Kütahya Barosu, Ekim Dünya Kız Çocukları Günü nedeniyle yaptığı basın açıklamasında kız çocuklarının en temel haklarını bile elde etmekte zorlandığına değinildi. İstanbul Sözleşmesinin uygulanması ve somut adımlar atılmasını talep eden hukukçular, çocukları korumak, bir tercih değil, zorunluluk olduğuna vurgu yaptı.
Kütahya Barosu, kız çocuklarının haklarına dikkat çekmek, onların karşılaştığı zorluklara yönelik farkındalığı artırmak amacıyla kutlanan 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü nedeniyle basın açıklamasında bulundu. Kız çocuklarının eğitimden mahrum bırakıldığı, çocuk yaşta evliliğe zorlandığı, fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldığı ve öncelikle yaşam hakkı olmak üzere en temel haklarının ihlal edildiği bir dünyada yaşandığına dikkat çekilen açıklamada çocukları korumakla yükümlü olan sistemlerin, görevlerini tam anlamıyla yerine getiremediği belirtildi.
KAPSAMLI POLİTİKALAR ŞART
Kız çocukları, en temel haklarını bile elde etmekte zorlandığına değinilirken; “Eğitim, sağlık, güvenlik ve eşit fırsatlar gibi alanlarda hâlâ büyük engellerle karşı karşıyalar. Çocuk yaşta evlilikler, istismar, ayrımcılık ve şiddet gibi kabul edilemez durumlar, kız çocuklarının yaşamlarını karartmaktadır. Kız çocuklarının güvenli ve adil bir ortamda büyüyebilmeleri için, öncelikle devletimiz olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi, yasal düzenlemelerin etkin bir şekilde uygulanması ve daha kapsamlı politikaların hayata geçirilmesi gerekmektedir.”denildi.
İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Çocukları korumak, bir tercih değil, zorunluluk olduğuna vurgu yapılan açıklamada kız çocuklarının eğitim hakkı, fiziksel ve ruhsal bütünlüğü, güvenliği ve özgürlüğü güvence altına alınmasının önemine değinildi. Devletlerin bu konuda tüm önlemleri almak, cezai yaptırımları etkin bir şekilde uygulamak ve çocukların yaşam haklarını savunmak zorunda olduğunu ifade edilirken özellikle İstanbul Sözleşmesinin, özellikle kadınlar ve kız çocukları olmak üzere, şiddet mağdurlarının haklarını koruma altına alıp ve devletlere bu konularda yükümlülükler getirildiği dile getirildi. Baro, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nde, çocukları korumak ve onlara hak ettikleri hayatı sağlamak için verilen İstanbul Sözleşmesinin uygulanması ve somut adımlar atılmasını talep etti.