Evet TURSAB yani açılımı ile Turizm Seyahat Acenteleri birliği. Tursab Türkiye de turizm potansiyeline büyük katkı veren yerli ve yabancı turistleri yönlendiren bir kuruluştur.
Ülkemizde turizm çeşnisi içinde deniz kum güneş turizmi ön planda olsa da diğer turizm dalları gerçekten çok önemli potansiyele sahiptir. Genelde deniz turizmi her şey dahil sistemi nedeni ile çok aşırı kazançlı kapı değil, çünkü turist otele kapanıyor otel dışına çıkmadığı için para harcamıyor oysa ne kadar çok para harcarsa, esnaf kazanır, devlet kazanır. Diğer dallarda ise sadece işletmeler değil, çevresinde konuşlananlar da para kazanıp daha verimli branş olur.
Evet turizm çeşnisinde yer alan, doğa, tarih ve kültür, sağlık can damarı alanlardır. Doğa turizmi ile potansiyeli yüksek, çeşidi bol dağcılık, tırmanma, av, kamping gibi faktörler turistleri cezbetmekte. Hakeza Sağlık turizmi ile termal zenginlikler kazanır, kültür ve tarih ile de en çok para harcayan turist grubuna hitap eder. Ülkemizin tüm turizm dallarını kapsayan bir potansiyeli vardır. Gelen turistin her yönüne hitap eden konumu ile ülkemiz aslında tam bir turizm cennetidir.
Gelelim Kütahya ya aklım almıyor ne ararsan var, bir tek denizimiz yok bunu dışında her alana sahibiz. Tarih desen 7 bin yıl, Termal desen 32 ayrı kaplıca yeri, Kültür yemek ise, Mevlevilik dahil her alana ve kişiye hitap ediyor, Aizonia , Frig, Domaniç yayları, Eğrigöz kanyonu, Esire, Hatta kont Drakulaya kadar, Germiyan sokağı, Hisar kaleleri, Gölcük gibi akla gelmeyecek kişi ve yerler barındıran ilimiz, ne yazık ki, turizm fakiridir. Hani derler ya, varlık içinde darlık. Bunun başlıca sebeplerinden birisi TANITIM, diğeri ise YATIRIMDIR. İşte iki ana tema ama atılım yapacak bir heyet yok, akıl yok.
Çağırın ünlüleri, ağırlayın onlarla birlikte basında gelecektir. Al sana gönüllü tanıtım, DPÜ de 50 bin öğrenci car çoğu diğer illerden bunları gezdirin tanıtın alın size gönüllü elçilik. Lüzumsuz yere para harcarken, birkaç ünlüyü ağırlamak asla ölü yatırım değil, hatta kazançlı yatırım, getirisi olan yatırım.
Bir diğer faktör ise, Turizm rehberleri, Bu rehberler ülkemizin değişik yerlerinde turist gezdirip kazanç kapısı oluyorlar. Çağırın tur rehberlerini ağırlayın gezdirip tanıtın, sonra onlardan ricacı olun bize de turist kafilesi getir deyin ne kaybedersiniz. Diğer yandan turizmin can damarı olan TURSAB ile daha sıkı diyaloğa geçin Tursab ile daha etkin çalışın ilimize turist getirsinler, Odun pazarı, Kapodokya, Konya Mevlana, Efes dolup taşarken biz eldeki asla küçümsenmeyecek değerler ile yarışa girelim pastadan daha çok pay alalım. Hani derler ya Un var, Yağ var, Şeker var ama helvayı yapacak usta yok aynen öyle zenginlik içinde fakirlik çekmek zoruma gidiyor. Yapılacak iki şey var tanıtım ve yatırım bunu sağlayacak olan da siyasiler ve İlin idarecileri dir. Aslında çok basit ama CAK CUK demekten helva yiyemiyoruz.