Hayvan üreticileri aynı görüşte birleşti; KRİZ KAPIDA

1343

Kütahya’nın farklı noktalarında hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, kazandıklarının üretim maliyetlerini kurtarmadığını ve birçok üreticinin hayvancılığı bırakma noktasına geldiğini belirtti. Kurban Bayramı döneminde krizin derinleşeceği görüşünde birleşen hayvan üreticileri “Pahalı da olsa et bulmak zorlaşacak” ifadelerini kullandılar 

Üretim maliyetindeki artışlar, kırmızı et üreticilerinin elini kolunu bağlıyor. Kütahya’daki üreticiler GAZETE KIRKÜÇ’e kırmızı ette gelinen son durumu değerlendirdi.  Emet Subak Köyü’nde Yüzde 95’i meraya dayalı hayvancılık yapan Harun Doğan, 200 küsur hayvanını kurbandan sonra 100’ün altına düşüreceğini belirterek “Bu sene hayvancılıkla uğraşanlar sürüsünün 3’te 2’sini azaltacak” dedi. Yem fiyatlarının 250 TL’yi geçtiğini ifade eden Harun Doğan, “Bu sene kurbandan sonra bakın görün 10 hayvanı olan 5’e, 5 hayvanı olan 1’e düşürecek. Et fiyatları kentte yükseliyor ama köyde de insanlar işin içinden çıkamıyor. Fenni yem hariç kimse dışardan yem alımı yapmıyor. Balyasını arpasını buğdayını hep kendi ekip kaldırmasına rağmen kimse para kazanamıyor. Bir aylık sütünden 2 bin TL para kazanan hayvancı, ayda 2 bin 500 TL yem parası ödüyor. Üreticinin emeği boşa gidiyor. Aracı danayı 7 Bin TL’ye alıyor kestiriyor parçalıyor 17 bin TL’ye satıyor.” ifadelerini kullandı.

‘BIRAKMA NOKTASINA GELDİM’

Her harcama kalemlerine yüzde 150 oranında zam geldiğine değinen Abdullah Demir, önümüzdeki günlerde yem fiyatlarının dengeyi bulacağını düşündüğünü söyledi. Demir, maliyetlerin yüksek olduğunu ama ümit var olmak gerektiğini belirtti. 1milyon Euro’luk bir yatırımla köyünde büyük çaplı hayvancılık yaptığına değinen Ahmet Demirer, “Ancak şu an bırakma noktasına geldim. Üretimin düşmesinde en büyük üç sebep mazot, yem ve gübre fiyatları. Geçen sene 120 bin TL’ye aldığımız gübre çuvalı şuan 850 Bin TL. Geçen sene 6 TL’ye kullandığımız mazot şu an 17 TL. İnsanlar et fiyatlarından şikâyet ediyor birkaç sene sonra et bulunmayınca şikâyete gerek kalmayacak. Köylerde zaten insanlar bu yüzden durmuyor” dedi. Tavuğun bile yumurtasıyla yediği yemi ödemediğini belirten Demirer, asıl sıkıntının 8’inci 9’uncu aydan sonra derinleşeceğini ön görerek hızlı bir şekilde önlem alınmazsa üretimin daha da düşeceğini vurguladı.

‘DEVLET MÜDAHALESİNE RAĞMEN

FİYATLAR YÜKSEK’

Girdi maliyetlerinin yüksekliğinden şikayet eden Yakup Güldaş, “Bizim en büyük derdimiz mazot.  Yem fiyatları da devlet müdahale etmesine rağmen belimizi büküyor. Bugün yine yeme zam vardı. Başka illerden sürekli kesimlik hayvan için arayan var. Kurban Bayramı döneminde de böyle devam ederse büyük sorun yaşanır. Ben TÜİK verisi falan bilmem ama kendimden biliyorum normalde küçükbaş hayvan yetiştiriyorum her yıl 10 tane de kurbanlık sığır yetiştirirdim. 40 kişiye kurban oluyordu. Ben bu sene öyle bir şey yapmadım param yok bunu yapacak. Ben böyle etkilendiysem küçük çaplı üretici ne yapar bilmiyorum. Zaten çok sayıda üretimden çekilen, çok sayıda da bırakmak isteyen var” dedi.

 ŞEYMA DÖNMEZ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *