Genç Romanlar Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Erdoğan, Osmangazi Mahallesinde vatandaşın arsasının metrekareye 4 bin evinin metrekareye 6 bin’e sayıldığını ancak kentsel dönüşüm kapsamında yapılan evlerin metrekaresinin 28 bine satıldığını ifade etti. Erdoğan, aradaki uçurumun karşılanamayacağını belirtti.
Kütahya’da kentsel dönüşüm projelerinin muhatabı vatandaşlar art arda seslerini yükseltmeye devam ediyor. Vefa Mahallesi sakinleri ve Küçük Sanayi Sitesindeki esnafların ardından Osmangazi Mahallesinde yaşayan vatandaşlar da kentsel dönüşüm sürecinde kendilerine sunulan şartların mağduriyet yaşatacağını vurguladı.
Mahalledeki son duruma dair konuşan Genç Romanlar Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Erdoğan, şu an hissedilenin kentsel dönüşüm değil, rantsal dönüşüm olduğunu belirtti.
![](http://gazetekirkuc.com/wp-content/uploads/2025/01/IMG_0166-1024x683.jpg)
‘DEVLET ALIRKEN 6 BİN
BİZE VERİRKEN 27 BİN’
Hiçbir tepkilerinin devlete olmadığını belirten Erdoğan, “Biz devletimize karşı değiliz. Biz sadece hakkaniyetli süreç istiyoruz. Biz, mahalleli olarak bir hesap yapıyoruz. Metrekare başına 4 bin liraya arsa alıyorlar. 6 bin lira ile 10 bin lira arasında evi alıyorlar. Ama vatandaş öderken metrekare 27 bin ila 28 bin liraya geliyor. O zaman arada afaki bir borçlandırma çıkıyor. Evimi arsamı 4 bine 10 bine alıp, evi 28 bine satarsan bu aradaki uçurumu mahalleli ödeyemez.” İfadelerini kullandı.
![](http://gazetekirkuc.com/wp-content/uploads/2025/01/1-kopya-1024x732.jpg)
‘RİSKLİ ALANA 12 KATLI BİNA DİKİLDİ’
Mahallelinin yerinde kentsel dönüşüm istediğini hatırlatan Erdoğan, “Bize yalan söylendi. Biz yerinde kentsel dönüşüm istedik ama şimdi öyle bir şey gündeme bile getirilmedi. Aynı mahallede yer aldığı için yerinde kentsel dönüşüm sayıyorlar bizi. Şu an bizim hissettiğimiz kentsel dönüşüm değil rantsal dönüşüm.” Dedi. Mahallenin riskli alan ilan edildi ama arka tarafa modern evler yapıldığını ifade eden Erdoğan, “Riskli alansa madem buralar neden 12 katlı bina diktiniz?” dedi.
YÜZDE 80’İ SOSYAL YARDIMLARLA GEÇİNİYOR
Osmangazi Mahallesinde Bölcek Çayırında 495 konut yapıldığını ifade eden Ali Erdoğan, “Bundan 20 gün önce ön görüşmeler başladı. Ön görüşmelerde bize arsa fiyatını söylemiyorlar. Şu kadara alıyoruz diye evin fiyatını da söylemiyorlar. Kendi verdikleri evin fiyatını da, metrekaresini söylemiyorlar. Mesela bizim evimiz 2+1. Şu kadar metrekare sen 90 metrekare ev hak ediyorsun diyor vatandaşa. 2 milyon da borçlandırıyor. Vatandaş da mağdur. Gece gündüz ben bunu nasıl öderim ödeyemem diye düşünüyor.”ifadelerini kullandı. Emekli maaşı ile geçinmenin zorluğuna vurgu yapan Erdoğan, Osmangazi mahallesinin yüzde 80’inin sosyal yardımlarla geçimini sağladığına geri kalan yüzde 20’nin ise zaten hasta ya da yaşlı kesim olduğuna değindi.
Osmangazi Mahallesi sakinlerinin 40 yıldır 50 yıldır hayatlarını aynı yerde sürdürerek mahallenin çamurunu çektiğini ifade eden Erdoğan, “Bir mahalle sakinimiz hesap yapmış. 1 milyon 400 lira borçlanma yapmış. TEFE,TÜFE de hesaplıyor. 15 yıl sonra bu para 6 milyon 671 bin lira yapıyor.” Şeklinde konuştu.
![](http://gazetekirkuc.com/wp-content/uploads/2025/01/IMG_0199-683x1024.jpg)
![](http://gazetekirkuc.com/wp-content/uploads/2025/01/IMG_0144-683x1024.jpg)
‘ROMAN VATANDAŞA AİTTİ
ORAYI PARAYA ÇEVİRDİLER’
Bugüne kadar Osmangazi’de yaşayan vatandaşları iki tur kentsel dönüşümle başka mahallelere giden vatandaşlar olduğunu ifade eden Erdoğan, “İlk tur Eski Başkan Mustafa İça zamanında modern evlerin olduğu yerdi. Roman vatandaşlara aitti orası. Orayı paraya çevirdiler. O vatandaşlarımızın da yüzde 80’i evsiz şu anda. Sonra Eski Başkan Alim Işık döneminde 2. Etap dönüşüm başladı. 1453 konutları ile takasa başladı. Şimdi de 3. Etap başladı.” İfadelerini kullandı.
Mahallede romanlar ve diğerleri olarak bir ayrımın bulunmadığını ifade eden Erdoğan, “Bizim gayemiz bu mahalledeki roman vatandaşlarımız değil. Biz burada yıllardır burada bir arada yaşıyoruz. Biz dernek üzerinden bütün mahallenin sesi olmaya çalışıyoruz. Roman da manav da bizim için aynıdır. Biz hepimiz kardeşiz. Biz toplanıyoruz mahalleli olarak roman manav bir arada geliyor. Mahalleli olarak herkes dertli. Sıkılan bıkan insanlar da var artık. Gitmek istiyorlar. Ama adil bir süreç istiyor. Afaki bir borçlanma ile gerçekten gitmek isteyen bile gidemez.” Şeklinde konuştu.
‘HANIMLA HER GÜN KAVGA EDİYORUZ’
Mahalleden kağıt toplayarak geçimini sağlamaya çalışan bir vatandaşın söylediklerini aktaran Erdoğan, vatandaşın “Kentsel dönüşüm başladığından beri, yatağıma bir dert girdi ben uyku uyuyamaz oldum. Hanımla her gün kavga ediyoruz. Ben çok zor durumdayım 700 bin lira eve para veriyor beni 2 milyonda borçlandırıyor.” Dediğini belirtti. Geçimini kâğıt, hurda toplayarak sağlayan bir kişinin bu borcu nasıl ödeyeceğini bilemediğini belirterek Osmangazi’nin genelde durumunun böyle olduğunu vurguladı.
![](http://gazetekirkuc.com/wp-content/uploads/2025/01/IMG_0182-1024x683.jpg)
‘ÇOK DEĞERLİ BİR MAHALLE
RANT MAHALLESİ OLDU’
Osmangazi Mahallesinin çok değerli bir mahalle olduğuna dikkat çeken Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: “Ama rant mahallesi yaptılar. Biz sesimizi duyurmak için her yere ulaşmaya çalışıyoruz. Bakanlık düzeyinde görüşmeler yapmaya çalışıyoruz. Umarım hakkaniyetli bir şekilde süreç ilerler. Belediye Başkanı Eyüp Kahveci ile ilgili de bir durum değil bu. Başkanın yapabileceği bir şey yok. Bu işle sadece bakanlık ilgileniyor. Bu iş bakanlığa devredilmiş. Sadece 2. Etapta gerçekleşen 1453 ile yapılan takaslar belediye ait. Ama şu an belediye ile ilgili hiçbir durum yok.”
FATMA SÜMER