SAHİ BOR KARBÜR TESİSİMİZ NE OLDU?

399

  Başlıktaki soruyu ben değil dikkatli bir okurum sordu. Bize de yazmak elzem oldu. Zira ara ara bu konuda yazdığımı hatırladım. Konunun önemine binaen tekrar tekrar yazacağım, verdiğim sözümü yerine getireceğim. Çünkü bu tesis ülkemiz ve ilimiz için çok önemli.  Arşivi karıştırırken önceki yazılarımı buldum. 

 01.01,2023 tarihli yazımı özetleyerek verirsem bu köşenin müdavimleri hatırlayacaklardır. Ülkemizin en büyük bor rezervine sahip Emet ilçemize katma değeri yüksek nihai ürün olarak tanımlanan bor karbür tesisi kurulmasının ekonomik ve stratejik önemine değinmiş bu tesisin Kütahya’ya yakışacağını dile getirmiştim. Bir önceki Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Sayın Fatih Dönmez, 2. bor çalıştayındaki konuşmasında Emet’te 5 bin ton yıl kapasitesiteli bor karbür tesisinin projesine başladıklarını söyleyerek ” Madem ki dünyanın en büyük bor cevheri ülkemizde bizede bu yakışır ” diyerek hep gündemde olan ve çok arzuladığımız mühim bir yatırımın müjdesini vermişti.

 Bor üretiminde ve pazarında yüzde 62’yi aşan pazar payı ile lider konumuna gelen Türkiye, son yıllarda atak yaparak büyük başarı sağladı.Türkiye’nin enerjide ve diğer alanlarda teknolojiyi tüketen değil, üreten ülke sınıfına geçtiğini belirten Bakan Dönmez, aynı çalıştayda biz Kütahyalıların yıllardır beklediği bor karbür tesisinin müjdesini vermiş, kurmaylarına yeni fabrikaların planlamasının verdiğini açıklamıştı. Emet’te beş bin tonluk yeni bir bor karbür projesine başlıyoruz. Bildiğimiz kadarıyla dünya da yaklaşık 20 bin ton civarında bir talep var. En azından Eti Maden gibi bir kurumun bunun yüzde 25’ini karşılayacak seviyeye gelmesini bekliyoruz demişler. Valla bizde bekliyoruz hemde dört gözle.

 Yakın gelecekte başta bor olmak üzere alternatif enerji kaynaklarının kendine önemli bir yer edineceğini dile getiren Dönmez, ” 2023 hem enerjide hemde madencilikte önemli başarılara imza attığımız bir yıl olacak. bu alanda da en önemli oyunculardan biri olacağız. Dünyanın en büyük bor cevherine sahip olan ülkemiz de bu yakışır” diye konuşmuş.

 Değerli okurlarım hakikaten bor karbür çok değerli, katma değeri yüksek bir ürün. Kütahyanın sahip olduğu geniş bor rezervini daha kârlı hale getirmek, ileri teknoloji ürünü olarak ihraç etmek, daha çok gelir elde etmek, ihtiyaç duyduğumuz alanlarda kullanmak, ithalat listesinden çıkarmak, ihracat listesinin en başına yazdırmak amacıyla Emet ilçemiz de kurulacak bor karbür tesisleri ülkemiz ve ilimize ciddi manada değer katacaktır.

 Stratejik bir ürün olarak bilinen bor karbürün önemi, dayanıklılık isteyen yerlerde kullanılması ve çok yüksek fiyattan satılmasıdır. Mesela bugünkü haliyle tonunun 1000 liradan satıldığı ham bor madeninin, kurulacak karbür tesisleri sayesinde borun türevlerine bir kapı aralanması ve bu sayede gramının 1000 liradan satılacak olmasıdır. Tabi bunlar tahmini rakamlardır belki daha yüksek fiyatlardan satılacaktır kazanan ilimiz ve ülkemiz olacaktır.

 Büyük bor rezervini topraklarında barındıran Kütahya’da bu alanda bazı mühim yatırımlar yapıldı ise de, öyle katma değeri yüksek, istihdam sağlayan tesisler kurulmadı. Savunma sanayinin hız kazandığı ülkemizde bor karbür gibi ürünlere ihtiyaç daha da artacaktır. Dışa bağımlılığımızı minimize etmek için bu ürünleri kendimiz üretmeliyiz. Zira bor karbür bildiğim kadarıyla dünyada dört ülkede üretiliyor Bandırma ile biz beşinci ülke olduk. Bandırma 1000 ton üretirken Emet ilçemizde kurulacak tesisin 5000 ton üreteceği söylenmişti..

 Dileğimiz ve beklentimiz odur ki bu önemli tesisin Gazi Emetimize kurulması verilen sözlerin yerine getirilmesidir zira ” Devlette esalılık gerektir”. İsrail’in alçakça katliamlarını sürdürdüğünü, bölgenin ateş topuna döndüğü, Rusya- Ukrayna savaşının büyüyerek sürdüğü, 3. dünya harbinin konuşulduğu günümüzde bor karbür gibi stratejik ürünleri üretecek tesisler ihmale gelmez gelmemeli. Kütahya’nın alameti farikası olacak bu yatırımların müjdesini bekliyoruz çünkü moralimizi düzeltecek haberlere ihtiyacımız var. Umudunuzu diri tutmanız temennisiyle sağlıkla kalın bizimle kalın değerli GAZETE KIRKÜÇ okurları.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *