Kütahya’da evlerinin daha çok altı canlı faylarla dolu düz ovalara yapıldığını belirten Prof. Dr. Naci Görür, “Ben grabene doldurduğunuz binaları görünce “Eyvah” dedim, “Kütahyalılar da aynı rant hastalığına yakalanmışlar.” şeklinde konuştu.
Kütahya Belediyesi ile TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği iş birliğiyle Prof. Dr. Naci Görür’ün katılımıyla düzenlenen, “Kütahya’nın Depremselliği ve Deprem Dirençli Kütahya” konferansı Hezar Dinari Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Programa Hava Er Eğt. Tugay ve Garnizon Komutanı Hv. Tuğg. Mustafa Baş, Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, İMO Kütahya İl Temsilcisi Emirhan Aydın katıldı.
![](http://gazetekirkuc.com/wp-content/uploads/2024/09/IMG_0270-1024x683.jpg)
Depremin herkes için çok yakın ve hayati bir mesele olduğunu belirten İMO Kütahya İl Temsilcisi Emirhan Aydın, özellikle Kütahya gibi risk barındıran şehirlerde tedbir almak ve şehri güvenli hale getirmenin kaçınılmaz bir sorumluluk olduğunu ifade etti. Yapı stoku envanterini çıkarmayı hedeflediklerini belirten Aydın, Prof. Dr. Naci Görür’ün paylaşımlarının Kütahya’nın deprem dirençli bir şehir olması için kendilerine yol göstereceğini vurguladı.
‘DEPREM DİRENÇLİ KÜTAHYA İNŞA ETMEYE KARARLIYIZ’
Türkiye’nin depremler başta olmak üzere doğal afetler konusunda riskli bir coğrafyada yer aldığına dikkat çeken Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, bu sebeple, afet yönetiminin her boyutuyla ele alınması ve gerekli tedbirlerin vakit kaybetmeden hayata geçirilmesine öncelik verilmesi gerektiğini belirtti. Kütahya Belediye tarafından afet yönetimi anlayışının kapsamlı ve bilimsel bir yaklaşımla şekillendirildiğinin altını çizen Kahveci, “Bütünleşik Afet Yönetimi kapsamında, afetlerin her aşamasında aktif rol almayı bir sorumluluk olarak görüyoruz. Bu çalışmalarımızı; İl Risk Azaltma Planı ve Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde, tüm müdürlüklerimiz, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içinde sürdürüyoruz. Kütahya daha önce çok ciddi depremlerle sarsıldı. Şehrimizi daha güvenli hale getirmeye hazır ve kararlıyız. Afetlere karşı bilinçli, eğitimli ve hazırlıklı bir toplum oluşturmak için belediyemizin tüm imkanlarını seferber ederek dirençli bir Kütahya inşa etmeye hazır ve kararlıyız” dedi. Kahveci, Çarşamba günü düzenlenecek belediye meclis toplantısında İl Risk Azaltma Planını meclise sunacaklarını belirtti.
Depremi çok fazla konuşmamıza rağmen sahaya inmediğimizi söyleyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Naci Görür, “Söyleyeceklerim hiçbir makama hiçbir kişiye karşı değil. Ben bir bilim insanı olarak kendi insanlarımıza karşı görevimi yerine getiriyorum. Depremler 13,6 milyon senedir oluyor. Daha milyonlarca sene de devam edecek. Depremler dursun diye dua etmesin eğer depremler durursa dünya da durur. İnsan için kalbi neyse dünya için de depremler o dur. Deprem olmayan gezegenler ölü gezegenlerdir.” Şeklinde konuştu.
‘DEPREMDE ÖLMEK KADER DEĞİL’
Depremde ölmenin kader olmadığına vurgu yapan Görür, “Deprem senin ömrün boyunca olmaz ama neslinin başına gelir. Senin olduğun yerde olmaz ama kendi insanın felaketi yaşar. O yüzden depremi yok edemeyip zarar vermesini engelleyebiliriz. Bizde 7,6 büyüklüğündeki deprem yüzbinlerce insanımızı öldürüyor. Japonya’da, Tayvan’da 10’dan daha büyük deprem oluyor. Tesadüfen 3-5 kişi ölüyor. Bir depremde binlerce insanı toprağa verdiğin zaman Dünya toplumları sana kokuşmuş bir toplum olarak bakıyor. Bunu sürdürmemiz mümkün değil.”dedi.
‘RANT HASTALIĞINA YAKALANILMIŞ’
Kütahya’nın doğrultu atılımlı fayların yerini grabenlere bıraktığı yerde bulunduğunu bu yüzden deprem bakımından tehlikeli olduğunu dile getiren Görür, “Kütahya’yı düşünürsek düzlük kesimler tavan blokudur ve asıl haraketli blok orasıdır. Siz evlerinizi oraya yapıyorsunuz. Kütahya bir grabenin içinde yer alıyor. Bu yüzden Kütahya hiç tartışmasız 1. Derece deprem bölgesi aksini söyleyen bu işi bilmiyordur. Özellikle de evlerini yaptığınız ova kesimi hareketlidir. Altı canlı faylarla doldur. Bunlar zamanı geldiğinde deprem oluşturacak. Deprem dedemin zamanında olmuş 2-5 nesil geçmiş gibi laflarla kendinizi avutmayın. Her depremin oluş zamanı vardı. Fay biriken stres boşaltmak için depremi oluşturur. O yüzden lütfen zamanla avunmayalım. Ben grabene doldurduğunuz binaları görünce “Eyvah” dedim, “Kütahyalılar da aynı rant hastalığına, para hastalığına yakalanmışlar.” Can güvenliğini çocuklarının sağlığını ömrünü falan düşündükleri yok dedim. Kolay ya düz alan, yap binayı gitsin. 5 kat yapma, 10 kat yap.”şeklinde konuştu.
BELEDİYE RİSKİ BİLMELİ
Grabenlerde yer altı suyunun yüksek olduğunu vurgulayan Görür, “Siz böyle suyun dolaştığı bir yerde bina yaparsanız o deprem sırasında su size hayat hakkı tanımaz.” Dedi. Depremde en tehlikeli şeyin fayın kendisinden ziyade suyun varlığı olduğunu belirten Görür, deprem dalgaları geldiğinde suya öyle bir basınç verir ki o 10-11 katlı binada depremden sonra 3kat 5 kata ine gerisi yerin altına batar.” Dedi.Kütahya’da yerin altı ile uyum halinde binalar yapmanın bir zorunluluk olduğunu dile getiren Görür, yerin altını bilinmeden yapılan her binanın depremde insanları altında bırakabildiğine, Kütahya’da en riskli mahalle neresi, oradaki binaların durumu ne belediye bilmiyorsa şehrin durumunun vahim olduğunu vurguladı.
ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ