi İsmail Gök, “Önümüzdeki ay okullar açılacak. Eğitim masrafları altından kalkılamaz bir hal aldı. İşçiler çocuklarının eğitim masraflarını şimdiden kara kara düşünüyor.” İfadelerinin kullandı.

‘GELİR DAĞILIMI EŞİTSİZLİĞİNDE TÜRKİYE BİRİNCİ’

İşçilere, emeklilere yapılan düşük zamların, her geçen gün yoksulu daha da yoksul hale getirdiğine dikkat çeken Gök, “İşçilerin milli gelirden aldığı pay azalırken işverenlerin payı artmaktadır. Türkiye, gelir dağılımı eşitsizliğinde Avrupa’da birinci, dünyada 28. Sıradadır. Gerçek enflasyon oranları açıklanmazsa eşitsizlik daha da artacaktır. Enflasyonun yükselmesinde hiçbir sorumluluğu olmayan işçilerin enflasyonu düşürmek için de fedakârlık etmesi beklenmemelidir. ” şeklinde konuştu.

Tasarruf Tedbirleri Genelgesiyle çalışanın servis ve diğer haklarının kaldırılmasının kabul edilemez olduğuna değinen Gök, “İşçiler enflasyonun nedeni değil, mağdurudur.” Dedi. Gelir adaletini sağlamak için vergi sistemindeki adaletin sağlanması gerektiğine dikkat çeken Gök, çok kazanandan çok az kazanandan az vergi alınması için gelir vergisi tarife basamakları ve oranlarının acil olarak güncellenmesi gerektiğini vurguladı.

‘VERGİ YÜKÜ AZALTILMALI’

Gelir vergisi tarifesi ilk basamağının, geçmiş yıllarda olduğu gibi, brüt asgari ücretin 12 katından az olmaması gerektiğini bu sayede işçi ücretlerinin üzerindeki vergi yükünün azaltılması gerektiğini belirten Gök, “İşçiler hem kaynaktan kesilen doğrudan vergi hem de harcamalar yoluyla dolaylı vergi ödemektedir. İşçiler üzerindeki doğrudan ve dolaylı vergiler azaltılmalıdır. Gelir vergisi oranı bütün işçiler için yüzde 15’de sabitlenmelidir. İşçilerin sosyal haklarından vergi kesilmemelidir.” Dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumunun giderlerinin azaltılması hedefiyle emekli aylıkları hesaplama sisteminin değiştirildiğine değinen Gök, “Değişen emekli aylığı hesaplama sisteminde işçinin ortalama kazancına enflasyon ve milli gelirdeki büyümenin yüzde 30’u eklenmektedir. Bu nedenle emekli aylığının miktarının belirlenmesinde enflasyon oranı çok önemli hale gelmektedir. Aynı işyerinde aynı dönemde çalışan iki işçiye emekli aylığı başvuru tarihleri farklı olduğu için farkı aylık bağlanabilmektedir. Bu mağduriyetin yaşanmaması için gerekli adımlar bir an önce atılmalıdır.” Dedi.

‘KIDEM TAZMİNATI UYGULAMASI DEĞİŞMELİ’

İşçiler bu gün kıdem tazminatı ile ev almak bir yana borçlarını dahi ödeyemez hale geldiğini belirten Gök, kıdem tazminatı tavanı uygulamasının işçilerin mağduriyetini her geçen gün arttırdığını vurguladı. Bu mağduriyetin ortadan kaldırılması için kıdem tazminatı tavan miktarının brüt asgari ücretin 7,5 katı olması gerektiğini belirten Gök, şu ifadeleri kullandı: “TÜRK-İŞ olarak işçinin, emeklinin insana yakışır koşullarda bir hayatı olsun diye mücadele ediyoruz. Hayat pahalılığı, Yüksek enflasyon, Adaletsiz vergi sistemi, işsizlik, kayıtdışı istihdam, Güvencesiz çalıştırma sorunları altında ezilmeyeceğiz, Bozulan ekonominin bedelini biz ödemeyeceğiz.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *