‘İMKAN VERİLDİĞİNDE NE KADAR BAŞARILI OLACAKLARINI GÖSTERDİLER’ EN ÖNEMLİ ETKEN YEREL YÖNETİMLER

301

Milli sporcuların, Paralimpik Oyunları’nda 23 madalya kazanmasını ve tarihin en iyi derecesini elde etmesini yürekten kutlayan Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şube Başkanı İsmail Barış, engelli bireylere imkan verilmesi halinde ene kadar başarılı olabildiklerini kanıtladıklarına vurgu yaptı. Yerel yönetimlere bu konuda büyük sorumluluk düştüğüne dikkat çeken Barış, engelli bireylerin sporla tanıştırılmasında yerel daha fazla ilgi gösterip daha özenli davranmaları gerektiğini ifade etti.

2024 Paris Paralimpik Oyunları, heyecan verici iki haftalık yarışmalar ve oyunlar son buldu.  Türkiye, madalya sıralamasında 23’üncü tamamlayarak “en iyi derecesini” elde etti. Türkiye, rekorlar kırdığı oyunları 6 altın, 10 gümüş, 12 bronz madalyayla 23. sırada bitirdi. Tokyo 2020’de 45’inci olan Türkiye, Paralipik Oyunları tarihinde madalya sıralamasındaki en iyi derecesini Paris 2024’te yaptığını dile getiren  Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şube Başkanı İsmail Barış, engelli bireylere daha özverili davranılması halinde başarıların katlanarak artacağına vurgu yaptı.

‘GEREKLİ İMKÂNLARIN

SAĞLANMASI GEREKİYOR’

Engelli bireyler için sporun çok önemli olduğunu belirten Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şube Başkanı İsmail Barış, sporun engelli bireylerin kendilerini toplumdan soyutlamasını engellediğine vurgu yaptı. Spor sayesinde bireyin sosyalleşme imkânı bulduğunu dile getiren Barış, “Aslında engelliler açısından kazanılan başarıların, alınan madalyaların yanı sıra böyle de bir katkısı var. Toplumda bireyin yer alması için spor çok önemli ancak şöyle bir durumda var üzülerek söylüyorum; Engelli vatandaşlarımızın spor yapabilmeleri için kendilerine gerekli imkânların sağlanması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Bugün kazanılan bir başarının en büyük sebeplerinden birinin son zamanlarda engelli vatandaşlara spor yapabilmesi için pek çok destekler sağlandığını vurgulayan Barış, devlet eliyle birçok katkı sağlandığına dikkat çekti. Paralimpik Olimpiyatlarda, Görme Engelli Kadın Golbol Takımı’nın üst üste 3’üncü kez olimpiyat şampiyonu olduğu başarısı hatırlatan Barış,  olimpiyat tarihinde bir ilke imza atıldığını belirterek yapılan desteklerin artırılması gerektiğini belirtti.

‘KÜTAHYA’DA GÖRME ENGELLİLER

SPOR KULÜBÜ YOK’

Elde edilen bu başarıları öğrenen görme engellilerinin de iştaha geleceğini ve spor yapma heveslerinin artacağını aktaran Barış “Ancak maalesef herkes spor yapma imkanı bulan engelliler kadar şanslı değil. Örneğin Kütahya’da geçmiş dönemlerde vardı ama şu an bir görme engelliler spor kulübü yok. Kimse böyle bir kulüp açmaya şu an itibariyle cesaret edemiyor. Çünkü gerekli sponsorları bulamıyor. Müsabakalar gitmek için gerekli finansal gücü bulmakta da zorlanıyor kulüpler. Özellikle engelliler için durumu değerlendirdiğimizde gerek amatör spor kulüpleri tarafından gerek yerel yönetim tarafından verilen bir destek var ama bu destek belki sadece bir turnuva ücreti kadar. Bu yüzden özellikle bizim şehrimizdeki görme engelliler açısından değerlendirdiğimizde olayı böyle bir sıkıntı var” şeklinde konuştu.

‘KÜTAHYA’DA SPOR YAPABİLECEK

GÖRME ENGELLİ GENÇ VAR’

Barış,  geçmiş yıllarda görme engelli spor branşları ile kendisinin de ilgilendiğini belirterek “Golbol ile uğraştım. Şunu gördüm gerekli koşullar sağlansa bizim okuyan görme engelli arkadaşlarımız var. Gerek özel eğitim okullarında gerek rehabilitasyon merkezlerindeki bu arkadaşlar sporla tanıştırılmış olsa; Kütahya’mızda yeterince spor yapabilecek görme engelli genç bulunmakta. Ama her şey o finansal gücünü sağlanmasını dayanıyor” ifadelerine yer verdi. Sporun iyileştirici ve birleştirici gücünün herkes için geçerli olduğunu dile getiren Barış “İşin bir diğer üzücü tarafı da şu, eskiden görme engellilerin spor yaptığı yer Görme Engelliler Federasyonu’na bağlıydı. Bu federasyonun altında golbol, halter, judo, atletizm, satranç gibi görme engellilerin yapabileceği bir çok branş vardı. Ama son zamanlarda bu federasyonun içi boşaltıldı. Bildiğim kadarıyla sadece golbol ve futsal kaldı.  Aslında bu da bizim açımızdan bir dezavantaj olarak değerlendirilebilir. Çünkü görme engelli vatandaşlarımız özellikle kendi federasyonumuz çatısı altında bu sporu yaparken kendilerini daha rahat hissediyorlar” dedi.

‘ÜLKEMİZİN GÖĞSÜNÜ NE KADAR

KABARTTIKLARI ORTADA’

Görme engelli bireylere imkânların ve koşulların yaratılması halinde neleri başarabileceklerini gösterdikleri imkan olarak değerlendiği Paralimpik Oyunlarını örnek gösteren Barış “Bugün ülkemizde Paris olimpiyatlarından sonra, engellilerin sporda elde etmiş olduğu başarılardan bahsediyoruz. Almış oldukları altın madalyaları, gümüş madalyaları konuşuyoruz. Olimpiyatlara engelli olmayan sporcularımız da katıldı ve ilk defa çok uzun yıllar sonra biz bir olimpiyat oyunlarında altın madalya alamadan döndük. Ama Paralimpik Oyunlarında bu yaşanmadı. Engellilere gerekli imkânlar sağlandığında, onlar için gerekli koşullar oluşturulduğunda aslında ne kadar başarılı olduklarını ve ülkemizin göğsünü ne kadar kabarttıkları ortada. Başarı elde ettikleri ortada” şeklinde konuştu.

‘DAHA FAZLA ÖZVERİ

DAHA FAZLA İLGİ…’

Kütahya’da da Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şubesi ve birçok STK olarak yapmak istediklerinin engelli vatandaşların toplumun içinde sürekli yer alması ve onları topluma kazandırmak olduğunu vurgulayan Barış şu ifadeleri kullandı; “Bunun için en önemli etkenlerden birisi yerel yönetimlerdir. Yani yerel yönetimlerin bu işe gerektiğinden daha fazla ilgi gösterip daha özenli davranmaları gerekir.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *