KAHVE KÜLTÜRÜ BİRLİKTE TUTUYOR

182

Misafirperverliği ile nam salmış Kütahyalılar, hala 40 yıllık hatır sürsün diye misafirlere muhakkak kahve ikram ettiklerini belirtti. Son yıllarda sayıları hızla artan yabancı kahvelerden ziyade Türk Kahvesi tercih ettiğini dile getiren bir vatandaş,  birlik beraberliğin sağlanması için kahve kültürünün kaybolmaması gerektiğini belirtti.

Bugün 1 Ekim Dünya Kahve Günü. Kahvenin hayatlarındaki yerini anlattı Kütahyalılar, kahvenin kimi zaman iyi ağırlanmış bir konuk, kimi zaman muhabbet, kimileri içinse babalarından miras kalan bir gelenek olduğunu belirtti.

‘40 YIL HATRI KALSIN DİYE’

Komşular ile bir kahve kültürünü paylaştıklarını belirten Nefiye Akça, “Hemen hemen her gün komşularımızla bir araya gelip bir kahve içer sohbet ederiz. Kahve sohbettir, keyiftir benim için.” şeklinde konuştu. Kahvenin hayatında büyük bir yeri olduğunu dile getiren Hüsnü Can, en son muhabbetimiz daim olsun, 40 yıl hatırı olsun diye her misafire kahve ikram ettiklerini vurguladı.

Misafirliğin sonunda kahve ikram etmenin bir gelenek olduğunu dile getiren Mustafa Mermer, yemekten sonra içildiğinde hazmı kolaylaştıran kahvenin sağlığa faydalı olduğunu vurguladı. Yükselen fiyatlardan kahvenin de nasibini aldığını belirten Mermer, herkesin kahveye eskisi gibi kolay ulaşamadığını dile getirdi.

‘KAHVE DEDİĞİN TÜRK KAHVESİDİR’

Birliğin beraberliğin sağlanması için kahve kültürünün kaybolmaması gerektiğini ifade eden Mustafa Eser, “Benim Avrupa, Amerika deyince tüylerim diken diken oluyor. O yüzden yabancı kahvelere karşı soğuğum. Torunlar falan seviyor içiyor ama benim için kahve Türk kahvesidir.” Şeklinde konuştu.

Kahvenin kan dolaşımını hızlandıran çok yararlı bir içecek olduğunu dile getiren Hakkı Yoldaş, her gün muhakkak bir fincan Türk Kahvesi tükettiğini belirtti.

‘GENÇLER ELLERİNDE GEZİYOR’

Kahvenin misafirlikten günlük hayata kadar her yerde rolü olduğuna değinen Halil Çetin, “Eskiden ayrı bir yeri, bir ağırlığı vardı kahvenin kız istemelerde içilirdi mesela. Şimdi gençler de çok kahve tüketiyor ve eskisi gibi kültürel bir şey olmaktan çıktı. Türk kahvesi değil zaten içtikleri. Eskidenmiş o bir kahvenin 40 yıl hatırı varmış. Şimdi gençler sohbeti paylaşırken kahve içmiyor ki ellerinde kahve bardağı ile geziyorlar. Çünkü bu kültür değil özenç.

Dost meclislerinin vazgeçilmezi, sohbetin eşlikçisi kahve hem kendisi hem de tüketim şekli çeşitlenerek geçmişten günümüze kadar geldi. 1 Ekim Dünya Kahve Günü, kahve severleri kahveye doyurmak ve farklı kahve çeşitlerini duyurmak için dünyanın farklı bölgelerinde etkinliklerle kutlanıyor. Türk geleneklerinde kendine ayrı bir yer bulmuş kahvenin yeri Kütahyalılar için de ayrı. Misafirperveliği ile tanınan, saray kültürünün genetik kodlarında hala hüküm sürdüğünü kahve, Kütahya için hala özel bir yere sahip.

DERT ORTAĞININ DİĞER ADI

Eşimle ile yıllardır muhakkak her gün bir fincan Türk Kahvesi içtiklerini belirten Nefiye Akça, komşuları ile sabah kahvesinde buluştuklarını sohbet edip birbirlerinin dertlerine çözüm aradıklarını vurguladı. 

Çok misafir ağırlayan bir aile olduklarını ve misafirleri kalkmadan önce son olarak bir kahve ikram ettiklerini dile getiren Hüsnü Can, bu sayede 40 yılları aşan dostluklar kurmanın mümkün olduğunu belirtti.

Kahvenin kendisi için dostluk anlamına geldiğini ifade eden Mustafa Mermer, “Ben kendim fazla tüketmem. Eşim sevdiklerimizi kahveye çağırır, kendi de gider. Misafir geldiğinde mutlaka ikram ederiz. Şimdi düşünüyorum da 40 yıllık hatırı hikayesi doğru bence.” Şeklinde konuştu.

‘KAHVEYİ ARTIK YALNIZ İÇİYORUM’

Her gün mutlaka kahve içtiğini belirten Mustafa Eser, “Ama artık kahveleri yalnız başıma içiyorum. Eşim rahmetli oldu. Allah rahmet eylesin. Her gün tüketirim. Önce kahvaltı arkasından çay sonra bir maden suyu, bir kahve. Türk kültüründe misafire ikramdır kahve kırk yıl hatırı vardır denir. Bu gelenekleri yeni nesillerin de yaşatması lazım.”ifadelerini kullandı.

Türk kültüründe kahvenin ayrı bir yeri olduğunu dile getiren Hakkı Yoldaş, “Tabii eskisi gibi misafir ağırlanamıyor ama kültürümüzde hala önemli bir yeri vardır kahvenin. Öyle olmasa kız isteme merasimlerinde en önemli konu kahve gelince konuşulmazdı.”dedi. 

KAHVE ALIŞKANLIĞI BABADAN MİRAS

Kahvenin kendisi için babadan kalma bir alışkanlık olduğunu belirten Halil Çetin, şu ifadeleri kullandı: “Her gün mutlaka kahvaltıdan sonra ve akşam kahvesi vardı. Ben de ondan görerek 40 senden fazla süredir kahve içiyorum sabah, öğle, akşam. Bizim kültürümüzdeki yeri Osmanlı’dan, atadan kalmadır. Bizde en son değil misafirlikte önce kahve verilir. Adet öyledir.”  

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *