YEL’İN KÜTAHYA’NIN DESTEĞİNE İHTİYACI VAR: MENZİLİ ZAFER HEDEFİ ZİRVE

162

Atıcılık branşında elde ettiği başarılar ile hedeflerine git gide yaklaşan Atıcılık Milli Takım Sporcusu Hatice Yel, zaferin şehri Kütahya’yı menzil edinerek attığını vuruyor. En büyük hayalinin olimpiyatlar olduğunu belirten başarılı sporcu, sporu hayatının merkezine koymak için desteğe ihtiyaç duyduğunu da vurguladı.

Kütahya’nın son yıllarda yetiştirdiği en önemli sporculardan biri olan Hatice Yel katıldığı her müsabakadan başarılarla dönüyor. Genç yaşına rağmen elde ettiği başarıyı tevazuuyla omuzlamayı bilen Atıcılık Milli Takım Sporcusu Hatice Yel, spor hayatında yaşadıklarını, hedeflerini GAZETE KIRKÜÇ’e anlattı.

Kütahya doğumlu 18 yaşındaki Hatice Yel, “2019 yılında 8’inci sınıfı bitirdiğim yaz, zamanımı değerlendirmek tatili boş geçirmemek için Yaz Spor Okullarına katıldım. İlk defa duyduğum bir branştı. Nasıl bir şey olduğunu bilmiyordum. Görünce merakım olduğunu anladım hocamın da keşfetmesiyle ilerleye ilerleye buraya kadar geldik.” Şeklinde konuştu.

SAYISIZ BAŞARIYA İMZA ATTI

Atıcılık sporunda altını yılına girdiğini belirten Yel, “İlk müsabakama Yıldızlar Kategorisinde başladım. Sonrasında hemen gençlere geçtim ilk finalimi orada attım. 2020 Mart ayında Türkiye Şampiyonasında hem ben bireysel olarak ilk derecemi yaptım hem de takım olarak derece yaptık. Aynı zaman o şampiyonada yurtdışı baraj puanını geçtim. Tabii araya pandemi girdi. 2021 yılında da Sırbistan ile dereceler ardı ardına geldi. Gençler kategorisinde yarışıyorum ama büyüklerin atacağı puanları da atıyor olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Havalı Silahlarda 10 Metre Tüfekte Türkiye şampiyonlukları ve derecelerim var. 50 metre ateşli tüfek de kullanıyorum. 3 pozisyonda; yatarak, çökerek, ayakta Türkiye derecem var.”dedi. 4 yıldır takım olarak da Türkiye şampiyonu olduklarını ifade eden Yel, takım arkadaşlarının başarıları ile de gurur duyduğunu belirtti.

‘HEDEFİM OLİMPİYATLAR’

Avrupa, Dünya şampiyonluklar elde etmeyi ümit eden Yel, hedefinin 4 yıl sonra olimpiyatlar olduğunu vurguladı. Kendi branşında takip ettiğimiz dünya çapında sporcular olduğunu dile getiren Yel, atıcılığın hayatını şekillendiren en büyük unsur olduğunu belirtti. Antrenörü Kübra Koçak’ın antrenmanlarını titizlikle planladığını belirten Yel, “Liseyi Kılıçaslan Anadolu Lisesinde okudum, şimdi de Dumlupınar Beden Eğitimi Öğretmenliği ikinci sınıfa geçtim. Akademik hayatım bir yandan devam ediyor. Onu da ihmal etmemeye çalışıyorum. Hayatımı her zaman dengelemeye çalışıyorum.”dedi.

‘MENTAL ÇALIŞMA DA GEREKİYOR’

Atıcılığın mental olarak da çalışmayı gerektiren bir branş olduğunu açıklayan başarılı sporcu, “Atıcılık hem fiziki hem de zihinsel çalışma gerektiren branşlardan. 5 kiloluk tüfeğin duruşunu doğru vermek için, tetiğin hangi hassasiyetle çekileceğini bilmek için yoğun bir antrenman yapılıyor. Engelin ortasını hayali olarak vurmak için dahi mental olarak saatlerce çalışmak gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

Türkiye’de atıcılığın çok tanınmadığını bu yüzden başarılara da çok değer verilmediğini hissettiğini belirten Yel, “Atıcılık avcılık ya da binicilik sanılıyor. Olimpik bir branş olduğu bilinmiyor. Ne avlıyorsunuz?, Atlarını nereye bağladın? diye soran var. Bir de kolay sanılıyor bir gün antrenmanı izlerken biri dedi aynısını ben de atarım diye örneğin. Hâlbuki çok büyük bir emek var. Defalarca başarı getiriyoruz ama hiçbir ses yok. Küçük bir destek de olsa bir sponsor bulabilmeyi diliyorum.” Şeklinde konuştu.

 ‘KADINLARIN ATTIĞI DERECELERİ ERKEKLER ATAMIYOR’

Atıcılığın içinde Trap, Skeet, Havalı Tüfek/Tabanca, 50 Metre Ateşli Tüfek/Tabanca gibi farklı kategoriler olduğunu belirten Yel, Kütahya’da Havalı Silahlar için poligonumuz var ama ateşli silahlar için poligon yok Kütahya’da.” Dedi. dünyada atıcılık  branşında kadınların erkeklerden daha başarılı olduğunu belirten Yel, “Dünya sırlamalarında kadınlar daha üst sıralarda.” Dedi. Atıcılık erkek işidir diye düşünmenin sadece cinsiyet eşitsizliğinin getirdiği bir önyargı olduğuna değinen Yel, Türkiye’de kadınların şu an attığı dereceleri erkeklerin atamadığını belirtti.

Sporcu olmak isteyen gençlere tavsiyelerde de bulunan Yel, şu ifadeleri kullandı: “Bana bizden daha küçük kardeşlerimiz hemen pes eden yapıda gibi geliyor. Hâlbuki başarılı olmak için sabır çok önemli. Büyük bir azmi zamana yayınca başarılı olmak mümkün. Naçizane tek tavsiyem bu olabilir.” Yel, spor hayatında kendilerine destek olan Kütahya Gençlik Spor İl Müdürlüğüne, Antrenörü Kübra Koçak ve ailesine teşekkürlerini sundu.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *