12 MİLYONU AŞMIŞIZ

240

  Değerli okurlarım, son iki yazımda sizi üzmüş olabilirim. Amacım kimseyi üzmek değil ama bazen oluyor. Bu hafta sevindirmek istiyorum. Konumuz herkesi ilgilendiren ihracat.  Her üretici onun peşinde.Yapanıda var yapamayan da. İsterim ki her üretici kendi çapında ihracat yapabilsin. Çünkü ihracat yeni yatırımlar sağlar istihdamı artırır. İhracatın yerelde ve genelde artışından herkes payını alır. İhracat döviz kazandırır genel bütçenin dengelenmesini sağlar ekonomiye değer katar. İhracat konusunda deneyimi olanlar, standartlara uygun kaliteli ürün üretenler, yaygın müşteri ağına sahip olanlar daha şanslı. Onlar ülkemiz kalkınmasında önemli bir yer edinirler. Bunu artan ihracatımıza istinaden söylüyorum. Gönül ister ki ihracatımız daha güçlü olsun.  

 24 Şubat 2022’de başlayan  Rusya-Ukrayna savaşı, Ortadoğu’da yaşanan Filistin, İsrail, İran ve  Lübnan Daki çalışmalara rağmen ihracatımızın artması takdire şayan bir gelişme. Buda Türkiye’nin güvenilir bir ülke olduğunu gösteriyor. Zira ihracat öyle kendiliğinden olabilecek bir durum değil. Yan gelip yatmakla ihracat yapamazsınız. Ülkede siyasi istikrar ve güven olacak. Eğer büyümeyi istiyorsanız nitelikli ürün üretecek, pazar bulacak ve teslimatı zamanında yapacaksınız. Çünkü büyümenin yolu yöntemi dışarıya açılmaktan geçer. Ne kadar çok ülkeye ulaşır, yaygın müşteri ağına sahip olursanız ihracatınız artar, ithalat azalır bunlarda büyümemizi sağlar.. 

 İşte bütün bunlar bize ihracatın ne kadar mühim olduğunu gösteriyor. Her devlet ve üretici ihracatını artırmak ister. Kalkınmanın, gelişmenin dünyada söz sahibi olmanın formülü en iyisini üretmek, iktidarın görevi ise teşvik etmek sorunlarına çare bulmaktır. Artan ihracat rakamlarına bakınca iktidarın tıkanıkları açtığını, formaliteleri azaltığını, süratli ve otomatik işleyen bir ihracat mekanizması oluşturduğunu görürüz. Bunları değerlendiren şehrimiz firmaları ihracatlarını artırmış durumdalar. 

 İsterseniz bunu rakamlarla açıklayayım. Türkiye İhracatçılar Meclis ( TİM ) verilerein göre, Kütahya’dan 2024 yılı Ekim ayında toplam 38 milyon 341 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Konuya ilişkin muhabir arkadaşımız Şeyma Dönmez Demirdaş’ın, ” 2025’e iki ay kala ihracat 352 milyonu aştı” başlıklı haberini özetle paylaşayım. ” Kütahya Eylül ayında 34 milyon 960 bin dolarlık ihracata imza atmıştı. İhracattaki aylık değişim oranı yüzde 9.7 oldu. Kütahya 2025 yılına iki ay kala yıllık ihracatını 352 milyon 727 bin dolara çıkardı. İhracatın yüksek olması yüzleri güldürdü. Ekim ayında 38 milyon 341 bin dolarlık ihracat yapan Kütahya toplam ihracatı ile Türkiye’nin en çok ihracat yapan 32’inci şehri oldu. Kütahya’nın komşularından Manisa 521 milyon 682 bin dolarla 8’inci, Eskişehir 147 milyon 191 bin dolar ile 18’inci, Afyonkarahisar 33 milyon 543 bin dolar ile 36’ncı, Uşak 30 milyon 82 bin dolar ile 39’uncu sırada yer aldı.” Değerli okurlarımızın şunuda bilmelerini isterim. Kütahya’nın ihracat rakamları içinde yüzde 55’ine sahip olduğumuz bor madeni yok. Kütahyadan ihraç edilen bor madeni Ankaraya yazılır çünkü Eti Bor Genel Müdürlüğü üzerinden satış oluyor. Bu haksızlığın giderilmesi temennisiyle sağlıcakla kalın bizimle kalın değerli GAZETE KIRKÜÇ okurları.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *