KÜTAHYA ÇİFTÇİSİNE 179,3 MİLYON TL DESTEK

543

“Ekilmedik Yer Kalmasın” hedefiyle Kütahya çiftçisine 11 ton yağlık ayçiçeği, 146 ton nohut tohumu, şeker ve 400 ton gübre dağıtımı gerçekleştirildi. Sürdürülebilir gıda üretim için nitelik ve verimliliğin artırılması gerektiğine dikkat çeken Vali Çelik, çiftçiye toplam 179,3 milyon TL destek verildiğini açıkladı

Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 2022 yılı “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında düzenlenen programda; çiftçilere; 11 ton yağlık ayçiçeği, 146 ton nohut tohumu, şeker ve 400 ton gübre dağıtımı gerçekleştirildi.

Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Pazartesi Kapalı Pazar alanında yapılan çiftçilere destek amaçlı tohum, fidan ve fide dağıtım törenine Vali Ali Çelik, Milletvekili Ceyda Çetin Erenler, Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Özçalık ve il protokolü ile birlikte üreticiler katıldı.

Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından üreticilere yağlık ayçiçeği tohumu, nohut, gübre ile birlikte arı yetiştiricilerine şeker dağıtımı yapıldı.

‘EKİLMEDİK YER KALMASIN’

Tarım ve Orman Bakanlığının “Ekilmedik Yer Kalmasın” hedefine İl Özel İdaresi’nden de güçlü bir destek geldiğini belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Özçalık, “Bugün 11 ton ayçiçeği, 146 ton nohut tohumu, yaklaşık 18.000 adet ceviz ağırlıklı meyve fidanı yanı sıra Arıcılarımıza da 54 ton indirimli şeker teslimine başladık. Ayrıca İgsaş Gübre Fabrikamızdan verilen 400 ton gübre yardımını da önümüzdeki hafta içinde teslim edeceğiz.Bizim vazifemiz tohumu toprakla buluşturanlara yardımcı olmak.” İfadelerini kullandı.

Vali Ali Çelik’in  belediyeler aracılığı ile böyle bir desteklemeyi yapabileceğimizi söylemesi ile birlikte, bu işin ne kadar önemli olduğunu anladıklarını belirten Başkan Alim Işık, “Geçen ay yaptığımız törenle, Kütahya Belediyesine ait olan 26 mahallemize benzer destekleri yaptık. Geride kalan iki yıllık süreçte dünyanın yaşadığı pandemi etkisi ile başta tarım olmak üzere tüm üretimlerin ne kadar önemli olduğunu tüm dünya öğrendi. İçinde bulunduğumuz şartlarda bu desteklerin çok anlamlı olduğunu ifade ediyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Üreticilerimize hayırlı olsun” dedi.

Vali Ali Çelik, İl Tarım Müdürlüğünce hazırlanan proje kapsamında İl Özel İdaresinin de finansman desteğiyle il genelinde 22 bin dekar alan için 11 bin ton yağlık ayçiçeği tohumu, 146 ton nohut tohumu dağıtılacağını söyledi.

Yağlık ayçiçeği tohumundan bin 574 çiftçi, nohut tohumundan ise bin 55 çiftçinin faydalanacağını dile getiren Vali Çelik, “Toplam 3,4 milyon TL bütçeli projelerimizden talep eden tüm çiftçilerimize tohum teslim edilecek” dedi.

İGSAŞ’TAN 3 MİLYON’LUK GÜBRE

 Vali Çelik, İstanbul Gübre Sanayi A.Ş.’ye (İGSAŞ) 3 milyon TL değerinde 400 ton gübre desteği için de teşekkür etti.

Sürdürülebilir gıda üretiminin yaygınlaştırılması için tarımsal faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi, nitelik ve verimliliğin artırılması gerektiğine dikkat çeken Vali Çelik, “Hem devletimizin vermiş olduğu destekler hem de nihai ürünün kendisinin edeceği maliyet analizleri yapıldığı zaman günün sonunda çiftçimizin ektiği üründen kazançlı çıkacağı, gelirine fayda sağlayacağı çok net görünüyor” dedi.

2021 yılında Kütahya çiftçisine bitkisel üretimde 88 milyon lira, hayvansal üretim için yaklaşık 75 milyon lira aktarıldığını aktaran Vali Çelik, “Makine ekipman hibelerine 5,3 milyon TL, bakanlık genel bütçesi ile gerçekleştirilen ilimize özel projelerle 2,7 milyon TL ve il özel idaresi bütçesi ile gerçekleştirilen projelerle 6,3 milyon TL olmak üzere toplam 179,3 milyon TL destek verildi” diye konuştu.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *