KÜTAHYA BELEDİYESİ BÜYÜKŞEHİRLERİ GERİDE BIRAKTI; BİRİNCİ SIRADA DESTEK KAZANDI

16

Kütahya Belediyesi Etüt Proje Müdürlüğü tarafından hazırlanan çevre ve iklim değişikliği projesi,   Aralarında Ankara, İstanbul, Antalya gibi Büyükşehirlerin de olduğu toplam 28 belediye içerisinde birinci sırada desteklenmeye hak kazandı. Projenin Kütahya’da hibe kazandırması bekleniyor.

28 BELEDİYE PROJE HAZIRLADI

16 Mayıs 2024 ve 14 Haziran 2024 tarihleri arasında Avrupa Birliği hibe programları tarafından hareketlilik ve alan kurulması desteği çağrısı açıldı. Kütahya Belediyesi de bu desteğe başvurarak Türkiye’deki ve AB üyesi ülkelerdeki yerel yönetimler arasında iklim değişikliği konusunda bilgi ve deneyim paylaşımın sağlanması, Türkiye’deki ve AB üyesi ülkelerdeki yerel yönetimler arasında mevcut iklim değişikliği konularında ortak projeler geliştirilmesi yeni şehir eşleştirme ilişkilerinin kardeşçe ilişkilerinin kurulması, AB mali kaynaklarıyla finanse edilen değişik programları için ortak proje teklifi geliştirilmesi, Türkiye’deki yerel yönetimlerin Avrupa Birliği şehir ağalarına üyeliğinin ve bu ağların düzenlediği iklim değişikliği konularının etkinliklerine katılım sağlanması hedefleri doğrultusunda bir teknik yardım desteği projesi yazıldı. Aralarında Ankara, İstanbul, Erzurum, Konya Antalya, Kahramanmaraş gibi Büyükşehir Belediyelerinin de olduğu toplam 28 belediye içerisinde Kütahya Belediyesi birinci sırada desteklenmeye hak kazandı.

‘BİRİNCİLİK HİÇ KOLAY DEĞİL’

Şehre yeni hibeler, yeni ilişkiler yeni ağlar kazandırması planlanan proje kapsamında Ekim ayında düzenlenecek etkinliklere Etüt Proje müdürü Mehmet Zenci ve Etüt Proje Müdürü Personeli Hazal Babur’un İtalya’nın Floransa şehrine yurtdışı görevlendirilmesi konusu Belediye Meclisinde gündeme alındı. Mecliste daha faydalı bir hizmet üretimi için İklim Değişikliği Müdürlüğünden de personel gönderilmesi talep edildi. Projeye kendisinin de gideceğini ama bütçe çalışmaları nedeniyle hakkımdan feragat ettiğini dile getiren Başkan Eyüp Kahveci, ekibin çok ciddi gayretleri olduğunu belirterek büyükşehir belediyeleri arasında birinci olabilmenin hiç kolay olmadığına dikkat çekti.

SONRAKİ ADIMLARDA BİRİMLER DE KATILACAK

Yurt dışı projelere ilgili birimlerden çalışma arkadaşlarının gitmesi gerektiğini ifade eden Kahveci,  “Bu proje çerçevesinde bir ön hazırlık zaten sürecin içerisinde bakanlık da mevcut ve bununla birlikte onların katkıları da sürece dahil olacak. Sonraki adımlarda uygulama noktasında bütün birimler çalışacak.” Dedi. Proje yazılırken ilgili birimlerin desteğinin çok kıymetli olduğuna değinen Başkan Kahveci, “Bu süreç tamamlandı ve sonuna geldik zaten. Bu bağlamda değişiklik yapamıyoruz ama sonraki adımlarda süreci bu şekilde yöneteceğiz.”ifadelerini kullandı.  

SIFIR ATIK TAAHHÜTLERİ VERİLECEK

Programa katılmadan önce İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü ekibiyle hazırlıkları yaptıklarını ifade eden Etüt Proje Müdürü Mehmet Zenci, proje yazacak olan ekibin proje yazma yönetme yürütme yeteneğinin büyük önem taşıdığını belirtti. Proje kapsamında iklim değişikliği ile karbonsuzlaştırma ve etkin enerji tüketimi kapsamında çok ciddi taahhütleri bulunacağını dile getiren Zenci, “Önümüzdeki 2 yıl içerisinde bu konuyla ilgili eylem planlarımızı hazırlama zorunluluğu var. Üzerine ciddi olarak çalışacağız, ekip deneyim kazanacak daha da güçlenecek.” Dedi. Zenci, ziyaretin proje bütçesinden karşılanacağını da sözlerine ekledi.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *