‘ULUSLARARASI STANDARTLARDA PERSONEL YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ’

931

Türkiye’de Adli Bilimler alanında yeni bir meslek grubu oluştuğunu belirten KSBÜ Rektörü Vural Kavuncu, “Öğrencilerimizin adli bilimler alanında uluslararası standartlarda yetişmesi için gerekli altyapıları da hızla tamamlıyoruz” dedi. Vali Ali Çelik ise güvenli toplumda bilimsel verilerle delillendirme sürecinin önemine değindi

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesinde (KSBÜ) Adli Bilimler Sempozyumu Açılış Programı gerçekleşti. Açılış programına T.C. Kütahya Valisi Ali Çelik, Belediye Başkan Vekili Abdullah Damcı, KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu, DPÜ Rektörü Kazım Uysal, protokol üyeleri, emniyet mensupları, akademik ve idari personel, basın mensupları ile öğrenciler ve davetliler katıldı.

KSBÜ Hekim Sinan Konferans Salonunda düzenlenen açılış programı Ferace Zeybeği gösterisi ve müzik dinletisi ile başladı. Ardından açılış konuşmalarına geçildi.

TÜRKİYE’DE İLK

KSBÜ Adli Bilimler Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Harun Şener yaptığı konuşmada, Türkiye’de devlet üniversitelerinde KSBÜ Adli Bilimleri Bölümünün bu alanda ilk olduğunu belirterek, bölüm hakkında bilgi verdi. 

Sempozyum Başkanı ve Adli ve Klinik Toksikoloji Derneği (AKTOD) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu ise adli bilimlerin dünyada gelişmekte olan bir alan olduğunu vurgulayarak, sempozyumun öneminden bahsetti.

‘YENİ YÖNTEMLERE İHTİYAÇ VAR’

KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu adli bilimler alanında duyulan ihtiyaç konusunda bilgi vererek, “Dünyada gelişmekte olan bu alan ile ilgili yeni yöntemlere, yeni kavramlara ihtiyaç var. Artık suçun tanımı değişti. Bunları da araştırma kurumları yapar. Biz de üniversite olarak bu alana katkı sunmak istedik. Daha önce İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ile görüştüğümde, ‘Hocam bu alanda çalışmalar gerçekleştirin.’ dedi. Biz de o doğrultuda başladık. Gerekli altyapıları hızla tamamlıyoruz. Ülkemizde bu alanda yeni bir meslek grubu oluşuyor. Nereye varmak istiyoruz? Adli bilimler alanında uluslararası standartlarda iyi personel yetiştirmek istiyoruz.” dedi. Suç tanımı ve alanlarının değiştiği dünyada yeni yöntem ve tanımlara ihtiyaç olduğuna dikkat çeken KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu, “Bunları belirleyecek olan da araştırma kurumlarıdır. Biz de üniversite olarak bu alanda kendimize bir görev biçtik. Bölümümüz, sadece lisans eğitimi değil bu konudaki bilimsel araştırmaları yapma düsturuyla kuruldu. Yetkin, öncü bilimsel yöntemler geliştirerek bu alanda mücadele eden kurumlara destek olmak istiyoruz. Öğrencilerimizin adli bilimler alanında uluslararası standartlarda yetişmesi için gerekli altyapıları da hızla tamamlıyoruz” dedi.

GÜVENLİK ARAYIŞININ VAZGEÇİLMEZ UNSURU

Adli bilimler alanında nitelikli insan kaynağına ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Vali Ali Çelik, “Devletlerin varoluşunun en temel yaklaşımlarından birisi insanlarının güvenlik arayışıdır. Çok sık kullanılan tabir son dönemlerde, özellikle adli yargı mercilerinde suçla mücadele ederken ya da suçu kişiyle ilişkilendirirken delilden suçluya gitmek, suçu delillendirerek ortaya koymaktır. Bu insanlığın en temel yaklaşımı olan güvenlik arayışının vazgeçilmez unsurlarından bir tanesidir. Bugünün dünyasında özgürlükler, haklar kavramının da hepimiz için ne kadar değerli olduğunu görüyoruz. İçişleri Bakanımız Sn. Süleyman Soylu’nun da ifade ettiği gibi, adli bilimler üzerine çalışılması, yoğunlaşılması gereken bir alan. Adli bilimler alanında uzmanlaşmış, nitelikli insan kaynağına çok ciddi ihtiyacımız var. KSBÜ Adli Bilimler Bölümü bu alandaki açığı kapatmak için başlangıç olacak” diye konuştu.

Vali Çelik, delillendirme sürecinin bilimsel veriler ve nitelikli insanlarla yapılmasının güvenli toplum arayışına büyük katma değer sağlayacağını kaydetti.

KAPLAN BOMBA İMHA ROBOTU İNCELENDİ

Konuşmaların ardından emniyet mensuplarının stantları gezildi. Bomba imha ve olay yeri inceleme ekiplerinin teçhizatlarını da inceleyen Vali Çelik ile protokol üyeleri, ‘Kaplan Bomba İmha Robotu hakkında bilgiler aldı. Kaplan’ın ASELSAN tarafından üretildiğini dile getiren Vali Çelik, el yapımı patlayıcıların zorlu koşullar altında, güvenli bir mesafeden etkisiz hale getirilmesi için üretilen bomba imha robotunun en önemli özelliklerinin gücü, sağlamlığı ve kullanım kolaylığı olduğunu söyledi.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *