NEVRUZ ATEŞİ YANDI

534

Tüm Türk Dünyası’nda baharı ve kardeşliği hatırlatan Nevruz kutlamalarının Kütahya’daki adresi DPÜ’de nevruz ateşi yakıldı. İl protokolünün demir dövdüğü etkinlikte konuşan DPÜ Rektörü Kazım Uysal, “Nevruz Türk Bayramıdır.” İfadelerini kullandı

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya Valiliğinin himayelerinde gerçekleşen Nevruz etkinliğine ev sahipliği yaptı. Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Kütahya Vali Vekili Halil İbrahim Ertekin, Kütahya Garnizon Komutanı Hv. Tuğg. Necati Gündüz, Kütahya, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Kâzım Uysal, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Cem Algın, DPÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muammer Gavas, İl Emniyet Müdürü Necmettin Koç, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Murat Kırbaç, dekanlar, il müdürleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu, İstiklâl Marşı ve Nevruz duasının ardından etkinliğin açılış konuşmasını yapan DPÜ TÖMER Müdürü Doç. Dr. Ahmet Uslu, Nevruz Bayramının tarihinden bahsederek  “Ağaçlar, çiçekler, böcekler bütün mahlukatın uyanışa geçtiği Nevruz, İlahi Kudret’in başka bir boyutta tecelli ettiği bir bayramdır. Tarihin derinliklerinde hayırlara, güzelliklere vesile olan bir gündür. Türkler tarafından çok eski tarihlerden itibaren kutlanan ve genelde Yeni Gün olarak adlandırılan Nevruz, Osmanlılarda da bahar bayramı ve yeni yılın başlangıcı olarak kutlanmıştır” dedi.

‘NEVRUZ BAHAR BAYRAMIDIR’

Nevruz bayramını tebrik eden DPÜ Rektörü Kazım Uysal, “Nevruz Türk Bayramıdır. Tüm Türk dünyasında yaygın olarak kutlanır. Nevruz, Türklerin İslamiyet’ten önceki dönemlerinde de kutlanan bir bayramdır. Nevruz, bahar bayramıdır. Nevruz bayramı ile baharın gelişi kutlanır. Bahar mevsimi ise ilahi sanat eserlerinin çoklukla yaratılma ve sergilenme zamanıdır. İşte Nevruz, bahar mevsiminde yaratılan eşsiz sanat eserleri olan bitki ve hayvanları görmeye istekli olmaktır. Bağları ve bahçeleri bir fuar alanı gibi görmek ve çoşku ile seyretmektir.” İfadelerini kullandı.

Nevruz, rızkı, bolluğu, bereketi ve dirilişi ifade ettiğine dikkat çeken Rektör Uysal, Kur’an’ı Kerim’de insanın öldükten sonra tekrar diriltileceğini bahar mevsimi ile anlatıldığına değindi. Sevgi ve kardeşliği ifade eden Nevruz’un, doğaya, varlıklara ve insana karşı sevgiyle dolmasına vesile olduğunu belirten Rektör Uysal,  Nevruz vesilesiyle ateş ve demir nimetlerine şükrü de vurguladı.

Birçok ülkede kutlanan Nevruz’un kardeşliğe sevgiye dayanması sebebiyle aslında dünyanın içinde bulunması gereken durumu anlattığını dile getiren Kütahya Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, dünyadaki kaynaklar adaletli kullanıldığını zaman kardeşlik sevginin kalıcı hâle geleceğini belirtti.

SAVAŞIN SON BULMASINI DİLEDİ

Rusya – Ukrayna savaşının son bulmasını da temenni en Ertekin, “İnsanların bu günlerde soğukta ateş altında evsiz kalması doğru değil. Tasvip edilemez. İnşallah bu tüm dünya için kardeşlik bayramı olur. Sevgili öğrenciler sizlerin de nevruz bayramını kutluyorum. Türkiye huzurlu bir ülke Kütahya ise huzurlu bir şehir. Sizlerin Kütahya’yı sevdiğinizi biliyorum her geçen gün bizim misafir öğrenci sayımız artıyor. Şu an 83 ülkeden misafir öğrencimiz var inşallah bu sayı artacak. Sizlere tavsiyem kendinizi her açıdan geliştirmenizdir. Ve sonrasında donanımlı ve yetişmiş olarak kendi ülkelerinize dönmeniz. Tabi Türkçeyi çok iyi öğrenmenizi arzu ederiz.” Şeklinde konuştu.

DPÜ Halk Oyunları Topluluğu öğrencileri Kütahya ezgileri eşliğinde yöresel oyunlarını sergiledi. Farklı ülkelerin öğrencileri de yerel dans gösterileri düzenlendi. Program sonunda Nevruz ateşi yakılarak, geleneksel demir dövme etkinliği gerçekleştirildi.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *