‘YAŞATMA YÖNÜNDE GAYRET EDECEĞİZ’

176

Kanundaki değişikliğin ardından sokak hayvanları konusunun daha da hassaslaşacağını ifade eden Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, bakımevinin de bir kapasitesi olduğuna değinerek Kütahya’da yeni yaşam alanları oluşturmak noktasında gayretleri olduğunu belirtti. Başkan Kahveci, hayvanları  yaşatma yönünde gayretleri seferber edeceklerinin altını çizdi.

‘BİZLER GİBİ HAYVANLARIN DA YAŞAM HAKLARI VAR’

Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, Sokak Hayvanları Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin çalışmaları ile ilgili basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin yasalaşmasının ardından kamuoyunda iyi ve kötü algılar oluştuğunu belirten Kahveci, “Hayvanların uyutulacağı, yok edileceği gibi algılar var. Tabii ki bizler gibi hayvanların da yaşam hakları var. Burada bulunan hayvanların sağlıklı bir şekilde hayatını idame ettirmesi noktasında üzerimize düşen insanı sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. Fikri ve insanı değerler bizim için çok kıymetlidir. Bu bağlamda kedilerimize, köpeklerimize sahip çıkıyoruz. Bundan sonra da çıkmaya devam edeceğiz.” İfadelerini kullandı.

‘YENİ YAŞAM ALANLARI OLUŞTURULACAK’

Sokak hayvanları konusunun bundan sonra daha da hassaslaşacağını ifade eden Kahveci, “Hayvan severler olabileceği gibi bir taraftan da sokakta ‘hayvanları hala niye toplamıyorsunuz’ diyen insanlar var. Ama buranın da bir kapasitesi var.” dedi. Kütahya’da yeni yaşam alanları oluşturmak noktasında gayretleri olduğuna değinen Başkan Kahveci, “Halka bunların teslim edilmesi mümkün olursa teslime ederiz. Ama bu halk işi değil. STK’ların devreye girmesi gerekiyor.” Dedi. Bugünden itibariyle hızlıca  hayvan sever derneklerin il temsilcilikleriyle görüşerek protokoller yapacaklarını ifade eden Kahveci, kendilerine her türlü desteği vereceklerini ve her süreci hayvan severlerle işbirliği içerisinde yürüteceklerini belirtti.

Merkezdeki ekibe teşekkür eden başkan Kahveci, “Çünkü bir insanın evladına baktığı gibi o şefkatle hayvanlarımıza baktıklarını biliyoruz. Hayvan sevgisi olmayan bir inşa gelip burada çalışamaz. Burada hiçbir işlem yapamaz, bünyesi kaldırmaz. Onların yerinin temizlenmesi, yıkanmaları, bakımı, onların yaralanmaları tedavi edilme süreçlerinde bir diğer yüz var. Her türlü o hayvanı yaşatma anlamında gayretler kıymetlidir. Biz yaşatma yönünde gayretleri seferber edeceğiz.” Şeklinde konuştu.

KAPASİTE 750 HAYVAN

Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, Sokak Hayvanları Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin çalışmaları ile ilgili basın toplantısı ve gezi programı düzenledi. Toplantıya basın mensupları ve çok sayıda hayvansever katıldı. Kütahya-Eskişehir yolunda yer alan bakımevinin 2 bin metrekare kapalı, 30 bin metrekare çevrili alan üzerine kurulduğunu belirten Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, bakımevinde şu anda 5 veteriner hekim, 7 veteriner teknikeri,3 idari memur ve 40 işçi ile birlikte 55 personel ile hizmet verdiğini açıkladı.

Merkezde 750 hayvan kapasite bulunduğunu ifade eden Başkan Kahveci, 5 tane doğal yaşam alanında 9 adet çardak ve 220 adet kulübe bulunduğunu belirtti. Bakımevinin bir kısmının tamamen katı yakıt ile alttan ısınma sistemine sahip olduğunu hatırlatan Kahveci, revir, yavru bölümü kedi evlerinde ise klimalı ortamlarda tedavi ve rehabilite edilme imkânları bulunduğunu açıkladı. 

BARINAKTAN 7/24 CANLI YAYIN İMKANI

Belediye bünyesinde Kütahya Belediyesi Sokak Hayvanları Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin canlı yayın imkânı sağlandığını belirten Başkan Kahveci, “Kamera ile buralar 7/24 izleniyor. Halkımız buradaki hayvanları da görebilir. Bu bakım evimizde 130 tane sokak hayvanımızın bakıma alınabileceği revir bölümümüz var. Tam teşekküllü ortopedi ameliyathanemiz ve 6 adette kısırlaştırma operasyonunu aynı anda yapabileceğimiz donanıma teknik kapasiteye sahibiz. Böyle bir cerrahi ameliyathane birimimiz mevcuttur. Ortopedi operasyonları genel cerrahi operasyonları, kemoterapi ve rehabilitasyon işlemleri bu ameliyathanelerde yapılmaktadır.” Şeklinde konuştu.

Kütahya Belediyesinin hayvanlara nasıl muamele yaptığını, onları buraya alıp giriş çıkış işlemleri dâhil olmak üzere küpeleme, ameliyat, kısırlaştırma süreçlerinin nasıl yürüdüğünü her vatandaşın görme hakkı olduğuna dikkat çeken Başkan Kahveci, bu imkânı şeffaf bir şekilde sunduklarını belirtti.

‘ÜCRETSİZ ARAÇ KALDIRIYORUZ’

Göreve geldikleri andan itibaren ilk uygulamalarının merkezin kamuoyuna açık hale getirilmesi olduğunu vurgulayan Kahveci, “Salı, Çarşamba, Perşembe, Cumartesi günleri olmakla birlikte Cumartesi günü biz buraya belediye binası önünden araç çıkarıyoruz. Araçla halkımızı buraya getirerek buralarda gezmelerini, görmelerini ve doğru bir şekilde bilgilendirilmelerini sağlamak amacıyla bu çalışmaları sürdürüyoruz. Sürdürmeye de devam edeceğiz.” Şeklinde konuştu.

Türkiye’de sosyal medya üzerinden farklı şekilde hayvanların uyutulduğu, yok edildiği, topluca katledildiği iddialarının değişik zamanlarda yansıtıldığını belirten Başkan Kahveci, Kütahya’daki hayvan bakım evimiz gerçekten bu konuda çok ciddi bir şekilde STK’larla işbirliği içerisinde olduğunu vurguladı.

Kütahya’da hayvanlar için yeni yaşam alanları oluşturmak istediklerini ifade eden Başkan Kahveci, hayvansever dernekleri ile işbirliği olacaklarını vurgulayarak, “Önemli olan bağcıyı dövmek değil. Bağdan üzüm yemek. Hepimizin eksiği olabilir. Eksiğimizi tartışabiliriz. Ama art niyetimizin olmaması gerekiyor.” İfadelerini kullandı. 

‘ÇEVRE YOLU PROJESİ

GENİŞLETMEYE İMKAN VERMİYOR’

Sokak Hayvanları Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin genişletmenin de doğru olmayacağının altını çizen Başkan Kahveci, “Programlamaya göre buradan ileride bir çevre yolu geçecek. Bu karar uygulanırsa barınağın yüzde 50’si 60’ı gidecek. Burası giderse o zaman yeni barınak yeri yapmak zorundayız. Biz de şu an fizibilite çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Doğal yaşam alanları yapmak gerekiyor, üzerimize düşeni yapacağız.”ifadelerini kullandı. Bu konuda bağışçılar dahil, halk, STK’lar ve kamu dahil herkesle işbirliğine açık olduklarının altını çizen Kahveci, “Önemli olan insanlar gibi hayvanların da, çevrenin de korunması; toprağın, havanın, suyun da korunması gerekiyor. Vazifemizin bu olduğunu bilmemiz lazım. Asla ama asla hayvanlara kötü muamele noktasında hiçbir şekilde Kütahya Belediyesi Bakım Evimde yanlış bir uygulama olamaz. Olmasına müsaade etmeyiz. Böyle bir bulgunuz tespitiniz varsa biz de açık açık paylaşın her türlü inceleme de şeffaflık ilkesi ile yürütülür.”ifadelerini kullandı.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *