OBJEKTİFİN ARKASINDA +1 FARKLA

710

Sera AVM’de Kütahya Özel Eğitim ve Down Sendromlular Derneği tarafından düzenlenen farkındalık etkinliğinde Down Sendromlu bireyler, kameraların arkasından katılımcıların farkındalığını ölümsüzleştirdi

21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’nde Kütahya Özel Eğitim ve Down Sendromlular Derneği, Down Sendromlu çocuklar ve aileleriyle birlikte Sera AVM’de “Hayata +1 Gözle Bak” adlı farkındalık etkinliği düzenledi.

Dernek Başkanı Mestan Koca etkinlik ile ilgili açıklamalarda bulunarak “Bugüne kadar Down Sendromlu çocuklarımıza bizler sevgi, hoşgörü ve şefkatle bakıyorduk. İstedik ki bugün onlar bize o kalp gözleriyle baksınlar, sıcacık sevgileriyle kameraların arkasından bizleri görüp ölümsüzleştirsinler. Bunun için Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sosyal Yaşamı Destekleme Topluluğu öğrencileriyle işbirliği yaparak fotoğraf çekme konusunda onlardan destek aldık.” İfadelerini kullandı.

Kütahya halkının derneğe ve çocuklarımıza göstermiş olduğu ilgi ve alakanın kendilerini son derece memnun ettiğini belirten Mestan Koca, şu ifadelerini kullandı: “Farkındalık gününde elimizde sosyal mesajlarımızı içeren dövizlerimizle gezerek dikkat çekmeye ve farkındalık oluşturmaya çalıştık.”

“30 yıllık geçmişe sahip derneğimiz özel eğitim ihtiyacı olan başta Down Sendromlu çocuklarımız olmak üzere Zihin Engelli ve Serebral Palsi (Beyin Felçli) çocuklarımıza hizmet etme düsturu ile her zaman hazırdır. Kütahya halkımızın destekleriyle her geçen daha da güçlenmektedir.”

HEDEF DOWN SENDROMLU

BİREYLERE İŞ İMKANI SUNMAK

1992 yılında Özel Eğitime Muhtaç Çocukları Koruma Derneği adıyla kurulan dernek, 2018 yılında yapılan tüzük değişikliği ile Kütahya Özel Eğitim ve Down Sendromlular Derneği adıyla faaliyetlerine devam ediyor.  Kütahya Merkezi ve ilçelerinde bulunan özel gereksinimli Down Sendromu, Ağır-Orta ve Hafif Düzeydeki Zihinsel Engelli (Mental Retarde) ve Serebral Palsi (Beyin Felçli) bireylerin eğitim, spor, sosyal ve kültürel faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak ve bu konuda çalışmalar yapan  kişi ve kuruluşlara destek vermek amacı ile kurulan derneğin hedeflediği projelerin başında Özel Eğitim gerektiren bireylere iş imkanı sunmak üzere Atölye-Cafe açarak toplumsal bütünleşmeyi sağlamak.

DOWN SENDROMU NEDİR?

İnsan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 olup hücre bölünmesi sırasında insan vücudunu oluşturan kromozomların 23 tanesi anneden, 23 tanesi ise babadan gelmektedir. Down Sendromlu bireylerde ise 21. kromozomun 2 değil 3 adet olması nedeniyle toplam kromozom sayısı 46 değil 47 olmaktadır. Down sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır, bir kromozom anomalisidir. Ortalama her 800 doğumda bir görülen Down Sendromu,hafif veya orta seviye zihinsel ve fiziksel gelişim geriliğine sebep olur. Down Sendromlu bireyler, erken eğitim programları, fizyoterapi, dil terapisi, alternatif terapiler, oyun grupları gibi seçenekler sunulursa bir çok gelişmeyi hızla sağlayabilirler. İlkokul, ortaokul, lise, hatta üniversite bitirebilmektedirler. İkinci bir dil öğrenebilmekte, iş yerlerinde çalışabilmekte, bağımsız veya yarı bağımsız hayatlar sürebilmektedirler.

ŞEYMA DÖNMEZ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *