SAHİ NELER OLUYOR BİZE?

675

 Değerli okurlarım, size bu köşeden hep sevindirici, güzel, iç açıcı mevzulardan bahsetmek isterdim. Lakin hayatın gerçekleri bazen buna izin vermiyor. Ne yapalım buda gazeteciliğin cilvelerinden biridir. Maalesef bugün içimizi acıtan, kaygılandıran üzücü bir o

Kadarda düşündürücü bir yazı ile karşınızdayım. Son aylarda ailelerde şiddetli geçimsizliğin, boşanmaların arttığı söyleniyor. Çıkan haberlerden de bunları görüyoruz okuyoruz. Kütahya’da dahil olmak üzere her yerde artış var. TÜİK verileri öyle diyor. Bu tür haberler sanıyorum çok kişiyi derinden üzüyor ve bize neler oluyor diye sorduruyor. 13 Nisan tarihli Kütahya Postası gazetesinin manşetten verdiği ” BOŞANIYORUZ” başlıklı bir haber vardı. Boşanmalara dikkat çeken o haberi okurken büyük üzüntü duydum, içim daraldı kaygılandım.

  Deneyimli gazeteci arkadaşımız Hasan Demir’in, anlamlı bir fotoğrafla verdiği haber özetle şöyleydi. ” TÜİK verilerine göre Kütahya’nın mutluluğu tartışıla dursun, diğer yandan Kütahya’da ki boşanma oranlarının artması vatandaşı tedirgin ediyor. Özellikle son günlerde sosyal medyanın popülerleşmesine bağlı boşanmaların daha da arttığı öne sürülüyor. En mutlu iller arasında gösterilen Kütahya’da, mutluluklar evliliklere yansımıyor. Geçmiş yıllara oranla boşanmaların yüzde 30 arttığına dikkat çeken Avukat Muhammet Sait Ören, boşanma nedeni olarak çiftlerin genel olarak ekonomik sıkıntıları öne sürdüğüne işaret ediyor. Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla boşanmaların daha da arttığına dikkat çeken Ören, çiftlerin birbirlerinden daha çok sosyal medyada zaman geçirdiğini dile getiriyor.”

 Benimde zaman zaman buradan dile getirdiğim kontrolsüz sosyal medyanın nelere yol açtığını bu haberde de net olarak görünüyor.  Daha faza yuvalar yıkılmasın, günahsız masum çocuklar anasız babasız kalmasın, Per perişan olmasın diyorsak bu konuda daha radikal kanunlar çıkartılmalı bu erozyon önlenmelidir. Lüks yaşamı empoze eden basın- yayın organları bu anlayışından vaz geçerek aile birliğinin korunmasına önem vermeliler. Boşanmaların çocuklar ve gençler üzerindeki etkilerini, zararlarını ve ileride ne gibi tehlikelere yol açacağını anlatan spotlar hazırlanarak televizyonlardan yayınlanmalı toplum uyarılmalıdır. Her platformda sık sık dile getirilerek duyarlı bir toplum oluşturmalıdır. Bu asla ihmal edilmemeli. Zira ülkemizin temel taşı olan aile birliğinin korunması gerekiyor. Aileler sarsılırsa Allah korusun geleceğimiz sarsılır.  

Devletimiz bunları yaparken bireyler olarak bizimde yapmamız gereken önemli işlerin olduğunu düşünüyorum. İster sosyolojik ister ekonomik ister psikolojik sebep ne olursa olsun evliliği bitirmek boşanmak hiçte kabul gören, hoş karşılanan bir davranış değil. Çünkü boşanmaların bazen çok üzücü olaylara yol açtığını televizyonlarda izliyor, gazetelerde okuyoruz. Toplumda ki hızlı değişimin bireysel özentiyi tetikleyerek başkasında olanın kendisinde niye olmadığını sorgularken sebep sonuç ilişkisini pek düşünmüyoruz. Buda ileride aile içinde huzursuzluklara, kavgalara ve ardından boşanmalara sebep oluyor, yuvalar yıkılıyor. Maalesef acısını yine çocuklar çekiyor.

 Konunun uzmanları varken ben bu konuda ahkam kesecek değilim. Kişisel olarak ben sabrın, şükrün, kanaatin önemine içtenlikle inanıyorum ve çokta faydalı buluyorum. Zira hepimiz zorluklar yaşadık. Hani ” düşüp kalkmayan bir Allah’tır” deriz ya aynen öyle. Hem inancımız bize kul hakkına önem vermemizi, helal yollardan geçinmemizi, sabrı ve şükrü tavsiye ediyor. Millet olmanın temel taşı olan aile kurumunun özellikle korunmasını istiyor. Kâinatın Efendisi Sevgili Peygamberimiz, ” Allah katında en sevimsiz helal” olarak nitelediği boşanmanın minik yavruların yüreklerinde, belleklerinde derin acılara, travmalara yol açıyor, belki de tedavisi mümkün olmuyor. Boşanmış ailelerin çocuklarına okulda arkadaşları ‘ senin annen baban ne iş yapıyorlar, niye hiç okula gelmiyorlar” diye sorulduğunda o yavrumuzun nasıl kıvrandığını, için için ağladığını, o körpe yüreğinin nasıl daraldığını sizde biran empati yaparsanız olayın vahametini anlar belki de bir yuvayı yıkılmaktan kurtarırsınız. Ümmetinin sağlığına, huzuruna, mutluluğuna çok değer veren Peygamber Efendimizin, aile birliğinin korunmasına önem vererek boşanma konusunda da mühim ikazları bulunuyor. ” Evleniniz, boşanmayınız. Şüphesiz boşanma sebebiyle Arş-ı ala titrer. Evleniniz fakat meşru bir sebep yokken boşanmayınız. Zira Allah zevklerine düşkün erkek ve kadınları sevmez.” Allah ( C C) bizden sevgisini, merhametini, sabrını esirgemesin. İçinden geçtiğimiz mübarek Ramazan ayı hürmetine Rabbimin hanelere, ailelere sağlık, mutluluk, huzur, sabır, selamet ve bereket vermesi duasıyla sağlıcakla kalın bizimle kalın değerli GAZETE KIRKÜÇ okurları.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *