Menderes Caddesinde yapı kayıt kullanım belgesi alamayan 17 esnaf dükkanının mühürlenme tehlikesi ile karşı karşıya. Kütahya’da çok sayıda binanın aynı durumda olduğunu belirten esnaflar, “Buraları kapatıyorsak tüm Kütahya’da aynı durumdaki yerleri de yıkalım.”ifadelerini kullanarak duruma tepki gösterdi.
Menderes Caddesinde bitişik nizamda bulunan 17 dükkan hakkında yapı kayıt kullanım belgesi alınamadığı için Pazar günü mühürleme yapılacağı iddiası Kütahya’yı ayağa kaldırdı. Bir araya gelerek kararı protesto eden esnaf basın açıklamasında bulundu.
![](http://gazetekirkuc.com/wp-content/uploads/2024/12/1-13-1024x683.jpg)
YIKIM KARARI YOK
KAPAMAK KARARI VAR
Binanın 1993 yılında yapı ruhsatı alıp 97 yılında tadilat ruhsatı alarak yapıldığını belirten esnaflar, “Binada iskan ruhsatı haricinde bir tane daireden dolayı yapı kayıt kullanım belgesi alınamıyor. 97 yılında yapılmış bir binaya 2024 yılında aradan 27 sene geçtikten sonra burayla ilgili işlem yapılıyor. 27 sene boyunca burayla ilgili en ufak bir işlem yaptırım kararı yok. Bunun haricinde de 27 senenin sonunda buraya kısmi iskan verilebilme imkanı var. Bu belediye tarafından kabul görmedi. 27 yıldır buraya elektrik su asansör kullanım izinleri verildi. Bunlar verilmesine ve yıkım yaptırım kararı olmamasına rağmen sadece 17 tane esnafa iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alamaması nedeniyle kapatıyoruz deniyor. Ama iş yeri açma ve çalışma ruhsatının verilmemesinin asıl nedeni buranın yapı kayıt kullanım belgesinin bulunmaması. Bu sadece esnafa yapılan bir uygulama.” İfadelerini kullandı.
![](http://gazetekirkuc.com/wp-content/uploads/2024/12/WhatsApp-Image-2024-12-26-at-18.11.29-1024x768.jpeg)
‘AYNI DURUMDA ÇOK BİNA VAR’
Menderes Caddesi ve Atatürk Bulvarında içlerinde belediyenin de mülkü olan aynı durumda 60-70 dükkan olduğuna dikkat çeken esnaf, “Belediye oralarda aynısını uygulayacak mı? Bizim derdimiz çevre şehircilik ile belediye ile kötü olmak değil. Üç parti de biliyor. Herhangi bir şey yapılamıyor. Kütahya Belediyesi sadece 17 dükkanı kapatmakla mı kalacak yoksa Kütahya’daki 30 binin üzerinde yapı kullanım belgesi olmayan binayı da yıkacak mı? Buraları kapatıyorsak tüm Kütahya’da aynı durumdaki yerleri de yıkalım. Biz aynı durumdaki yapıları ihbar edeceğiz. Bu bir çözümsüzlüğe gidiyor.” Şeklinde konuştular.
Mühürlemenin Pazar günü yapılacağını ifade eden bir esnaf, “17 iş yeri. 150 insanı etkiliyor. Buradaki insanlar işsiz kalacak herkesin güncel borcu var, planları var. Ben yeni düğün yaptım bu borçları nasıl ödeyeceğim. Bize bir çözüm yolu da gösterilmiyor. Elimiz kolumuz bağlı.” Dedi.
‘BİR YA DA İKİ YIL SÜRE VERİLSİN’
Kendilerine 1 ya da 2 yıl süre dahi verilmediğini belirten bir esnaf, şöyle dedi: “Bizim dükkânlarımızın üstünde 70 tane daire var. O dairelerin hali ne olacak? Genişleme yerimiz var ama süreye ihtiyacımız var. Biz bir suç. İşlemiyoruz. Ekmeğinin peşinde olan insanları cezalandırıyorlar olan yine garibana oluyor. Biz hepimiz dürüst esnafız yanımızda çalışanlar var vergimizi veriyoruz. Sayın başkanımızdan randevu istiyoruz gidiyoruz başkan yardımcısı ile görüşüyoruz. Başkan yardımcısı bizi zabıta müdürüne yönlendiriyor çay içip geliyoruz. Biz illegal bir şey istemiyoruz ki. Kıbrıs caddesinde Samanpazarı’nda kimsede ruhsat yok. Bu kanun sadece bize mi uygulanıyor? Üç partiye de gittik hiç kimse bir şey diyemiyor. Ne yapacağımızı şaşırdık.”
ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ