Kütahya Belediyesinde oluşturulacak Engelli Destek Biriminin şehirdeki engelli STK’larının görüşünün alınmadığını belirten Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şube Başkanı İsmail Barış, “Keşke karar, belediye meclis toplantısında da oy çokluğu ile değil, başta Belediye Başkanımız olmak üzere tüm meclis üyelerinin oy birliği ile alınsaydı.”dedi.
Kütahya Belediyesi bünyesinde Engelliler Destek Birimi kurulacak. Birimin kurulması sürecine dair bilgi veren Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şube Başkanı İsmail Barış, Kütahya’da engelli vatandaşların toplum içinde yer almasının istendiğini, onları topluma kazandırmak için çaba gösterildiğini belirtti. Bunun içinde en önemli etkenlerden birinin yerel yönetimler olduğuna dikkat çeken Barış, yerel yönetimlerin bu konuya daha fazla özen gösterip önem vermesi gerektiğini vurguladı.
‘KARARI TOPLANTIDAN SONRA ÖĞRENDİK’
Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şube Başkanı İsmail Barış, Kütahya Belediyesi bünyesinde oluşturulacak Engelli Destek Biriminin kurulma kararındaki süreçlerine dair konuştu. Belediyede engelliler hakkında bir birim açılacaksa en azından komisyonda işin muhatabı olarak engellilerin fikirlerinin alınması gerektiğini vurgulayan Barış, “Birimin pozitif, negatif etkileri ne olur diye görüşümüz alınsın. Ancak biz kararı meclis toplantısından sonra öğrendik, halbuki onaylanana kadar 2 aylık süre vardı.” Dedi. Engelliler olarak en mustarip olduklarının konunun bu olduğuna dikkat çeken Barış, “Bizler sizin için bu çalışmayı yaptık denmesini istemiyoruz. Bize sorulmadan bir şeyler neden yapılıyor ama biz buradayız.”şeklinde konuştu.
Belediye Başkanı Eyüp Kahveci’nin birimin kurulmasına, bürokratik yazışmaların fazla olacağını neden göstererek, red oyu vermesini üzülerek karşıladığına değinen Barış, “Keşke karar, belediye meclis toplantısında da oy çokluğu ile değil, başta Belediye Başkanımız olmak üzere tüm meclis üyelerinin oy birliği ile alınsaydı.”dedi.
‘ENDİŞELERİNİ YOK ETMEYE HAZIRIZ’
Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şubesi olarak Engelli Destek Biriminin oluşmasının kendilerini ziyadesiyle memnun ettiğini ifade eden Barış, şu ifadeleri kullandı: “Bu konuda Kütahya Belediyesinin yapacağı tüm çalışmalara destek vereceğimizi beyan ediyorum. Ayrıca engelli destek biriminin oluşması içi mecliste yapılan toplantıda evet oyu veren MHP ve AK Parti belediye meclis üyelerine de çok teşekkür ediyorum. Başkanımızın endişelerinin de yok olması adına başta kendi derneğimiz olmak üzere tüm engelli STK’larının gerekli tüm desteğe hazır olduğunu belirtmek istiyorum. Tüm kurumlarda engelliler ile ilgili ne çalışma yapılacaksa engelli STK’ları ile bir araya gelinerek ortak çalışılmasını ve fikir alışverişi yapılmasını talep ediyorum.”
BİLGİLENDİRME SEÇİMDEN SONRA GELDİ
Mecliste engellileri ilgilendiren bir karar alınırken konu daha komisyon aşamasındayken muhatapları ile görüşülmesi gerektiğini dile getiren Barış, “Ama kimse bizlerle görüşülmedi. Biz son zamanlarda bundan mustaribiz. Örneğin Kent Konseyi seçimi yapıldı. Kent konseyi seçimine bizler davet edilmedik. Ben bunu sorduğumda “yazı gönderdik” denildi. Seçim 6. Ayın 12’sinde yapıldı. Bize gelen kâğıtlar, 7.ayın 6’sında elimize ulaştı. 20 gün sonra. Ben seçimin yapıldığı günde söyledim; “Böyle bir seçimin olması doğru değil çünkü bizi temsil eden kimse seçimde yok” dedim.” İfadelerini kullandı.
Kent Konseyinin altında Engeli Meclis diye bir oluşum olduğuna dikkat çeken Barış, Kütahya Kent Konseyi o şehirdeki herkesi ilgilendirirken böylesine önemli bir yerin seçiminde neden engelli derneklerine yer verilmediğini sorguladı. Birçok kurumun telefonla arandığına dikkat çeken Barış, engelli derneklerinin ı seçimden haberdar edilmediğini belirtti.
BURCU KÖKSAL’IN İLK İŞİ BU OLDU
“Kütahya Belediyesinde zaten engelli birimi var” söyleminin yanlış olduğuna değinen Barış, “Önceden kadın ve aile hizmetleri müdürlüğü vardı. Bu kadın aile hizmetleri müdürlüğünde iki engelli arkadaşımız çalışıyordu. Bu ayrı bir birim değildi. Şimdi kültür sosyal işler müdürlüğünün altında bir engelli destek birimi oluşturulacak. Bir engelli belediyeye girdiğinde kapısında engeli destek birimi yazan bir odaya girebilecek. Ben bir STK başkanıyım belki Belediye başkanına, yardımcısına kolay ulaşabilirim ama bir engelli vatandaşın bugün rahat bir şekilde talebini bildirebileceği bir birimin olması engeliler açısından bir kazanımdır.”şeklinde konuştu. Birimin sosyal belediyeciliğin bir gereği olduğuna değinen Barış, “Bugün Afyon’da Burcu Köksal göreve geldikten bir ay sonra engeller birimini oluşturdu ve başına bir engelli vatandaşı getirdi.” Dedi.
‘DİREKT ULAŞAMADIK’
Engelli STK temsilcileri olarak önceki dönemde Belediye Başkanına randevu dahi almadan ulaşabildiklerini belirten Barış, “Biz 12 STK olarak Belediye Başkanından randevu istedik ama bize program yoğunluğu nedeniyle başkan yardımcısı ile görüştüreceğiz denildi. Bunu siyaseten asla söylemiyorum ama engellilerin hak temelli mücadelesinde en büyük adımları geçen dönem atıldı. Kütahya’da trafik ışıkları sesli hale getirildi. Kılavuz yollar yapıldı. Ramazan ve kurban bayramlarında bayram ikramiyesi dağıtılma sözü vardı Başkan Işık döneminde verildi. Ama bu şu an tasarruf tedbirleri uygulanacak denilerek kaldırıldı ve sanıyorum engelliler kurban bayramında bu desteği alamadılar. ” şeklinde konuştu. Başkan Kahvecinin Türkiye Sakatlar Derneği Kütahya Şubesinin hazırlamış olduğu bir projede proje danışmanlığı yaptığını belirten Barış, bilginin zekatının verilmesi gibi bir söylemin kendilerine huzursuzluk verdiğini dile getirdi.
FİKİR ALINMAYINCA NELER OLUYOR?
Engellilere dair hizmetlerin engellilerin fikirleri alınmadan yapıldığında ortaya çıkan sonuçlara değinen Barış, “Kamil Saraçoğlu döneminde Atatürk Bulvarına plastikten kılavuz yollar yapıldı. Karlı, yağışlı havada kayma ve düşme tehlikesi geçirdi vatandaşlar. Hâlbuki yapılırken muhatabı ile görüşülse şöyle olsun denirdi. O kılavuz yollar sökülüp devletin parası haybeye gitmemiş olurdu. O yollar alim ışık döneminde yeniden yapılı çifte külfet oldu.” dedi.
Kütahya Belediyesinin sitesinin görme engelliler için erişilebilir hale getirilmeye çalışılmasının önemli bir adım olduğuna değinen Barış, şöyle dedi: “Bizden görüş istendi bakın bu çalışmalar ne güzel çalışmalar. Belediye görme engelliler için bir rehabilitasyon merkezi yapmayı planlanıyor. Kendilerine nereden destek alabilecekleri ile ilgili bir iletişim numaraları verdik. Aklın yolu birdir ve istişare en önemli şeydir. O yüzden zamanında bizlerle istişare yapılırsa bu süreçler daha olumlu çalışır.”
FATMA SÜMER