TÜRKİYE – MACARİSTAN KÜLTÜR YILINDA DPÜ’DE İKİ ETKİNLİK BİRDEN

224

DPÜ’de 2024 Türkiye – Macaristan Kültür Yılı dolayısıyla iki etkinlik düzenlendi. Ahmet Yakupoğlu’nun Fırçasından Mohaç Sergisinde Yakupoğlu’nun Mohaç Meydan Muharebesi eseri sergilendi. Osmanlı İmparatorluğu’nun Altın Çağı ve Muhteşem Süleyman Paneli Kanuni Sultan Süleyman’ın yaşadığı döneme etkileri anlatıldı.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, 2024 Türkiye – Macaristan Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında Ahmet Yakupoğlu’nun Fırçasından Mohaç Sergisi ve Osmanlı İmparatorluğu’nun Altın Çağı ve Muhteşem Süleyman Paneli’ne ev sahipliği yaptı.

Rektörlüğün ev sahipliğinde Müzeler Koordinatörlüğü tarafından gerçekleştirilen etkinlikler, Fuaye Alanı’nda açılan Ahmet Yakupoğlu’nun Fırçasından Mohaç başlıklı sergi ile başladı. Yakupoğlu’nun Osmanlı Devleti’nin 1526’da kazandığı Mohaç Savaşı’nı konu alan eserlerinin yer aldığı sergiye rektör yardımcıları Prof. Dr. Özer Aydın, Prof. Dr. Mustafa Arif Özgür ve Prof. Dr. Ayhan Kahraman, NG Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, akademik ile idari personel ile davetliler katıldı.

YAKUPOĞLU’NUN ESERİ SERGİLENDİ

Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, “Bugün Türk ve İslam tarihinin büyük Hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman’ın Osmanlı tahtına oturduğu gün Aynı zamanda şehrimizin ve ülkemizin çok değerli bir ressamı olan Ahmet Yakupoğlu’nun vefat yıl dönümünün de arifesindeyiz. Ahmet Yakupoğlu’nun sanatını yaşatmak, onun insanlığa yaydığı dostluk nefesini taze tutmak için bir dizi faaliyet içindeyiz. Rahmetli Ahmet Yakupoğlu’nun çok müstesna eserlerinden birisi de Mohaç Meydan Muharebesi’dir. Sadece bizde olduğunu düşündüğümüz bu nüshayı bugün sizler için sergiliyoruz” dedi.

Açılış töreninin ardından Rektörlük Kırmızı Salon’da düzenlenen etkinlikte ise Osmanlı İmparatorluğu’nun Altın Çağı ve Muhteşem Süleyman konulu panel gerçekleştirildi. Etkinliğin moderatörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak’ın panelistleri ve konularını aktardığı açılış konuşmasının ardından, Rektör Kızıltoprak tarafından sahneye davet edilen Nafi Güral, Ahmet Yakupoğlu’nun sanatı ve tarih bilinci hakkında bir konuşma yaptı.

DÜNYA TARİHİNDE İZLER BIRAKTI

Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Emine Dingeç, Kanuni Sultan Süleyman’ın yaşadığı döneme etkileri ve yaptığı yenilikler konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüsamettin İnaç ise Kanuni Sultan Süleyman’ın İslam dünyası ile Avrupa ve dünya tarihinde bıraktığı izler konusunda bilgiler sundu.

Etkinlik, Prof. Dr. Kızıltoprak’ın “Milletimizi ileri taşıyan padişahımızı andık. Bu anlamlı toplantı vesilesiyle yeni akademik yılın hayırlı olmasını temenni ediyorum. Aynı geçen yıl olduğu gibi başarılarla dolu ve sorunsuz bir akademik yıl olmasını diliyorum. Sizlerin özverili çalışmalarınız her türlü takdirin üzerindedir. Hep birlikte şehrimizi, üniversitemizi büyütmeye geliştirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandığı kapanış konuşmasının ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *