YAYA SAYISINDAKİ DÜŞÜŞ ESNAFI MAĞDUR EDİYOR; KAŞ YAPARKEN GÖZ ÇIKARILDI

209

Bekir Avlupınar ve Hacı Hıfzı Emer Caddelerinin yayalaştırılmasının ardından adım sayısındaki düşüş yüzünden büyük bir mali kayıp yaşayan Uygun Sokak esnafı, bölgenin yayalaştırmaya imkan yoksa; ışıklandırma, yaratıcı bir peyzaj çalışması, etkinlikleri ile hareketlendirilmesini talep ediyor.

Ali Paşa Mahallesi Uygun Sokak esnafı, Bekir Avlupınar ve Hacı Hıfzı Emer Caddelerinin yayalaştırılmasının ardından adım sayısında hızlı bir düşüş yaşanan sokağın, eski popülaritesinin geri dönmesi için bir şeyler yapılmasını istiyor. Bölgede insan hareketliliğinin artması için diğer iki caddede olduğu gibi bir çalışma yapılmasını talep eden esnaf; kafe, çay ocağı, kuaför, market hangi alanda hizmet verirse versin 30 yakın tüm işletmeninin büyük mağduriyet yaşadığını vurguladı. Şehrin üst düzey yetkilileri ile görüştüklerini dile getiren esnaflar, gündemde düzenlemenin olduğunu ama kendilerine projenin ne olacağına dair kesin bir bilgi verilmediğini açıkladı. Hem mali hem de mental açıdan uzun süreçlere dayanacak güçleri kalmadığını dile getiren esnaf, atılacak adımların hızlanması gerektiğini belirtti.

PROJEYE GÖRE YAYALAŞMASI GEREKLİYDİ

Bekir Avlupınar Caddesi açılmadan önce burası Uygun Sokak’ın yoğun olduğunu dile getiren esnaflar, Kütahya’da herkesin Hacı Hıfız Emer yerine Uygun Sokak’ın trafiğe kapatılması gerektiğinde hemfikir olduğunu belirtti. Hacı Hıfzı Emer’in kendi sokaklarını da kapsayacak şekilde “L” şeklinde trafiğe kapatılacağını belirten esnaflar, kararın 2023 yılı Aralık ayında İl Trafik Komisyonundan, encümenden bu şekilde geçtiğini vurguladı.

AŞIRI HIZ YÜZÜNDEN KAZALAR YAŞANIYOR

Atatürk Bulvarının haklı olarak sıkı tutulması, Hacı Hıfız Emer Caddesinin trafiğe kapalı olması ile Uygun Sokak’ın artık kaçamak bir yol haline geldiğini aktaran esnalar, araçla gezilebilecek en yakın sokak olmalarından dolayı çok kaza yaşandığını, yakın zamanda bir aracın bir kafeye daldığını belirtti. Zaten azalan yayanın süratli araçlar yüzünden iyice ayağının kesildiğini belirten esnaflar, durumu emniyet yetkililerine bildirdiklerini dile getirdi.

BİR ŞEKİLDE HAREKETLENMELİ

Kütahya ölçeğindeki şehirlerde cazibe merkezinin birkaç yere bölünmesi gerektiğini ifade eden bölge esnafı, tüm şehrin hareketliliğini bir yere toplamanın haksız rekabet doğurduğuna dikkat çekerek; “Şehrin gözde mekânlarının olduğu sokağın yayalaştırmaya imkan yoksa; ışıklandırma, yaratıcı bir peyzaj çalışması, etkinlikleri ile hareketlendirilmesini” talep etti.

İl Müftülüğünden başlayıp Yıldırım Beyazıt Mahallesine kadar dümdüz bir doğrultuda uzanan Ali Paşa Mahallesi Uygun Sokak, sokak üzerinde 30’a yakın, bağlı sokaklarla yaklaşık 100 kadar esnafa ekmek kapısı oluyor. Ancak Bekir Avlupınar ve Hacı Hıfzı Emer Caddelerinin yayalaştırılmasının ardından sokaktan yayadan çok araç geçiyor. Öncelikle Kütahya’ya yapılan herhangi bir hizmete karşı olmadıklarını dile getiren bölge esnafı tek niyetlerinin eski karlı günlerine dönmek olduğunu belirtti.

AKŞAM SAATLERİNDE İYİCE ISSIZLAŞIYOR

Sokakta akşamları ışıklandırmaların yetersiz kaldığını belirten bir esnaf, karanlıkta kalan sokaktan kimi zaman insan bile geçmediğini belirterek “Akşamları toplam müşteri sayısı bir kafeyi doldurmuyor. Akşam saat 10’da dahi çok daha ıssız oluyor. Saat 8’de açtığımız dükkânları öğlen 2’de açmaya başladık. Çünkü açık tutmamız hiçbir şey ifade etmiyor. Bari masraf olmasın diye dükkânını 1 buçuk ay kapatan oldu.  Gece alkol alan, egzoz patlatan o tayfa hep burada. Bağrıma çağırma var. Dükkânlarımızın önüne şişe kırıkları oluyor. İnanın o kadar ıssız ki ben erken kapatmak istiyorum psikolojik olarak. Gece 11’de kafe kapatıyorum bu normal değil. Daha önce üstüne saatlerce çalışıyorduk. Biz işimizi seviyoruz. Çalışmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

‘HATAM TİCARETİMİ ŞEHRİMDE YAPMAK MI?’

Pandeminin ardından toparlanmaya çalışırken düşen kârlılık ile boğuşmaya çalıştıklarını belirten bir esnaf, “Bugün şehre girişte görülecek ilk cadde Atatürk Bulvarı; bulvara bağlantı yolları güzel olursa insanlar “Kütahya güzel şehirmiş der.” Bizim bir caddemiz güzelleşti ama bulvar karanlık kaldı.  Tugay varken esnaf bir hafta belini doğrulturdu şimdi o da kalmadı. 2002-2003’de gençler başka şehirlerden Kütahya’ya gelirdi. O zaman inanın öğrenciye bağımlı değildik ne zaman gidip gelir bilmezdik bile çünkü şehirde genç vardı. Şimdi genç nüfus kalmadı. Kütahya’da gençlere “ne eksik” diye sorsanız “Gece hayatı, eğlenmek için yer cevabını veriyor. Ben Kütahyalıyım başka şehre mi gideyim? Ekmeğimi burada kazanmak istiyorum. Eskişehir’de açsam kafemi aynı paraya açardım ama yatırımım kendi şehrime olsun istedim. Hatam ticaretimi memleketimde yapmak mı?” ifadelerini kullandı.

BEKİR AVLUPINAR TIKANMIŞ DURUMDA

Şu an Bekir Avlupınar Caddesinin tıkanmış durumda olduğunu belirten bir esnaf, “Bir tane daha mekan açılacak yer kalmadı. Aslına bakarsanız insanlar oradan da sıkıldı. Gidiyorsunuz aynı yer, aynı mekânlar, aynı kalabalık. Alternatif bir yer açılırsa orası da zarar görmez hatta daha da ferahlar. O insan yükünü alır. Orada şu an asayiş sorunu da olduğunu düşünüyorum ben. Bunun nedeni de insanların gidebileceği tek bir yer olması ama bunu paylaştırırsan kontrolü, bir sorun yaşanırsa müdahalesi kolay olur. “dedi.

Seçim öncesi herkesin kendilerine vaatlerde bulunduğunu dile getiren bölge esnafı, sokağın etkinlik, duvar renklendirmesi olabilir, şemsiyeli sokak, şehir mobilyaları gibi çok da para harcanmayacak bir adım ile canlanabileceğini, sokaktaki işletmelerin kalitesinin birçok işletmenin üzerinde, fiyatlarının ise ortalamanın altında olduğunu belirttiler.

YATIRIMCI ADIM SAYISINI BAZ ALIYOR

Bekir Avlupınar için yayalaştırma kararı alınması gündeme gelir gelmez franchise markaların akın ettiğini hatırlatan bölge esnafı, ancak bu markaların da adım sayısını baz alarak yatırım kararı aldığını belirtti. Sokak canlanırsa Kütahya’nın marka değerinin de artacağına değinilirken  şehir dışında misafir geldiğinde gezdirecek bir yer daha olmasının bile şehrin avantajı olacağına dikkat çekildi.  

Sokak hakkında uzun zamandır “Alkol ruhsatı verilecek, araç trafiğine kapanacak” gibi planlar olduğunu ancak hiçbir faaliyetin bulunmadığını ifade eden esnaflar, kendi işletmelerine değil sokağa nasıl insan çekebiliriz diye fikir üretmeye çalıştıklarını belirttiler.  

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *