TÜM KAMU BİNALARI YENİLENDİ ADLİYE SONA KALDI

490

Kütahya’da hemen hemen tüm kamu binasının yenisinin yapıldığını fiziksel yetersizliğine rağmen Adliye Binası’nın ise sona bırakıldığını belirten Baro Başkanı Av. Ahmet Atam, yeni yapılacak binanın da yetersiz kalacağını ifade etti.  Atam, adliye hizmet binalarının şehrin birbirine uzak üç ayrı noktasında bulunmasını yaratacağı soruna da değindi

Kütahya Barosu 5 Nisan  Avukatlar Günü sebebiyle Kütahya Adliye Sarayı’nda tören düzenlendi. Törene Vali Yardımcı Dr.Halil İbrahim Ertekin, Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Necati Gündüz, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Kütahya Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Erkan Pir, Adalet Komisyon Başkanı Savaş Tek, İdare Mahkemesi Başkanı Ferid Cengiz DPÜ Rektörü Prof.Dr.Kazım Uysal, KSBÜ Rektörü Prof.Dr.Vural Kavuncu İl Emniyet Müdürü Necmettin Koç,Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Murat Kırbaç katıldı.

Tören Baro çelenginin Atatürk Anıtına Sunulması, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende Baro Başkanı Av.Ahmet Atam tüm meslektaşlarının Avukatlar gününü kutlayarak “Bugün aynı zamanda savunmanın hukuk adına dertleşme, çözüm üretme, kendini ifade etme ve nefes alma günüdür.” Dedi. Hukuk fakültelerinin hala yetersiz imkanlarla açıldığını ve giderek çoğalmasına bir sınırlama getirilmediğini belirten Ahmet Atam, ciddi bir hukuk eğitimi reformunun halen yapılmadığına değindi. Hakim ve savcılığa kabulde yapılan sözlü sınavın hala liyakat açısından tartışıldığını hatırlatan Atam, şiddet olaylarına yasal düzenleme beklediklerini yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle avukat intiharlarının günden güne arttığını ifade etti.  

‘ÜÇ BİNA ÜÇ AYRI YERDE’

Kütahya’da hemen hemen tüm kamu binalarının yenisinin yapıldığına dikkat çeken Atam, “Adliyemizin fiziki durumunun yetersizliği yıllardır göz önünde iken, bu sorunun çözümünün en sona bırakılması ve yeterli bir adliye binamızın olmayışı, temeli atılan çevre yolundaki yeni adliye binasının, bundan yıllar sonrası bir yana;  şu an için dahi gereksinimi karşılayamayacak durumda” dedi. 250 bin nüfuslu bir Anadolu kentinde birbirinden ayrı ve aralarında şehrin ölçeğinde uzak sayılabilecek mesafede Böcek’te, Sera da ve Adliye Sarayı’nda olmak üzere 3 ayrı yerde adliye binasının hizmette olacağı belirten Atam, bunun bir problem olduğunu vurguladı.

Anayasal ve zaruri bir hak olan savunma hakkının lüks ihtiyaçmış gibi görülüp avukatlık hizmetlerindeki KDV için tüm alanlarda indirime gidilmediğini, avukat stajyerlerine sosyal haklarının halen verilemediğini kamu avukatlarının özlük haklarının halen iyileşmediğini belirten Atam, avukatın yargıda ötekileştirildiğini dile getirdi. Atam, “Cumhuriyet Savcılığında bir dosyayı inceleme talebimiz dahi zaman zaman kişinin, o anki ruh haline kalıyor. Yerli yersiz gizlilik kararları alınarak inceleme hakkımız kısıtlanıyor. Bazen kişisel kaprislerin avukat üzerinden gideriliyor ve hatta C. Savcısının odasına, sebebini bilmediğimiz, anlayamayıp, adını koyamadığımız nedenle polis memuru ile birlikte, onun nezaretinde  girebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘HERKESİN HER AN AVUKATA İHTİYACI OLABİLİR’

Herkesin her an bir avukata ihtiyacı olabileceği gerçeğinin unutulmaması gerektiğini belirten Atam şu ifadeleri kullandı, “İlimiz özelinde yerel işleyişten kaynaklı sorunlar, gerek C. Başsavcılığımız ve gerekse Adalet Komisyonu Başkanımız tarafından hep önemsenmiş  ve hassasiyetle giderilmeye çalışılmıştır.  Tüm bu sorunlarımıza rağmen her ne olursa olsun, bizler hiç bir zaman ümitsizliğe düşmeyip, mücadelemize devam ediyoruz. Hukuk devleti mücadelesinde ve hukukun üstünlüğünün tesis edilmesinde etkin bir rol oynadığımızın ve gücümüzün farkındayız. Bizler, cesur ve bağımsız olmalıyız. Hiç bir kişinin, grubun ya da siyasi oluşumun etkisinde kalmadan;  adaletin tecellisi, hukukun üstünlüğü, adil yargılanma hakkı için her tür hukuksuzluğa karşı dik bir duruş sergileyerek;  doğrunun ve haklının yanında yer almalıyız.

‘İSTİSMAR MAĞDURLARININ YANINDAYIZ’

“Bu bilinçle Kütahya Barosu olarak birçok çalışmamız oldu, birçok yararlı işe de imza attık. Örneğin; bir doğa harikası olan Murat Dağında olduğu gibi, bir süre önce Simav Örencik, Tavşanlı Avcılar da Altın Gümüş madeni açık ocak kapasite artırımı projesi için verilen Çevre ve Şehircilik Bakanlığının “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararının iptali istemiyle dava açtık doğayı ve insanımızı koruma adına çalışmalarımıza başladık. Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonumuzun etkin çalışmaları ile şiddet gören, istismara uğrayan kadın ve çocuklarımızın, gerek soruşturma aşamasında ve gerekse dava aşamasında yanlarında yer almaya ve farkındalık çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yine Adli Yardım Komisyonumuzun yoğun ve titiz çalışmalarıyla, maddi imkanı bulunmaması nedeniyle, avukat tutamayacak durumda olan hemen hemen tamamı kadınlarımızdan oluşan bir çok kişiye tüm masraf ve vekalet ücreti Baro Başkanlığımızca karşılanmak üzere kendilerine avukat tayin ettik, yanlarında yer almaya da devam ediyoruz.”  

Bu güne kadar toplumsal hiçbir olayda sessiz kalmayan Kütahya Barosu’nun bünyesindeki 500 ü aşkın avukatın dünya görüşüne saygı duyarak, faaliyetlerine devam ettiğini belirten Atam, “Bizim tek bir tarafımız vardır; o da; hukukun üstünlüğü, hak ve adalettir. Bizler “ayrıştırmayı değil bilgilendirip  birleştirmeyi tercih ediyoruz.” dedi

ŞEYMA DÖNMEZ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *