Gedizli Saatçi Şerif Amca’nın önce Gediz ziyareti sırasında daha sonra mektuplarla Merhum Başbakan Adnan Menderes’ten Türkçe ezanı aslına döndürmesini istedi. O anılara ışık tutan DPÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu, “Ezanı Menderes’in beynine kazıyanda Gedizli Saatçi Şerif Amca’dır.” Dedi.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu, Merhum Başbakan Adnan Menderes’in hayatında Kütahya’nın taşıdığı önemi Gediz ilçesinde esnaflık yapan Şerif Amca örneği ile anlattı.
![](http://gazetekirkuc.com/wp-content/uploads/2024/10/6-1-1024x683.jpg)
GEDİZ ZİYARETİNDE SÖYLEDİ
İKİ DEFA MEKTUP YAZDI
Adnan Menderes’in başbakanlık koltuğuna oturduğu dönemde memleketin yoksulluktan kırıldığını belirten Şeyhanlıoğlu, “Yol yok, şehirlerarası yol yok. Bilecik köprüsünü ilk o yapıyor. Hiçbir şey yok. Ama Rahmetli Menderes’ten ilk olarak herkes önce ezanın aslına dönmesini istiyor. Gedizli Saatçi Şerif Amca Menderes ile Gediz’in bağlarında görüşüyor ve ‘Sakın ezanı unutma’ diyor.”şeklinde konuştu. Gedizli Saatçi Şerif Amca’nın Menderes’e 2 defa mektup yazıp talebini yinelediğini aktaran Şeyhanlıoğlu, Şerif Amca’nın en son bizzat kendi giderek ezanın yeniden arapça okunmasını istediğini vurguladı.
Merhum Başbakan Adnan Menderes’in 14 Haziran 1950 tarihinde Ramazan ayında ezanın aslına dönmesi için karar aldığına değinen Şeyhanlıoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Menderes’in idamının tek sebebi budur. Bize giydirilen bir gömlek vardı. “Siz bizim kontrolümüzde olacaksınız” gömleği. Menderes bu kefeni yırtan bir adamdı. Rahmetli menderesten önce 17 sene boyunca ezanın Arapça okunması yasaktı. Bunu Necip Fazıl Kısakürek şöyle söylüyor. “Allah seni ya olmak ya ölmek için yarattı. Sen başka vekiller değilsin. Olmayı bilemezsin. Ölmeyi kabul etmeye mahkûm bir nasibin sahibisin”
![](http://gazetekirkuc.com/wp-content/uploads/2024/10/IMG_1418-1024x683.jpg)
‘KÜTAHYA KENDİSİYLE GURUR DUYABİLİR’
Menderes’in imza attığı diğer icraatlara da dikkat çeken Şeyhanlıoğlu, “Fabrikalar, Azot, Şeker… Bütün Türkiye’ye onunla kazandırıldı. Birçok şeyi ülkemize kazandırdı. Kütahya kendisiyle gurur duyabilir. Menderesi milletvekili yapan Kütahya’dır. Nur içinde yatsın Hacı Mehmet Öz ile o zamanın belediye başkanı. Ezanı Menderes’in beynine kazıyanda Gedizli Saatçi Şerif Amca’dır. Kütahya gerçekten Osmanlıyla birleşmesi Sakarya Savaşı ve Mendes boyutuyla büyük Türkiye İdeali Yüzyılına geçişin kavını yakmış. Ben de bu şehirde hoca olmaktan gurur duyuyorum.” Şeklinde konuştu.
M. RIDVAN CEBECİOĞLU