‘ÇİFTÇİNİN HAKKINI ARAYACAĞIZ’ AÇIKLANAN FİYAT MALİYETİN ALTINDA

413

Buğday alım fiyatının en az 15 TL olmasını bekleyen çiftçinin açıklanan fiyat ile para kazanamayacağını belirten Kütahya Ziraat Odası Başkanı Ömer Demirtaş, sahada yaptıkları hesaplamalara göre kilogram maliyetin zaten 10 TL’yi geçtiğini ifade etti. Demirtaş, fiyatın yükselmesi için çiftçinin hakkını arayacaklarını vurguladı.

Kütahya Ziraat Odası Başkanı Ömer Demirtaş, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından kilogram başına 10 lira 87 kuruş olarak açıklanan buğday alım fiyatının çiftçinin masrafını karşılamadığına vurgu yaparak beklentilerini dile getirdi.

Kütahya Ziraat Odası Başkanı Ömer Demirtaş’ın, Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından (TMO) buğday alım fiyatının kilogram başına 10 lira 87 kuruş, prim dâhil 11 lira olarak açıklanmasına tepkisi sürüyor. Bu şartlar altında çiftçinin hiç kazanamayacağı bir rakam söylendiğini vurgulayan Demirtaş, büyük karlar beklemediklerini ancak çiftçinin en azından girdiği kapıdan da çıkabilmesini zarar etmeden üretmesi gerektiğini belirtti.

EN AZ 15 TL OLMALIYDI

Buğday alım fiyatına en az 15 TL olmasını beklediklerini ifade eden Demirtaş, çiftçinin para kazanılabilmesi için açıklanan alım fiyatının yeterli olmadığına değindi. Artan maliyetlere dikkat çeken Demirtaş, “Mazota gelen zammı kimse görmüyor. Gübreye gelen zamlar görülmüyor. Traktörün bir parçası bozuldu çiftçi kaç para ödüyor? Taban fiyatı belirlerken bunlardan bağımsız düşünülmemeliydi. Girdi maliyetleri bu durumdayken böyle bir fiyat olabilir mi? Çiftçi çok dertli, yorgun, tepkili.” şeklinde konuştu. Demirtaş, geçen sene buğdayın tohumunun 14-15 TL’den başlayıp ürün çeşidine göre 19 TL’ye kadar çıktığını ifade etti.

Geçen sene taban fiyat bu sene açıklanandan daha iyi olduğunu dile getiren Demirtaş, “Bunları düşünürsek şu an verilen paranın üreticiye sağlayacağı kar geçen senenin yarısı bile değil. 10 liraya buğday alınır mı?” dedi. Çiftçi ile birlikte merkezle, sahada yaptıkları hesaplamalara göre kilogram maliyetin zaten 10 TL’yi geçtiğini belirten Demirtaş, kararın bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

‘HAKKIMIZI İSTEYECEĞİZ’

Milletvekilleri, daire müdürleri, Devlet Su İşleri, Ofis Müdürlüğü, Tarım Kredi ile bir araya gelip görüşmeler yapacaklarına değinen Demirtaş, “Gelecek ayın 3’ün de toplantımız var. Biz direneceğiz taleplerimizin beklentilerimizin yerine gelmesi için çaba göstereceğiz. Hakkımızı isteyeceğiz.” Dedi.

‘UCUZ EKMEK OLUR MU BUNDAN SONRA?’

Çevresel etkilerin buğday üretimini azalttığını belirten Demirtaş, “Çoğu yerde üretim yok şu an. Don oldu, kuraklık oldu. Yağışı güzel alan yer aldı, alamayan almadı. Don da vurdu. Daneler öldü.” Dedi. Ekmeğin her sofranın temeli olduğuna vurgu yapan Demirtaş, “Bu şekilde giderse yeni yıla buğday ekimi daha da azalacak. Diğer yıl yok denecek kadar az olacak. Ucuz ekmek olur mu bundan sonra?” ifadelerini kullandı. 

Çiftçinin üretim esnasında yaşadığı zorluklara dikkat çeken Demirtaş, açıklanan fiyat sebebiyle kırgın olduklarını belirtti. Alım fiyatının, geçen yıl prim dâhil açıklanan kilo başına 9 lira 25 kuruş olan fiyatın sadece yüzde 18,9 üzerinde gerçekleştiğine değinen Demirtaş, “Buğday üreticisi zaten azalıyor. Böyle olursa seneye üreten de kalmayacak” Dedi.

SÜRÜLMEDİK BİR KARIŞ KALMASIN AMA NASIL…?

Kararı alanların daha vicdanlı davranması gerektiğini dile getiren Demirtaş şu ifadeleri kullandı: “Kalkınma çiftçiden olur. Böyle kalkınma olmaz. Sen köylünü, çiftçini ezersen üreten para kazanamazsa elbette ki sonunda bırakacak. Sürülmedik bir karış kalmasın deniliyor. Ama paraysa konu yok üreticide nasıl sürecek? Nasıl oluyor bu işler nasıl geliyor nasıl gidiyor bunları kimse düşünmüyor.”

DİĞER ÜRETİCİLERİ DE ETKİLEYECEK

En önemli gıda maddesi olan buğday üretiminin diğer üreticileri de peşi sıra etkileyeceğine vurgu yapan Demirtaş, “Her şeyin başı buğday. Et fiyatları bile fırlayacak. Çünkü memlekette saman yok. Hayvanını nasıl besleyecek? Her şey etkilenecek.” Dedi.

Bir dekar tarlaya dahi ürün alabilmek için 5-6 kere gidilmesi gerektiğini belirten Demirtaş, “Bir sürmeye, bir düzlemeye, ekmeye, biçmeye, ilaçlamaya toplamaya gidiyoruz. Bunlar büyük emekler. Kolaylıkla olmuyor bu işler.” Diyerek kararın bir kez daha gözden geçirilmesi ve daha vicdani bir fiyatın verilmesini istedi.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *