ASİL HAYATI İLE ÖLÜM KAPISINDAN ONURLA ÇIKTI; AYŞENUR EZGİ EYGİ İÇİN CENAZE NAMAZI KILINDI

33

Barışı savunan bir gösteride işgalci İsrail’in zulmü sonucu hayatını kaybeden Türk Aktivist Ayşenur Ezgi Eygi için Ulu Camii’de kılınan gıyabi cenaze namazında Filistin’in özgürlüğü için dualar edildi. Kütahya İHH Başkanı Mustafa Yenipazar Eygi’nin yaşarken asil bir duruş ortaya koyduğunu belirterek iyi insanların sayısının artmasını diledi.

6 Eylül’de işgal altındaki Batı Şeria’da düzenlenen bir gösteride İsrail askerleri tarafından vurularak öldürülen Aktivist Ayşenur Ezgi Eygi için Kütahya’da gıyabi cenaze namazı kılındı. Ulu Camii’de Cuma namazından sonra kılınan gıyabi cenaze namazına çok sayıda vatandaş katıldı.

Kütahya İHH tarafından düzenlenen gıyabi cenaze namazına çok sayıda sivil toplum örgütü de destek verdi. Namazın ardından özgürlüğü, barışı savunmak için fedakârca mücadele ederken işgalci İsrail tarafından öldürülen genç kadın için lokma dağıtıldı, dualar edildi.

‘ALLAH İYİ İNSANLARIN SAYISINI ARTIRSIN’

Türkiye’nin geçmişinden itibaren Gazze konusunu, Filistin konusunu hiçbir zaman gündeminden düşürmediğini ifade eden Kütahya İHH Başkanı Mustafa Yenipazar, “Türkiye’de sivil olsun resmi olsun tüm çevreler oradaki zulmün bitmesini için gereken gayreti ve çabayı ortaya koyuyorlar. Bu noktada kardeşimiz de orada uzun zamandır aslında yaşarken çok asil bir duruş ortaya koyuyordu. Bunu da şehadetle taçlandırmış oldu. Zaten hepimizin bu dünyadan beklentisi bu ölüm kapısından çıkarken onurlu bir şekilde çıkmak.” Dedi. Eygi’nin kısa ömrü boyunca bu onurlu duruşu devam ettirmek için gösterdiği çabanın ardından zafere ulaştığına değinen Yenipazar, “Rabbim o duruşu gösteren insanların sayısını, iyi insanların sayısı artısın” ifadelerini kullandı. 

Genç yaşta iyiliği yaymaya çalışan Eygi’ye rahmet dileyen Yenipazar, “Allahın rahmetinin yanında olduğundan, makamının cennet olduğundan zerre kadar şüphemiz yok. Yeryüzünde inşallah bu şekildeki gençlerimizin insanlarımızın sayısının artmasına da kardeşlerimiz vesile olacak.” Dedi.

41 BİNDEN FAZLA FİLİSTİNLİ ŞEHİT OLDU

Filistin’i savunmanın insanlığı savunmak anlamına geldiğini ifade eden Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Sebahattin Ceyhun, “İsrail’in 70 yılı aşkın süredir Filistin’de devam eden işgali tüm dünyanın gözü önünde devam ediyor. 7 Ekim sonrasındaki süreçte saldırılarını daha da artıran İsrail rejimi çocukları, kadınları, yaşlıları ve sivilleri hedef almayı sürdürüyor. 7 Ekim’den bu yana 30bin’e yakın kadın ve çocuk olmak üzere 41 binden fazla Filistinli İsrail saldırılarında şehit oldu. 95bin’den fazla kişi yaralandı. Allah hepsine rahmet eylesin.” İfadelerini kullandı.

Yalnızca Filistinliler değil, Filistin’e destek veren vicdan sahiplerinin de işgalci İsrail’in saldırılarına hedef olduğunu belirten Ceyhun, “Dün zulüm bizdense ben bizden değilim diyen Rachel Corrie’yi ve yüzlerce aktivisti katleden işgalciler. İnsan hakları ihlallerine işlediği suçlara ve katliamlara her an yenilerini ekliyor. Filistin’e destek vermek için işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan Ayşenur Ezgi Eygi kardeşimiz işgal askerlerinin yakın mesafeden açtığı ateşle şehit oldu. Henüz 26 yaşındaydı. Eygi işgale karşı duruşu ve onurlu mücadelesi ile hep hayırla yad edilecek. Allah rahmet eylesin.” Şeklinde konuştu.

PROTESTOLAR EYLEMLERLE SÜRÜYOR

Yaşananlar karşısında tüm dünyanın zulme karşı ayağa kalkması gerekirken ne yazık Filistinlilere karşı fayda sağlamayan kınama ifadelerinin ötesine geçilemediğine dikkat çeken Ceyhun, “İşgalci İsrail’in zulümlerini yüzbinlerce kişi katıldığı eylemlerle protesto ederken ABD ve Batı Dünyası yaşanan zulümleri göremezden gelerek hala işgalcilere verdiği desteği sürdürüyor. Büyük görevler üstlendiği iddia edilen uluslararası kurum ve kuruluşlar yaşananları sadece izlemekte zulmün son ermesi için hiçbir somut adım atmamaktadır. Gelinen süreçte uluslararası hukuk işlevsiz kalmış dünyaya uygarlık dersi vermeye kalkan batılı ülkeler işgalci İsrail’in suçlarına ortak olmuş ve tüm bu yaşananlar karşısında ne yazık ki İslam ülkeleri sorumluluklarını yerine getirmemiştir.” Dedi.

‘SOMUT ADIMLAR İÇİN NEYİ BEKLİYORSUNUZ?’

İşgal rejiminin insan haklarını hiçe saydığını ve uluslararası hukuku tanımadığının 70 yılı aşkın süredir müşahede edildiğini dile getiren Ceyhun, şu ifadeleri kullandı: “Sözlerin yapılan çağrıların zulmü durdurmadığı görüldü, uluslararası mekanizmaların işlevsizliği gün gibi ortada. Durum buyken İslam ülkeleri niye bekliyor, neyi bekliyor? Somut adımların atılması için daha neyin yaşanması bekleniyor. Unutulmamalıdır ki işgalci İsrail sadece Filistin için değil başta bölgemiz olmak üzere tüm dünya ve insanlık için büyük bir tehdittir. Filistin’i savunmak ve işgale karşı durmak sadece Filistin’i değil insanlığı müdafaa etmektir. Tarih nice zulümler gördü ama hiçbir zalim amacına ulaşamadı. Bugün her biri utançla lanet ve nefretle anılıyor. İşgalci İsrail bugün olduğu gibi yarın da lanetle anılacak, amacına hiçbir zaman ulaşamayacak. Çocuklarına bırakacakları tek şey utanç olacaktır.”

EYLEMLERİ DESTEKLEMEYE DAVET

Uluslararası toplum, kuruluşlar ve devletlerin üzerlerine düşen sorumluluğu bir an önce yerine getirmesi gerektiğine vurgu yapan Ceyhun, “Filistin halkının haklarının ihlal edilmediği bir zeminde adil bir ateşkes imzalamalı ve işgal sona erdirilmedir. Tüm dünya halkları tepkisi net bir şekilde göstermelidir. Tüm İslam ülkeleri ve halkları bir araya gelip somut adımlarla Filistin’i desteklemelidir. İsrail hukuksuz işgali ve katlettiği insanalar için hukuk uluslararası hukuk önünde ve tüm dünyanın vicdanında hapsedilmelidir. Herkesi mescidi aksanın Kudüs’ün ve Filistin’in özgürlüğü Siyonist zulmün ve işgalin sona ermesi için yapılan eylemleri desteklemeyi davet ediyoruz. Fert fert her birimiz Filistin için elimizden geleni yapmalıyız. Bizler Türkiye’nin sivil toplum kuruluşları ve halkı olarak Kudüs, Mescit-i Aksa ve Filistin özgür oluncaya kadar mücadelemizi tüm gücümüzle sürdürmeye devam edeceğiz. Yaşasın nehirden denize özgür Filistin.”dedi. Ceyhun’un sözleri kalabalığın “Katil İsrail Ortadoğu’dan defol. Kudüs bizimdir bizim kalacak.” Sloganları ile kesildi.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *