MİLLETİN KALBİNDE O YAŞAYACAK CUNTACILAR MAHKÛM OLACAK: MENDERES ŞEHRE BİRÇOK İZ BIRAKTI

43

Adnan Menderes’e Vefa ve Anma Buluşmasında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Menderes’in Kütahya’ya yaptığı hizmetlerin hala şehrin ekonomisine ve sosyal hayatına yön verdiğine değindi Yılmaz, “Adnan Menderes milletimizin kalbinde yaşamayı sürdürecek; cuntacılar sonsuza dek vicdanlarda mahkûm olacaktır”dedi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kütahya İl Başkanlığı tarafından Hezar Dinarı Kültür Merkezi’nde düzenlenen Adnan Menderes’e Vefa ve Anma Buluşmasında Merhum Başbakan Adnan Menderes anıldı. Programa; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Vali Musa Işın, AK Parti Kütahya Milletvekilleri, AK Parti MKYK Üyesi İş İnsanı Erkan Güral, İl Başkanı Mustafa Önsay, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam etti.

‘HEDEFİMİZ GELENEKSELLEŞTİRMEK’

Merhum Başbakan Adnan Menderes ile ilgili bir gelenek oluşturmak için yapmaya çalıştıklarını belirten AK Parti İl Başkanı Mustafa Önsay, bu sene 3 ay önce çalışmaya başlayıp önemli bir gayret gösterdiklerini ifade etti. Anma programlarını sürdürülebilir kılmayı hedeflediklerini belirten Önsay, Kütahya’da yüzde 71’lere ulaşan bir oy olan teşkilatın Adnan Menderes’in hatırasını canlı tutmak gibi önemli bir görevi olması gerektiğini vurguladı.

Aydın’da, Manisa’da milletvekili seçilemeyen Menderes’i, Kütahya halkının 1946’da milletvekili seçilerek meclise gönderdiğini ve Menderes’in hikayesini başlattığını belirten Önsay, Menderes’in Kütahya’ya olan sevgisini KİT yatırımları ile gösterdiğine değindi. Hikayenin başladığı yerde acı bir şekilde son bulduğunu hatırlatan Önsay, Menderes’in ezanı aslına çevirerek bu milletin geleneği ile olan ilk bağını kurduğuna, İmam Hatiplerin açılmasında, Kur’an öğrenmenin önünün açılmasında imzası olduğuna dikkat çekti. Önsay, bu milletin değerleri ile devleti buluşturmanın mücadelesinin üç temsilcisi olarak Adnan Menderes, Turgut Özal ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı gösterdi.  

Ak Parti İl Başkanı Mustafa Önsay’ın konuşmasının ardından Yusuf Türkel Zeybek Gösterisi sundu. Programda Demokrasinin Katli İdamlar Başlıklı Panele, Demokrasi Tarihimizde Andan Menderes’in Yer ve Önemi başlıklı sunumu ile Prof. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu, Adnan Menderes’in Yassıada’daki Günleri başlıklı sunumu ile Doç Dr. Erkan Çav katıldı. Panelin ardından Solist Birsen Erkmen, Adnan Menderes’in dinlemeyi çok sevdiği “Saçların Tarumar” şarkısını seslendirdi.

‘YAPTIĞI HİZMETLER KÜTAHYA’YA YÖN VERDİ’

Anma programında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Tarihimizin en acı olaylarından birini hatırlamak ve bir demokrasi kahramanını yâd etmek üzere bir aradayız. 63’üncü vefat yıldönümünde merhum Başbakan Adnan Menderes ve merhum Bakanlar Fatin Rüştü Zorlu ile Hasan Polatkan başta olmak üzere tüm demokrasi şehitlerimizi rahmetle yâd ediyorum,” dedi. Adnan Menderes’in halkın içinden gelmiş, demokrasiyi savunan ve çok partili hayata geçişin mimarı bir lider olduğunu vurgulayan Yılmaz, Menderes’in Kütahya’ya yaptığı hizmetlerin şehrin ekonomisine ve sosyal hayatına yön verdiğini belirtti. Menderes’in dış politikada ülkenin bağımsızlığını korumak için çalıştığını ve milletin iradesini her şeyin üstünde tuttuğunu söyleyen Yılmaz, tüm Türkiye’ye büyük yatırımlar kazandıran Menderes’in farklı sektörlerdeki kalkınma hamlelerine dikkat çekti. Yılmaz, Kütahya’ya yaptığı hizmetlerin hala şehrin ekonomisine ve sosyal hayatına yön verdiğine değindi.

27 Mayıs 1960’ta milletin iradesini çiğneyen darbecilerin seçilmiş Başbakan ve hükümet üyelerini idama mahkûm ettiğini ve Menderes’in son sözlerinin “Devletime ve milletime ebedi saadetler dilerim” olduğunu ifade eden Yılmaz, “Adnan Menderes, milletimizin kalbinde yaşamayı sürdürecek; cuntacılar sonsuza dek vicdanlarda mahkûm olacaktır. Demokratik ortamdaki her darbe gayrı millidir.” Şeklinde konuştu.

‘BU ANAYASA MİLLETİMİZE YAKIŞMIYOR’

Demokrasiye yönelik her türlü teşebbüsün karşısında dimdik durmaya hazır olduklarının altını çizen Yılmaz, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçerek Cumhur İttifakını güçlü bir şekilde inşa ederek milli iradenin hakimiyetini pekiştirdik. Sırada Türk demokrasisinin darbelerle ve darbeci zihniyetle hesaplaşmasını tamamlayabilmesi için sivil anayasa yapılması var. Bugünkü anayasa her ne kadar değişikliğe uğradıysa da 12 Eylül askeri darbesinin ardından yapılmış bir anayasadır. Bu anayasa milletimize yakışmıyor. Sadece bir görüşü temsil eden değil TBMM’nin yaptığı sivil özgürlükçü bir anayasaya kavuşacağız.” dedi. Tarihimize yakışır bir şekilde dünyada adaleti sağlamaya yolunda çalışacaklarını dile getiren Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Yüzyılı diyor. Türkiye Yüzyılında her alanda yatırımlarla yolumuza devam edeceğiz.” Şeklinde konuştu.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *