Down Sendromu’nun bir hastalık olmadığına vurgu yapan Kütahya Down Sendromlular Dernek Başkanı Mestan Koca, “Down Sendromluların tipik görüntülerinden kaynaklı olarak ön yargılar var bu ön yargıların yok olmasını istiyoruz. Hep aynı şeyi diyoruz sevgi ve empati” dedi.
’21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’nde Down Sendromlu bireylerin sorunlarına dikkat çekmek ve toplumda farkındalık yaratmak gerektiğini belirten Kütahya Down Sendromlular Dernek Başkanı Mestan Koca GAZETE KIRKÜÇ’e açıklamalarda bulundu.
‘ACINACAK BİR ŞEY YOK’
Bir kromozom anomalisi olan Down Sendromu vücudumuzda olması gereken 46 kromozom sayısının 47 olması bu farklılığın nedeni ise; iki adet olması gereken 21. kromozomdan üç adet bulunması. Kütahya’da Down Sendromuna farkındalık yaratmak için uzun yıllardır mücadele eden Kütahya Down Sendromlular Dernek Başkanı Mestan Koca, Down Sendromlulara nasıl yaklaşılması gerektiğini belirtti. Down Sendromlu bireylerin acınacak bir şeyi olmadığına vurgu yapan Mestan Koca, “Acıma istemiyoruz, farkındalık istiyoruz. Biz Down Sendromluların haklarını bilin istiyoruz.” dedi
‘DOWN SENDROMU HASTALIK DEĞİL’
İnsanların, Down Sendromu ne bilmediğini ve bunu bir hastalık sandığını ifade eden Mestan Koca, “Tipik görüntülerinden kaynaklı olarak ön yargılar var bu ön yargıların yok olmasını istiyoruz. Hep aynı şeyi diyoruz sevgi ve empati…” şeklinde konuştu. Zihinsel engelin bir parçası olan Down Sendromu hakkında bilgi veren Mestan Koca, Down Sendromu’nun çok değişik yapılanması olduğunu belirtti. Engel tiplerinin farklılaştığına değinen Koca, Kütahya’da Down Sendromlu hafif düzey bireylerin, Yavuz Sultan Selim Özel Eğitim Uygulama Okulu’nda , orta hafif düzeyde olanların Çinikent Özel Eğitim İlk veya Ortaokulu, Bahattin Çini Özel Eğitim Meslek Okulu ya da Kütahya Bahattin Çini Özel Eğitim Meslek Okulu’nda eğitimlerine devam ettiğini açıkladı.
21 Mart Dünya Down Sendromlular Farkındalık gününde Down Sendromlu bireylerin sosyal hayata kazandırılmasının önemine vurgu yapan Mestan Koca, “Dernek olarak bugüne özel etkinlikler düzenledik. Dün Sera AVM’de “Hayata +1 Gözle Bak” diye bir etkinlik düzenledik. Down Sendromlu çocuklar etkinlik katılımcılarının fotoğraflarını çekti. Onların bakış açısını yakalamaya çalıştık. Hedefimiz toplumsal farkındalıktı” şeklinde konuştu.
CAHİT ÖZEL’E RAHMETLE
Kütahya Özel Eğitim ve Down Sendromlular Derneği’nin 1992 yılında kurulduğunu belirten Mestan Koca, “Bahattin Çini Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı olarak çalışıyorum. 32 yıllık Zihinsel Engelliler öğretmeniyim. STK olarak 30 yıllık bir derneğiz, 1992’den bugüne geldik bu yıl 30’uncu yılımız. Rahmetli Cahit Özel Abimiz ile birlikte yürütüyorduk işleri. Buradan kadim abime rahmet diliyorum tekrardan.” Dedi.
ŞEYMA DÖNMEZ