KÜSAD 2025-2026 YILI PROJELERİNİ DUYURDU; FRİGYA’NIN TANITIMI İÇİN HAREKETE GEÇİLDİ

228

KÜSAD 2025-2026 Yılı Etkinliklerini açıklayan KÜSAD Başkanı Bayram Yıldız, “Yeni Projemiz Dağlık Frigya Vadileri. Proje kapsamında 18 il merkezinde sergi yapacağız hedefimiz ise projenin Frigya’nın tanıtılması ve turizme katkı sağlamasına destek olmak” dedi. Yıldız, KÜSAD olarak kooperatif çalışmaları olduğunu da belirtti.

Kütahya Kültür ve Sanat Derneği (KÜSAD) 2025-2026 Yılı Sanat Etkinliklerini Kütahya Kültür ve Sanat Evi’nde düzenlenen Tanıtım Toplantısı ile duyurdu. Farklı karakterleri, farklı yetkinlik ve tecrübeleri, farklı bakış açısını bir araya getirdiklerini ifade eden KÜSAD Başkanı Bayram Yıldız, “Paletin üzerindeki her bir rengi temsil ediyor ve hep beraber sanat yapmayı amaçlıyoruz. Sanat ve kültür faaliyetlerini destekleyen ve tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde bu alanda yaratıcılık, üretkenlik ve duyarlılığı artırmak için proje, aksiyonlar, yayınlar yoluyla sanata katılımı yükseltmek ve sanatsal bakış açısını yaygınlaştırmak ve sanatsal kalkınmaya destek vermek en büyük hedeflerimizden birisidir.” Şeklinde konuştu.

ÜÇ DEV PROJE İLE

BÜYÜK BİR KATKI

KÜSAD’ın pozitif sanat anlayışının getirdiği sağduyu ve sanatın öğrettiği hoşgörünün birleşimi sayesinde geleceğin daha parlak ve aydınlık olacağına inandıklarını belirten Yıldız, “KÜSAD üyeleri olarak rüyamız gerçekleştirdiğimiz ve katkıda bulunduğumuz proje ve etkinliklerde aklın aydınlığı, sanatın yaratıcılığı kültür oluşumuna katkıda bulunan gelenekçi çağdaş ve ulusal uluslararası bir STK olmaktır. 1985 yılında kurulan derneğimiz ulusal ve uluslararası alanda birçok etkinlikler yapmış Kütahya’nın kültür ve sanat değerlerini tanıtmış ve bu konuda iddialı bir STK olma yolunda hızla ilerlemiştir.”dedi. Kuruluşun Beşiği Domaniç Projesi, Kurtuluşun Eşiği Dumlupınar Projesi ve şu anda da devam eden Sanatçı Gözüyle Aizanoi Projesi ile Kütahya’nın kültür ve sanatına büyük hizmet ettiklerini ifade eden Yıldız, her üç proje ile 15-16 ilde sergiler yaptıklarını açıkladı.

Kuruluşun Beşiği Domaniç Projesi ile Domaniç’in tanıtımına öncü olduklarını belirten Yıldız, “Kocayayla ve Topuk Yaylası turizme açıldı, bungolov evler yürüyüş yolları yapıldı. Doğa Fotoğrafçılığı Merkezi oluşturuldu. İlçenin endemik bitki örtüsü Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından gözlem altına alındı. Yapığımız 74 eseri Domaniç belediyesine 1 kuruş almadan verdik.” Dedi.

‘DUMLUPINAR’I PORSUK’UN ÖTESİNE GEÇİRDİK’

Kurtuluşun Eşiği Dumlupınar Projesi ile Dumlupınar ilçemizi tarihsel yönleriyle Porsuk Çayının ötesine geçiren tek dernek olduklarını dile getiren Yıldız, Dumlupınar Diorama Müzesi’nde proje kapsamında yapılan 68 eserin sergileneceğine değindi. Projemiz gölgesinde Orgeneral Asım Gündüz’ün doğum günü olan 1 Aralık günü akademisyenlerin katkısıyla anma günü düzenleyeceklerini belirtti.

Sanatçı Gözüyle Aizanoi Projesinde hayata geçirecekleri son 3 sergi kaldığını dile getiren Yıldız, proje bittiğinde yapılan eserlerin restore edilen konaklarda sergileneceğini belirtti.

YENİ PROJE: DAĞLIK FRİGYA VADİLERİ

Bu dönemde çalışmalarına bir yenisini eklediklerini açıklayan Yıldız, “Yeni Projemiz Dağlık Frigya Vadileri. KÜSAD ilklerin derneği. Bu konuda daha evvel bir proje yapan STK benim bildiğim kadarıyla yok. Proje için Frig Vadisini adım adım inceledik. Frigler çok eski bir medeniyet ve farklı alanlarda pek çok ilki başarmışlar. Bu kültürün izleri hala bizim coğrafyamızda var. Frigya projemizi 2025-2026 yıllarında 18 il merkezinde sergileyeceğiz.” Dedi. Yıldız, projenin Frigya’nın tanıtılması, Anadolu tarihinde öneminin incelenmesi, yörenin kalkınmasın katkı sağlamak, turizme canlılık sağlamak gibi hedefleri olduğunu dile getirdi.

EĞİTİMLER 1 ARALIK’TA BAŞLIYOR

Teknik gezilerin de devam edeceğini duyuran Yıldız, KÜSAD üyesi sanatçıların el sanatları ürünlerini pazarlayabilmesi için kadın kooperatifi oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. Sanatsal eğitime destek olduklarına da değinen Yıldız, “2025-2026’da güzel Sanatlar Fakültesi hazırlık kursları, hobi resim, tezhip, minyatür hat, keçe, sgrafitto, seramik, çini, takı tasarım, iğne oyası, kalemişi eğitimleri 1 Aralık 2024’ten itibaren eğitimler başlayacak. Cumartesi pazar dinletilerimiz devam edecek. Uzman akademisyen, ilimizde yetişmiş kanaat önderlerimiz uzmanlık alanları konusunda halkı aydınlatacak. Geleneksel lezzetlerimizi cumartesi günleri saat ikiden sonra dernek yararına yapıyoruz. Kütahya’mızın yöresel tatlarını bu mekanda tattırmak istiyoruz.” dedi.

Kütahya’yı KÜSAD kadar tanıtan başka bir STK olmadığının altını çizen Yıldız,  şöyle dedi: “Yapılanları baltalamamak lazım. Biz diğer STK’lara da destek vermeye hazırız. Tek hedefimiz Kütahya’yı tanıtmak, sanat evrenseldir. STK’lar siyaset üstü kurumlardır. Birinci hedefleri o bölgenin kültürel, sanatsal değerleridir. Tüm erklerle ve STK’larla Kütahya’nın tanıtımı için elimizi değil gövdemizi taşın altına koymaya hazırız. Tüm kurumlara mesafemiz eşittir Kütahya için her işbirliği hazırız.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *