JEOTERMAL SERACILIK KÜTAHYA’YA YAYILACAK

190

Simav Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin diğer ilçelerde de yapmayı planladıklarını açıklayan Ak Parti Kütahya Milletvekili Adil Biçer, Emet ve Hisarcık’tan başlayarak çalışmalarımız olacak. İlerleyen zamanda jeotermal kaynağın olduğu Gediz, Tavşanlı ve Kütahya merkezde de bunu yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.” Dedi.

Ak Parti Kütahya Milletvekili Adil Biçer, Kütahya’da devam eden tarım ve hayvancılık projelerine dair önemli gelişmeleri aktardı. 2023-2024 yıllarında önem arz eden ve dikkat çeken projeler olduğunu belirten Biçer, “Nohut işleme üretimi projesi, ayçiçeği üretimi geliştirilmesi projesi, seraların rehabilitasyonu projesi ile özellikle çayır mera ıslahlarının yapılması ile ilgili projelere 2024 yılı içerisinde ciddi paralar ayrılmış vaziyette. “ dedi. Bu projelerle yalnızca üretimin artırmadığını aynı zamanla çiftçilerin de gelir seviyesinin yükseldiğini belirten Biçer, 2024 yılında 29 proje, toplamda 37 milyon lira ile tarımsal modernizasyonun da gerçekleşmiş olduğunu ifade etti.

‘SADECE BARAJLAR DEĞİL BEREKET İNŞA ETTİK’

2025 yılı içerisinde Kadın Kooperatifleri Güçlendirme Projeleri, süt Soğutma Tankı Projeleri, yine Nohut ve Ayçiçeği Üretimi Projelerini hayata geçirmeyi hedeflediklerine değinen Biçer, 22 yıl boyunca bu topraklara sadece su taşıyan barajlar değil aynı zamanda bereket ve refahı da inşa ettiklerini vurguladı.

DSİ aracılığıyla Kütahya’ya toplam 11 milyar 570 milyonluk yatırımla 183 tesis, 21 baraj, 8 gölet, 24 sulama tesisi ile 124 taşkın koruma tesisin kazandırıldığını belirten Biçer, “2002 yılı öncesinde Kütahya’da ciddi bir sulama alt yapısı yokken 21 baraj ve 8 gölet inşa ederek Kütahya’nın su yönetimini bu süre içinde modernleştirdik. Kütahya’da devreye aldığımız 3 HES ile de 59,91 milyon kilovata yakın bir enerji üretiyoruz bu da Kütahya’mız için ayrıca bir değerdir. 2002 yılı öncesinde “Kütahya’da susuzluk kaderdir” diyenlere inat barajlar göletler konuşulur hale gelmiştir. Muhalefet bu yatırımları küçümseyerek halkımızı yanıltmaya çalışabilir ama Kütahyalı halkımız kimin hizmet ettiğini kimin boş konuştuğunu gayet iyi bilmekte ve değerlendirmektedir.”şeklinde konuştu.

3 BARAJIN YAPIMI YILLARA YAYILACAK

Kütahya’da çok elzem 3 tane gölet projesinin müjdesini verdiklerini belirten Biçer, “Yatırımı da alınmıştı. Cumhurbaşkanına da sunulmuştu. Ama alınan bir kararla 6 Şubat depreminden bu yana henüz başlanmamış olan yatırımlara başlamama yüzde 70 üzerinde olanlara ödenek ayırıp bitirme, yüzde 70 in altında olanları da yıllar yayılmış bir şekilde yapma kararı almıştı. Bu yüzden 3 tane barajımız henüz ihale aşamasına gelmedi. Ama ihalesi yapılan ödenekleri çıkan Gediz murat dağı barajı, Simav dağardı barajı gibi barajlılarımızda çalışmalarımız devam etmektedir.” Dedi.

‘DİĞER İLÇELERDE DE YAPMAYI PLANLIYORUZ’

Kütahya’da ilk olan ve Kütahya için örnek teşkil eden Simav Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin diğer ilçelerde de yapmayı planladıklarını açıklayan Biçer, “İmar çalışması ve sahada teknik anlamdaki çalışmalar yapıldı. Çünkü bizim kaynaklarımız bugün kullanıp yarına tüketeceğimiz kaynaklar değil. Yeraltı yerüstü kaynaklarımızı gelecek nesillere taşımada da görevliyiz.  Bu anlamda ciddi bir şekilde su yönetimiyle alakalı yeraltı kaynağının en olduğu tespiti ve sera yönetimi ile ilgili çok ciddi çalışma yapıldı. En son yapılan toplantıda da toplam 258 milyon liralık bir sözleşme imza atılarak 8 tane daha üretim kuyusu 2 tane de reenjeksiyon kuyusu toplam 11 kuyu için sözleşme yapıldı. Ön tahsis sözleşmeleri yapıldı. Altyapı ihalesi de yakın zamanda yapıldı.  Simav’da markalaşmış bir domatesimiz var. Özellikle Simav’ın güneşten yararlanma süresi rakımı diğer unsurlar dikkate alındığında bu domatese lezzetini veren avantajlı bir durum var bölgede. Bu sebepten dolayı burada başladığımız projeyi önümüzdeki yıllarda Kütahya’nın geneline yaymayı düşünüyoruz. Kütahya’mız her alanda da zengin olduğu gibi jeotermal kaynak alanında da zengin bir şehir. Emet ve Hisarcık başta olmak üzere yapılan fizibilite çalışmaları doğrultusunda buralardan başlayarak çalışmalarımız olacak. İlerleyen zamanda jeotermal kaynağın olduğu Gediz, tavşanlı ve Kütahya merkezde de bunu yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.” Şeklinde konuştu.

ENGİN SAĞLAM




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *