BİR EKOLÜN TEMSİLCİ ‘MUSTAFA KALYON’

542

Merhum vakıfçı, araştırmacı yazar Mustafa Kalyon’un vefatının yıldönümünde düzenlenen etkinlikte konuşan Rektör Uysal, Kalyon’un bir ekolün temsilcisi olduğunu ve DPÜ olarak bu isimlere sahip çıkmanın görevleri olduğunu belirtti. Kalyon’un Kütahya’ya katkılarına değinen Vali Çelik ise “Kütahya adeta bir vakıf cenneti” dedi.

Vakıflar Haftası etkinlikleri kapsamında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu tarafından, merhum vakıfçı, araştırmacı yazar Mustafa Kalyon, vefatının 2. yıldönümünde vefa ve saygı ile anıldı.

‘SAHİP ÇIKMAK GÖREVİMİZ’

M. Mustafa Kalyon’a Vefa ve Saygı olarak atfedilen panel ve sergi Germiyan Konağında gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmasını DPÜ Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal yaptı. Rektör Uysal konuşmasında Mustafa Kalyon’un bir ekolün temsilcisi olduğunu ve üniversite olarak bu isimlere sahip çıkmanın görevleri olduğunu belirtti.

Programa katılan Vali Ali Çelik ise merhum Mustafa Kalyon’un Kütahya’ya önemli katkıları olduğunu ifade etti. Türklerin vakıf ve imarethaneler konusunda dünyaya bir model sunduğunu belirten Vali Ali Çelik, tüm şehitleri, vakıflaşma sürecinde emeği geçenleri rahmet ve saygıyla andı.

Vali Çelik, “Bizlerin aslında burada bulunmasının en büyük nedeni vefa ve saygı gibi gözükse de aslında bir sorumluluk. Üzerimize düşen görevler ve sorumlulukların altını çizme gerekliliği bizleri bir araya getiriyor” dedi.

“KÜTAHYA VAKIF ŞEHRİ”

Kütahya’nın adeta bir vakıf cenneti olduğunu ifade eden Vali Çelik, “Kütahya’nın her noktasında bu vakıf eserleriyle karşılaşmamanız mümkün değil. Çok ciddi bir vakıf şehri. Bu bilinç, burada bulunanların kendileri açısından muhakkak önemli; ama bulunmayan insanlara da hep beraber gücümüzün yettiğince anlatmamız lazım” dedi.

Vakıflaşma sürecini Selçukluların Anadolu’ya gelmesiyle başlayan ve sınırları aşan bir tohuma benzeten Vali Çelik, “Tohumun amacı; bireyin yalnızlığını konuştuğumuz bugünün dünyasında yalnızlaşma, bireyselleşme denilen o duygunun içinde, toplumun temel dinamiklerini nesilden nesile aktaracak bir kültür inşa etmek. Bu bir süreç, bu süreci yaşatmak için güçlü vakıf duygusuna, birlik duygusuna ve bunun içinden yetişen insanlara, ekollere ihtiyaç var: Süheyl Ünver’den, Ahmet Yakupoğlu’ndan başlayarak Mustafa Kalyoncu ağabeyimizle devam eden bir ekol” diye konuştu.

‘HER İNSANA BİR YAŞAM BORCUMUZ VAR’

“Her insana bir yaşam borcumuz var” diyen Vali Çelik, “Bu sorumluluğu sağlayan temel dinamikte vakıflar. Umarım büyüklerimizin bıraktığı, bize sundukları o yolda, biz de devam ederiz” ifadelerini kullandı.

Program Mustafa Kalyon’a vefa ve saygı olarak atfedilen panel ve sergi açılışı ile devam etti. Panelistlere Kütahya Belediyesi tarafından basılan Mustafa Kalyon’un Kütahya’da Selçuklu, Osmanlı ve Germiyan Eserleri adlı kitabını ve teşekkür belgelerini takdim etti. Protokol üyeleri ile birlikte sergi açılışını gerçekleştirerek, sergiyi gezdi.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *