HEM AYNI HEM FARKLI

687

Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli’nin Kadınlar Günü’ne ithafen hazırladığı, tek bir kalıptan üretilerek tasarlanan porselen maskeler, hem bireylerin yaratılışındaki ortak nokta; hem de kadın ve erkek figürler arasındaki dikkatli gözlerden kaçmayan farklar ile kadın erkek eşitliğini vurguluyor

İş dünyasındaki başarısının yanı sıra sanatçı kişiliğiyle de adını duyuran Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli’nin eserlerinden oluşan  ‘Maskesiz Yüzler’ sergisi NG Müze’de açıldı.

Tek bir kalıptan üretilerek tasarlanan, kadın ve erkek arasındaki eşitliği porselen maskeler ile ön plana çıkararak vurgu yapan Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli’nin eserlerinin yer aldığı ‘’Maskesiz Yüzler’’ sergisi Kütahya’daki NG Müze’de ziyaretçileriyle buluştu.

EŞİTLİĞİ VURGULUYOR

Sema Güral Sürmeli’nin bedensiz kadın ve erkek yüzlerinin formlarından oluşan “Maskesiz Yüzler” sergisi, porselen maskeler aracılığıyla kadın ve erkek arasındaki eşitliği sanatseverlere aktarıyor. Aynı kalıptan çıkan kadın ve erkek figürleri, bireylerin yaratılışındaki ortak noktayı vurguluyor. İlk bakışta kadın ve erkek ayrımının fark edilmediği maske tasarımları, kadınlar ve erkeklerin yaratılış bakımından aynı olduğunu anlatırken; biraz daha dikkatli bakıldığında gözler önüne serilen detaylar kadın ve erkeklerin aslında bir o kadar da farklı olduğunu gösteriyor.

Serginin açılış konuşmasında, porseleni ve kadını birbirine çok benzettiğini belirten Sema Güral Sürmeli, “Hassaslığı, narinliği, sert ve güçlü duruşu ama buna rağmen bir o kadar kırılgan olabilmesi… Porseleni kırıldığı zaman yapıştırabilirsiniz ama hiçbir zaman eskisi gibi dayanıklı, şeffaf olmaz. Bu nedenle porselen kadınla çok örtüşen bir malzeme. Güç, sağlamlık, dayanıklılık, asalet, zarafet, hassaslık… Bunların hepsi bir arada olduğu zaman kıymetli. Güçlü kadınlar ve bu güçlü kadınların yanında her daim duran erkekler… Birlikte olduğumuzda daha güçlüyüz. Buna da vurgu yapmak istedim.” İfadelerini kullandı.

ŞEYMA DÖNMEZ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *