‘HAKLARIMIZ KISITLANIYOR’

178

Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şubesi ve Türkiye Sakatlar Derneği Kütahya Şubesi, engellilerin kullandığı araçların yenileme süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkaran ÖTV Kanunundaki değişikliklere tepki gösterdi. STK başkanları suistimallerin bedelinin, engelli bireylere ödetilmemesini, yaşam kalitelerini geri kazandıracak düzenlemeler istedi.

25 Aralık 2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen ÖTV Kanunundaki değişiklikler Cumhurbaşkanlığı kararıyla onaylandı. Değişikliklere Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şubesi ve Türkiye Sakatlar Derneği Kütahya Şubesinden tepki geldi.

Resmî Gazetede jet hızıyla yayımlanan ÖTV yasasının, engellilerin yaşam hakkını, özgürlüğünü ve temel insan haklarını hiçe sayan bir düzenleme olduğunu ifade eden Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şube Başkanı İsmail Barış, “Değişikliklerin yenileme süresini 5 yıldan 10 yıla çıkararak engelli bireyleri eski teknolojiye mahkûm ediyor. Gelişen güvenlik donanımlarına sahip araçlara erişimlerini engelliyor. Yerli üretim araçlarla sınırlayarak, engellileri, tekerlekli sandalye veya valiz gibi temel ihtiyaçları taşıyamayan yetersiz araçlarla yaşamaya zorluyor.” Şeklinde konuştu.

UYGUN OLMAYAN ARAÇLARI NASIL KULANACAĞIZ?

Bagajına tekerlekli sandalye sığmayan otomobilleri nasıl kullanacaklarını sorgulayan Barış, 3 yıl garanti süresi olan araçların 10 yıl boyunca satılamayacak olması, engellileri hurda araçlarla yaşamaya zorladığını ifade etti. Bu yasanın engelli bireylerin toplumda eşit katılım hakkını ortadan kaldırdığına değinen Barış, kararların yalnızca tüketen değil, üreten bireyler haline gelmesi için gereken engellileri toplumsal yaşamdan dışlayacağını belirtti.

STK’LARIN GÖRÜŞÜ ALINMADI

Kararın alınırken engelli STK’ların hiçbir görüşünün alınmadığını da dile getiren Barış, Bu durumu şiddetle kınadıkların, bu adaletsizliklere karşı her platformda mücadele edeceklerini ifade etti.

Resmî Gazetede yayımlanan bu düzenlemeye karşı olduklarına değinen Türkiye Sakatlar Derneği Kütahya Şube Başkanı Hatice Yakar, “Evde Bakım Yönetmeliği gelir kriteri, bakıma muhtaç bireyleri ve ailelerini yalnız bırakmaktadır.”dedi. 2008 öncesi işe giren engelliler için emeklilik şartlarının zorlaştırıldığını belirten Yakar, Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki eksikliklerin, protez ortez gibi ithal ürünlerden KDV alınmasının, medikal malzeme ihtiyaçlarını karşılayamayan engelli bireyleri ciddi mağduriyetler yarattığına dikkat çekti.

‘SUİSTİMALİ ENGELLİLERE ÖDETMEYİN’

Kanun değişikliğinin gerekçesi olarak ÖTV muafiyetindeki suistimallerin gösterildiğini ancak bu suistimallerin bedelinin, otomobili bizzat kullanan ortopedik engelliler ile görme, işitme ve zihinsel engelli bireylere ödetildiğini ifade eden Yakar, engelli bireylerin ulaşım hakkını, yaşam kalitelerini geri kazandıracak düzenlemeler talep etti.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *